Sănătate și tinerețe prelungită
O sănătate bună ne asigură în același timp starea de bine și o înfățișare așa cum ne dorim. Indiferent de cât de bine cunoaștem lecția unei alimentații sănătoase, la un moment dat apare rutina în farfurii. Tocmai aici este momentul cel mai periculos pentru abandonarea luptei al cărui scop este sănătatea și tinerețea prelungită.
Ce ați zice să înlocuiți niște preparate greu de digerat seara, cum ar fi cele pe bază de carne tocată și orez, spre exemplu, cu o salată ce mustește de vitamine? Pe lângă legumele preferate putem adăuga și frunze de iarbă grasă. Aceasta conține vitamina C din belșug, vitamine din grupul B, vitamina E, vitamina A, magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu, Omega3.
Sucul din iarbă grasă este util pentru sănătate în tratarea cistitei, dizenteriei, pentru eliminarea viermilor intestinali, dar și pentru calmarea mușcăturilor de insecte. Așadar, vă propun în astfel de momente și nu numai, să încercați Kale, iarbă grasă și mangold, pentru o sănătate perfectă.
Kale, leguma sănătoasă
Kale este una dintre cele mai sănătoase legume verzi. O porție de 130 g Kale conține: 6% din doza zilnică recomandată de vitamina K, 1% vitamina A, 8% vitamina C, 10% de fibre, 10% de cupru, 69% vitamina B, 6,5% din doza de fier și 9,3% din doza de calciu. Este recomandat și în curele de slăbire: 100 g au doar 28 de calorii.
Kale face parte din familia cruciferelor și ca frații săi broccoli sau varza, ne bucură de un gust și nutrienți deosebite. Îl putem găti la abur 5 minute, pentru menținerea valorilor normale ale colesterolului și pentru buna funcționare a bilei.
Studiile recente arată că această legumă verde ajută la combaterea inflamațiilor cronice, a stresului oxidativ, ajutând la detoxifierea organismului. S-au descoperit peste 45 de tipuri diferite de flavonoizi ce cresc puterile anti-inflamatorii și antioxidante. Kale, luptă împotriva câtorva tipuri de cancer: de sân, colon, ovare, prostată și de vezică.
În China, Vietnam și Taiwan, se consumă alături de carne de vită, în Suedia este adăugat la supă, în Muntenegru se combină cu carne de oaie afumată și cartofi, în Japonia sucul său este considerat supliment alimentar, iar în Africa de Sud-Est fierbe în lapte de cocos și se mănâncă asezonat cu alune de pământ, orez sau porumb fiert.
Iarba grasă, aliment medicament
Iarba grasă este considerată un aliment medicament și la fel ca și kale ajută la restabilizarea nivelului de colesterol. Extractul de iarbă grasă este indicat celor cu glicemia ridicată, deoarece scad valorile crescute ale zahărului în sânge.
Această legumă este apreciată de mii de ani, mai ales în zonele aride pentru că protejează de arșiță ori ajută la restabilirea temperaturii corporale în caz de febră, tratarea constipației, a durerilor de cap, de stomac, de rinichi sau a conjunctivitei.
În tradiția populară se consideră că dacă este pusă sub pernă are capacitatea de a alunga coșmarurile. Strămoșii noștrii îi foloseau sucul în combinație cu vin contra otrăvirii cu mătrăgună.
În Italia, Turcia ori în Mexic, iarba grasă îmbogățește gustul supelor, dar și al cărnii, în Japonia se combină cu orez sau pește, în India este pus la murat pe post de condiment, iar în Franța se folosește la sosuri.
Mangold favorizează longevitatea
Calitățile acestei plante se cunosc de mai bine de 3.000 de ani, Babilonul Antic fiind locul în care s-a descoperit, iar Roma Antică locul în care s-a consacrat. Mangoldul este des întâlnit pe mesele italienilor, popor care se pare că știe cum să aleagă alimentele ce favorizează longevitatea.
Mangold se cultivă și în țări precum India, Japonia, SUA. Un kilogram de frunze de sfeclă mangold au aproape 200 de calorii, ceea ce le situează în topul alimentelor ce trebuie cumpărate sau cultivate.
Mangold își are originea în sfecla sălbatică, însă rădăcina sa nu prezintă importanță alimentară. Atenția se îndreaptă asupra frunzelor. Ele se consumă întregi sau numai pețiolate, având un gust plăcut dacă se fierb în apă sărată.
Din frunze se pot prepara piureuri sau se pot adăuga la diverse ciorbe. De asemenea poate înlocui în multe preparate spanacul. Avantajul este că poate fi cules de primăvara până la îngheț. I se mai spune și varza romană.
Budincă de mangold
Vă propun o rețetă de budincă mangold menită să vă convingă să-l consumați. Are nenumărate beneficii pentru sănătate, dar este și extrem de gustoasă.
Ingrediente: 125 g orez cu bobul lung, 200 g frunze mangold, 50 g cașcaval de oaie, 1/2 lingură de cimbru proaspăt tocat, 130 g roșie tăiată felii, 2 ouă bătute, 100 ml lapte semidegresat, sare, piper.
Mod de preparare: încălzim cuptorul la 180 grade Celsius. Fierbem orezul în apă clocotită conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Tăiem cozile de la frunzele de sfeclă și le tocăm. Tăiem frunzele în felii de 2 cm. Punem cozile într-o cratiță mare cu apă fiartă și le fierbem 2 minute. Adăugăm apoi frunzele și mai fierbem încă 2 minute. Scurgem bine și le punem sub jet de apă rece.
Le scurgem și le amestecăm cu orezul fiert și 25 g cașcaval. Într-o cratiță cu hârtie de copt, punem un strat de roșii, amestecul de orez cu sfeclă și încă un strat de roșii. Peste, se adaugă ouăle bătute și laptele. Se rade cașcavalul rămas. Se coace ușor la cuptor. O să vă placă! Multă sănătate!