3 remedii pentru a preveni guta

Acest articol este disponibil și în: English

Guta, o predispoziție genetică?

Guta este o boală metabolică, ce rezultă dintr-un exces de acid uric în sânge. Guta afectează în general bărbatul de vârstă matură, dar și femeile în mai mică măsură. Guta este inflamarea oaselor și a ligamentelor de la încheieturi, din cauza formării unor cristale acide. Această afecțiune este asemănătoare reumatismului. Guta este provocată în principal de regimurile alimentare care conțin multă carne grasă, sare și alcool și cantități insuficiente de alimente crude, bogate în enzime active.

În general există o predispoziție genetică pentru ”fabricarea” unui exces de acid uric. Prezent în exces în organism, acidul uric precipită și cristalizează în articulații ( cel mai des la baza degetului mare de la picior, dar și la glezne, genunchi, uneori la încheietura și degetele mâinii ). Aceasta provoacă dureri vii, așa numitele crize de gută, care ne pot împiedica să avem o viață activă.

În absența tratamentului de fond, articulațiile se deformează, apoi se distrug după câțiva ani de evoluție. Acumulările de acid uric de sub piele fac să apară tumefacția (tofii gutoși) pe ureche, tendoane, țesuturi moi.

Guta poate fi ameliorată cu 3 sucuri

7 Cocktailuri vindecătoare
Image from Pixabay

Suc de morcovi, sfeclă și castraveți

Acest suc are proprietăți puternic alcalinizante, ajutând la restabilirea echilibrului pH-ului din sânge și din țesuturi și la dizolvarea cristalelor acide formate la nivelul încheieturilor. Se prepară 0,5-1 litru de suc și se bea pe parcursul unei zile (10 părți suc de morcovi, 3 părți sfeclă, 3 părți castraveți).

Suc de pătrunjel și morcovi

Acest suc de pătrunjel crud favorizează metabolizarea oxigenului și stimulează secrețiile glandelor suprarenale, ameliorând disconfortul creat de gută. Acest suc de pătrunjel ajută la reglarea acidității excesive din sânge și din țesuturi, cauza producerii gutei. Amestecăm 1 parte suc de pătrunjel cu 3 părți suc de morcovi. Se consumă 0,5 litri de suc pe zi.

Suc de țelină și morcovi

Acest suc este bogat în elemente organice cum ar fi sodiul, fierul, calciul și magneziul, reglează acidoza sângelui, dizolvă depunerile de calciu anorganic de la nivelul încheieturilor și asigură cantitatea de calciu organic necesară pentru însănătoșirea ligamentelor și a oaselor afectate. Se amestecă în părți egale suc de morcovi și suc de țelină. Se consumă 0,5-1 litri pe zi.

Alimentele benefice pentru a preveni guta

7 Cocktailuri vindecătoare
Image from Pixabay

În general, fructele, legumele și semințele sunt recomandate în uz intern, acționând prin eliminarea masivă de acid uric și urați. Unele dintre ele sunt folosite și pentru uz extern, prin aplicații locale cu efect antiinflamator. Bolnavii de gută trebuie să țină o cură exclusivă cu fructe și legume proaspete pe durata a două săptămâni. În această perioadă, ei nu trebuie să consume deloc carne și prăjeli.

Pentru a preveni guta este recomandat să consumăm: agrișe, cireșe, vișine, coacăze negre, coacăze roșii, căpșuni, lămâi, portocale, mere, pere, pepenele verde, porumbele, strugurii, zmeura. Legume precum: ceapa, dovleacul, fasolea verde, sucul de hrean, napii, pătrunjelul, țelina, prazul, salata verde, făina de soia, urzicile, usturoiul, varza. Puteți consuma fructele și legumele ca atare, în compoturi sau supe.

Alimente contraindicate în gută

Alimentele contraindicate în gută sunt: mâncărurile grase, bogate în purine, in special carnea de porc, organele, în special ficatul, spanacul gătit, roșiile gătite, fasolea uscată, alcoolul, sarea. Este bine să evităm mezelurile și conservele.

Reflexoterapia ajută la remedierea problemelor legate de gută

3 remedii pentru a preveni guta
Image from Pixabay

Criza de gută începe brutal noaptea, evoluând către ziuă cu dureri foarte mari. Degetul se umflă, devine roșu și cald. Durerile articulare accentuate la mișcare, deformările articulare și semnele inflamatorii locale, fac din aceasta o boală metabolică foarte gravă. Pe lângă regimul hipocaloric, este recomandat să avem un stil de viață mai activ, prin exerciții ușoare și plimbări în parc. Masajul reflexoterapeutic ajută foarte mult.

Se va pune accent pe masajul zonelor suprarenale în scopul degajării de cortizon, zona rinichilor, ureterele, vezica urinară, pentru accelerarea eliminării din corp a toxinelor. În cazul gutei, zonele reflexe ale rinichilor și ureterelor sunt foarte dureroase la palpare. După 5-7 zile de masaj intens urina se colorează ( devine cromatică ), ceea ce înseamnă că toxinele din corp încep să fie eliminate în cantități mari.

Trebuie să lucrăm cu convingerile noastre

Lucrul cu convingerile depinde de zonele în care este localizată guta în corp. Spre exemplu dacă aceasta se manifestă la nivelul genunchilor, trebuie să lucrăm cu convingerile asociate cu incapacitatea de a merge mai departe.

Convingerile care stau la baza gutei sunt similare celor ale artritei: teama de a merge mai departe, vinovăția, resentimentele și tristețea. Durerea provocată de gută face persoana să fie încăpățânată, așa că este posibil ca aceasta să se certe cu tine indiferent ce îi spui.

Bolnavii de gută nu își doresc să se schimbe. Ei simt nevoia să aibă tot timpul dreptate și își asumă poveri prea mari pentru ei. De aceea este bine ca bolnavii de gută să-și schimbe modul de a gândi, într-un mod pozitiv. Mișcarea, alimentația, suplimente cu vitamina B și mai ales gândirea pozitivă, sunt încurajatoare în această problemă de sănătate.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...