3 rețete cu pepene

Acest articol este disponibil și în: English

De ce să consumăm pepene vara

O cură cu pepene de 2-3 săptămâni, este un motiv bun pentru a ne simți mai energizați după stresul de zi cu zi. Și nu consumăm doar partea roșie, ci și coaja albă pentru că are citrulină care îmbunătățește circulația sanguină, dar și sistemul imunitar. Și tot în coaja albă există siliciu, un element indispensabil pentru sistemul osos.

Pepenele roșu este în plus unicul aliat dovedit în combaterea celulitei, alături de mișcare și fitness. Există suficiente motive, în afară de gust, să consumăm pepenele roșu în tot sezonul.

3 rețete cu pepene
Image from Pixabay

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție arată că, la pacienții care fac tumori de colon, nivelul licopenului din sânge este semnificativ scăzut. Un alt studiu publicat în aceeași revistă de prestigiu arată că bărbații cu un consum mare de licopen își reduc cu peste 85% riscul de a suferi de cancer de prostată.

Substanța activă intervine în protecția împotriva cancerului de sân, a celui de endometru, dar și al cancerului de plămâni. Găsim licopen și în roșii, iar antioxidantul nu se pierde dacă fierbem tomatele, dimpotrivă se activează. Este un motiv bun să consumăm suc de roșii și roșii conservate tot timpul anului.

Licopenul în cantitate extrem de mare îl găsim în sezon și în pepenele verde. Sunt foarte benefice curele de 2-3 săptămâni, ceea ce înseamnă o porție zilnic. Pepenele trebuie consumat la scurt timp după ce îl tăiem, pentru că în câteva ore se oxidează și își pierde din calitățile nutritive.

Din acest motiv, atunci când îl cumpărăm, nu cerem să fie tăiat (ca să verificăm dacă este copt) pentru că acea parte tăiată e un motiv să pătrundă oxigen în interior, deci fructul se va deteriora rapid. De asemenea este bine să nu îl ținem în frigider învelit în folie de plastic, pentru că își pierde calitățile de excepție în timp scurt.

Sorbet de pepene

3 rețete cu pepene
Image from Pixabay

Ingrediente: 4 felii mari de pepene, o linguriță de flori de levănțică proaspete, o linguriță de miere, 2 lingurițe suc de lămâie, o linguriță de votcă.

Mod de preparare: într-o tigaie, punem pe foc florile de levănțică, dar și o felie de pepene. Amestecăm timp de 10 minute până se întrepătrund gusturile. Lăsăm la răcit, apoi amestecăm cu mierea și cu sucul de lămâie. În tot acest timp un pepene întreg se ține la rece.

Apoi tăiem pulpa în cuburi foarte mici. Adăugăm votca. Și turnăm la urmă sucul cu pepene și levănțică. Prezența alcoolului nu este necesară dacă dorim să pregătim pentru copii acest desert. Alcoolul determină gustul să devină mai intens, de fapt amplifică aroma florilor de levănțică.

Pepene pe pat de ananas

3 rețete cu pepene
Image from Pixabay

Ingrediente: 500 g pepene fără semințe, tăiat în cuburi mici, 2 cești suc de portocale, 1 ceașcă suc de grapefruit, 1/2 ceașcă de lămâie, 1 ananas (sau 2 portocale) tăiat în cuburi, 2 lingurițe de miere, mentă proaspătă.

Mod de preparare: mierea la temperatura camerei se amestecă cu sucul de lămâie. Apoi combinăm sucul de portocale, de grapefruit și lămâie, cu miere. Punem totul la frigider. În acest timp tăiem în bucăți mari pepenele. Le adăugăm peste felii de portocale și asezonăm cu câteva frunze proaspete de mentă, zdrobite în prealabil.

Punem amestecul în cupe mari de înghețată alături de câte două cuburi de gheață. Deasupra turnăm sucul de citrice. Avem o combinație perfectă de vitamine din citrice, pepene de sezon și miere naturală.

Pepene cu cereale

Ingrediente: 2 cești de cereale integrale de ovăz, o lingură de miere, o lingură de  scorțișoară, o ceașcă de alune, 6 felii de pepene.

Mod de preparare: punem alunele în mixer și le tocăm fin. La final adăugăm și fulgii de cereale, mierea și scorțișoara. Scoatem amestecul pe o farfurie și îl punem la frigider. Tăiem bucăți de pepene în formă rotundă (cu lingura pentru înghețată) sau cubică. Le punem în pahare mari de suc și adăugăm deasupra amestecul de ovăz. Aceste rețete sunt ideale pentru desert și micul dejun, dar și pentru a ne răcori în perioada foarte călduroasă de vară. Poftă bună!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...