3 rețete cu deliciosul dovleac

Acest articol este disponibil și în: English

Dovleacul excelent aperitiv sau desert

Dovleacul este excelent dacă se consumă crud sau în diferite aperitive ori deserturi. Săraci în grăsimi și cu un conținut caloric foarte scăzut, dovlecii sunt o sursă excelentă de vitamine. Iată-i deghizați în trei rețete cu aromă de toamnă târzie și iz de sărbători medievale. Vă propun trei rețete inedite cu dovleac, pe care le pot încerca și persoanele lacto– vegetariene.

Paste cu dovleac

3 rețete cu deliciosul dovleac
Image from Pixabay

Iată că dovleacul nu se prepară doar în tradiționala plăcintă. El se dovedește delicios și în combinație cu paste și brânză.

Ingrediente pentru 4 porții: 2 căței de usturoi, zdrobiți, 4 linguri ulei de măsline, 4 felii de mozzarella (150 g), 2 linguri unt (50 g), 6 frunze de salvie, 1 lămâie, 1/2 kg dovleac, 1 pachet de paste (penne, fusilli, sau orice alte paste doriți, la alegere), 4 linguri parmezan ras, sare și piper.

Modul de preparare al pastelor cu dovleac:

  • Călim usturoiul într-o cratiță cu o lingură de ulei, apoi lăsăm deoparte să se răcească. Îl punem apoi într-un blender împreună cu Mozzarela, o lingură cu unt, 2 frunze de salvie, coaja rasă și sucul de lămâie. Asezonăm cu sare și piper și amestecăm până când obținem o pastă omogenă.
  • Încălzim cuptorul în treapta a V-a (200 grade Celsius). Turnăm restul de ulei într-o tavă și o punem la cuptor timp de 5 minute. Între timp curățăm dovleacul, scoatem semințele și tăiem pulpa cubulețe. Punem dovleacul în ulei încins și asezonăm cu sare și piper. Coacem dovleacul timp de 30 de minute, întorcându-l pe toate părțile.
  • Fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Topim restul de unt într-o altă cratiță, scurgem pastele de apă și le punem peste unt la foc mic. Adăugăm dovleacul și parmezanul, amestecând ușor. Punem amestecul cu Mozzarella peste toate ingredientele. Lăsăm încă două minute pe foc. Așezăm pastele pe farfurie și le decorăm cu câte o frunză de salvie.

Dovleac picant în stil sicilian

3 rețete cu deliciosul dovleac
Image from Pixabay

În Sicilia, acest preparat este parte componentă dintr-un aperitiv mai consistent, care conține legume și carne. De asemenea constituie o garnitură excelentă pentru orice tip de friptură la grătar.

Ingrediente pentru 4 porții: 1 kg dovleac tăiat felii subțiri, 5 linguri ulei de măsline, 1 cățel de usturoi întreg, curățat de coajă, 1 lingură zahăr tos, un praf de scorțișoară, 1 pahar oțet de vin (200 ml), o mână frunze de mentă, sare, piper.

Modul de preparare al dovleacului picant în stil sicilian

  • Încingem uleiul într-o cratiță adâncă și călim dovleacul împreună cu usturoiul cam 3 minute (după ce s-a încins putem să scoatem usturoiul). Dăm cratița deoparte.
  • Amestecăm feliile de dovleac cu zahărul și scorțișoara, apoi adăugăm oțetul, menta și puțin piper. Acoperim cu un capac și îl lăsăm la infuzie cel puțin 15 minute înainte de al servi.

Plăcintă de post cu dovleac

3 rețete cu deliciosul dovleac
Image from Pixabay

Plăcinta cu dovleac este una dintre cele mai populare rețete. Aroma ei inconfundabila, ne duce cu gândul la toamna blândă, petrecută la bunici. Tot de la bunici știm că putem folosi inclusiv semințele de dovleac, pentru a trata diverse probleme de sănătate.

Ingrediente pentru foi: (Rețeta 1)300 g făină, 1 lingură oțet, 200 ml apă, un praf de sare. (Rețeta 2) O altă rețetă fragedă pentru foi este: 1 pahar cu apă, 1 pahar cu ulei, sare, făină cât cuprinde pentru un aluat nu foarte tare.

Ingrediente pentru umplutură: 1 kg dovleac, 1 linguriță scorțișoară, 4-5 linguri zahăr, (după gust).

Modul de preparare al plăcintei de dovleac

  • Combinăm apa cu oțetul și sarea. Turnăm lichidul peste făină și frământăm până când obținem un aluat omogen. Înfășurăm aluatul în folie și îl punem la rece 10-15 minute.
  • Curățăm dovleacul și îl dăm pe răzătoarea mare, apoi îl punem la călit împreună cu scorțișoara și zahărul. Amestecăm constant până când dovleacul se înmoaie. Lăsăm dovleacul să se răcească.
  • Împărțim aluatul în două bucăți cât mai egale și le întindem în formă dreptunghiulară, pe blatul presărat din belșug cu făină. Repartizăm în mod egal dovleacul pe ambele foi, lăsând câte 1 cm la margini.
  • Împăturim foile pe rând și le așezăm în tava unsă cu ulei. Ungem și plăcinta cu ulei pe întreaga suprafață, apoi o dăm la cuptor 40-50 de minute la foc mic (160 de grade). După aceea mai lăsăm încă 10 minute dând focul mai tare. Această plăcintă de dovleac se servește presărată cu zahăr pudră.

Poftă bună!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...