3 reguli de asociere a vinului cu mâncarea

Acest articol este disponibil și în: English

Somelierul vă recomandă vinul

3 reguli de asociere a vinului cu mâncarea
Image from Pixabay

Asocierea vinului cu mâncarea este o artă. Când serviți masa la un restaurant cu siguranță sunteți fascinați de povestea frumoasă pe care somelierul v-o prezintă pentru alegerea vinului. Somelierul este persoana care se ocupă cu alegerea celor mai bune băuturi pentru clienți. Ceea ce mulți nu cunosc însă, este faptul că somelierul este o persoană care are cunoștințe avansate în domeniu, cu multe studii și de cele mai multe ori, este plasat înainte de oricare alt angajat care servește.

Abilitatea de bază a unui somelier constă în alegere celui mai bun vin sau a celei mai bune băuturi, în asentiment cu mâncărurile servite de către client. Un somelier dedicat are în vedere câteva criterii pentru alegerea băuturilor. Printre acestea se numără respectarea regulilor de servire, servirea la temperatură potrivită etc. Un somelier profesionist este cel care îndeplinește cele două seturi de reguli globale și anume, savoir-faire (cum să facă) și savoir-etre (cum să se poarte).

Cum asociem vinul cu mâncarea?

Este bine cunoscută vorba că vinul alb merge alături de pui și pește, iar vinul roșu, alături de carne roșie. Și ca orice vorbă din popor are la bază un adevăr, însă nu este decât un sfat general, care simplifică poate prea mult, acest domeniu complex și aproape științific al asocierii vinului cu mâncarea.

3 reguli de asociere a vinului cu mâncarea
Image from Pixabay

Vinul se degustă în trei etape:

Etapa vizuală, când se apreciază claritatea, culoarea (care spun multe despre sănătatea și vârsta vinului).

Etapa olfactivă, în care se simt foarte bine ,,curățenia” vinului, aromele primare și secundare și buchetul (în cazul vinurilor maturate o perioadă la sticlă)

Etapa gustativă, în care se apreciază gradul de sănătate al vinului, aromele și caracterul soiului, echilibrul între aciditate și ceilalți constituenți ai vinului, structura acestuia și persistența aromelor după înghițire.

3 reguli simple pentru a alege vinul potrivit

Privește vinul ca pe un extra condiment. Condimentele trebuie să potențeze gustul mâncării, nu să-l acopere, idee valabilă și în cazul vinului. Iată câteva trucuri pentru a putea potrivi mai exact vinul și mâncarea:

  • Mâncărurile acide cer vinuri acide.
  • Mâncărurile grase cer taninuri, prezente în vinul roșu.
  • Mâncărurile picante au nevoie de vinuri dulci.
  • Mâncărurile sărate merg cu vinuri dulci, de preferat spumante.
  • Mâncărurile dulci cer vinuri și mai dulci.
3 reguli de asociere a vinului cu mâncarea
Image from Pixabay

Metoda gusturilor egal de intense. O altă regulă simplă, dar cu aplicabilitate mare, este să te ghidezi după intensitatea gustului, astfel încât un gust să nu-l domine pe celălalt. Așadar, asociază un vin delicat cu preparate precum salatele, legume, pește, ouă, un vin moderat de corpolent, cu mâncăruri mai aromate, precum pui la cuptor sau paste cu sos. În fine un vin corpolent se completează perfect cu preparate cu gust intens, fripturi, curry-uri.

Asociază cu gustul dominant. Dacă ai de a face cu o mâncare bogată în arome, ghidează-te după gustul dominant pe care îl poți distinge și ține cont de el când potrivești vinul. Astfel că, în contextul potrivit, poți servi un vin roșu alături de carne albă.

Nu avem nevoie de ocazii speciale pentru a ne bucura de un pahar cu vin bun. Aproape orice mâncare devine mai gustoasă dacă o asociezi cu vinul potrivit. Un vin bun nu te va dezamăgi nici dacă îl servești simplu, ca atare.

,, Beau pentru că am ocazia, dar uneori beau pentru că nu am nici o ocazie”

Miguel De Cervantes

,,Este bine să ne amintim că există cinci motive pentru a bea: venirea unui prieten, setea cuiva, frica de sete pe viitor, gustul excelent al vinului, sau orice alt motiv.”

Proverb Latin

Trebuie să te împrietenești cu vinul și să-l alegi pe acela care merită să-i spui ,,dumneavoastră”!

Fănuș Neagu

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...