12 poziții yoga de întinerire

Acest articol este disponibil și în: English

Yoga de întinerire

Rădăcinile yoga se întind cu peste cinci mii de ani în urmă. Sunt puține orașe occidentale în care să nu poți găsi cursuri de yoga. Știința modernă a început să acorde atenție beneficiilor cuantificabile ale tehnicilor yoga în multe domenii ale sănătății, incluzând artritele polireumatoide, astmul, bolile de inimă și diabetul.

Marea majoritate dintre noi practică yoga, deoarece ne ajută să ne interiorizăm, să ne relaxăm și să ne amplificăm starea de bine a corpului. Unele poziții de yoga ne ajută să ne consolidăm forța, altele ne ajută să avem flexibilitate și relaxare. Trebuie să efectuăm pozițiile total conștient de corpul nostru, atenți la semnalele de confort și de disconfort care apar. Puteți exersa acasă, în liniște următoarele poziții, pe care le voi expune.

Salutul soarelui

12 poziții yoga de întinerire
Image from Pixabay

Un set de douăsprezece poziții yoga, cunoscute sub numele de Salutul Soarelui, sunt o serie de mișcări minunate, echilibrate, care pot spori flexibilitatea, forța și chiar capacitatea pulmonară, funcție de modul în care sunt efectuate. Este recomandat să trecem prin câteva runde de Salutul Soarelui, cel puțin o dată pe zi, dimineața devreme sau după amiaza târziu. Aceste exerciții asigură o întindere a tuturor zonelor cheie ale corpului și ne trezesc vitalitatea înăscută.

Poziția de salut. Stai cu picioarele lipite, bine fixate pe podea, cu ochii privind drept înainte, cu palmele unite în dreptul pieptului. Respiră încet și uniform, fiind atent asupra corpului.

Poziția atinge-cerul. Încordând mușchii feselor, întinde-te către cer cu ambele brațe, întinzând în același timp și coloana vertebrală, arcuindu-te spre spate cât se poate de mult. Inspiră, în timp ce faci această mișcare.

Poziția mâini-picioare. Apleacă-te ușor înainte, din șolduri, relaxând coloana, pe măsură ce aduci brațele în jos pe lângă picioare. Relaxează mușchii capului și îndoaie genunchii, dacă este necesar, pentru a pune palmele pe pământ. Expiră, trăgând stomacul în sus.

Poziția ecvestră. Întinde în spate piciorul stâng, îndoind în față genunchiul drept, până când te odihnești pe genunchiul și pe degetele piciorului stâng. În același timp, îndreaptă pieptul, privește înainte, iar genunchiul drept se ridică și talpa piciorului drept se așează pe podea. Mâinile sunt lăsate să atârne, capul este dat pe spate, iar privirea se ridică cât mai mult posibil. Inspiră, în timp ce te întinzi înainte și în sus.

Poziția muntele. Pune piciorul stâng lângă cel drept, palmele pe podea și ridică posteriorul, menținând mâinile și picioarele întinse. Întinde partea din spate a picioarelor, astfel încât corpul să formeze un V inversat. În timp ce te întinzi, călcâiele trebuie să rămână lipite de podea, iar capul între brațe. Expiră în timpul acestei mișcări.

Poziția mâini-picioare. Lasă-te ușor în jos, astfel încât fruntea, pieptul și genunchii să atingă podeaua, păstrând bazinul sus, în timp ce îți menții greutatea pe degetele de la picioare, care sunt îndoite și pe degetele de la mâini. Inspiră și expiră.

12 poziții yoga de întinerire
Image from Pixabay

Poziția cobra. Coboară încet bazinul, în timp ce ridici pieptul, umerii și capul, arcuind ușor coloana înspre spate. Picioarele sunt lipite și umerii drepți. Șoldurile trebuie să fie pe podea, sau cât mai aproape de ea. Capul este ridicat, cu privirea în sus. După ce te simți comod, împinge ușor cu brațele, dar nu forța. Inspiră și repetă pozițiile de mai sus în ordine inversă.

Poziția muntele. Întoarce-te la această poziție, ridicând posteriorul în aer în timp ce expiri.

Poziția ecvestră. Adu înainte piciorul stâng, îndoind genunchiul, lasă piciorul drept întins în spate, în timp ce inspiri când împingi pieptul înainte.

Poziția mâini-picioare. Adu piciorul drept înainte, în același loc cu stângul, în timp ce ridici posteriorul, menținând ambele mâini pe podea lângă picioare. Îndoaie genunchii, dacă este nevoie, în timp ce expiri.

Poziția atinge-cerul. Ridică ușor corpul cu mâinile în sus, până când te întinzi mult spre cer, inspiră în timp ce îți îndrepți coloana.

Poziția de salut. Întoarce-te încă o dată la această formă de repaus, cu palmele împreunate în fața pieptului, respirând ușor.

Este bine să repetați aceste poziții de patru până la douăsprezece ori, de fiecare dată. Executate viguros, ele pot accelera ritmul cardiac și asigură un antrenament cardiac. Executate într-un ritm lent, într-o manieră relaxantă, vor avea un efect calmant asupra corpului și minții. Ascultă semnele corpului, în timp ce execuți pozițiile pentru integrarea optimă între minte și corp. Sănătate!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...