Miezul de nucă ingredientul imunității
Miezul de nucă este unul dintre cele mai consistente și mai sănătoase alimente cunoscute. Este un înlocuitor perfect al cărnii mai valoros chiar decât soia. Miezul de nucă este foarte bogat în grăsimi și proteine, mult mai valoros decât carnea, cu valoare calorică și toxicitate mult mai redusă, fiind foarte ușor digerabil.
Nucile sunt fructele cele mai bogate în cupru și zinc, motiv pentru care sunt utile în tratarea bolilor vasculare, tulburărilor de creștere și maturizare, precum și a deficienților de imunitate.
5 Beneficii pentru miezul de nucă
Diabet. La fel ca și alunele, nucile sunt foarte sărace în zahăr, ceea ce le face un aliment de bază în diabet, unde se recomandă în mod special cruditățile și renunțarea la carne. În plus față de alune, nucile au chiar și o acțiune ușor hipoglicemiantă, contribuind la ameliorarea acestei afecțiuni.
Greutatea corporală sub cea normală, datorată consumului mare de grăsimi ușor de asimilat și care nu cresc colesterolul, nucile consumate în cantități mari sunt o piesă de bază în curele de îngrășare. Cei care vor să-și mărească greutatea fără să riște o creștere bruscă a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori apariția unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, li se recomandă consumul miezului de nucă.
Accident vascular. Consumul regulat de nuci neprelucrate termic întărește vasele de sânge și previne mai ales la persoanele în vârstă, ruperea lor. Iată o rețetă foarte eficienta: miezul de la 3 nuci pisat, 1 linguriță de polen de albine și 2 linguri de miere de albine, se amestecă foarte bine și se modelează sub formă de bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineața.
Miezul de nucă este benefic și în cazul bolilor de piele. Consumul a 20-30 de nuci zilnic grăbește vindecarea bolilor de piele precum: psoriazisul, eczemele alergice rebele și infecțiilor cu ciuperci. De asemenea, sunt benefice și în cazul arsurilor solare, pentru că regenerează tegumentul. Miezul de nucă este indicat în curele antiaging, pentru oprirea proceselor degenerative.
Hipertiroidie. Nucile au un efect reglator asupra activității tiroidei, aducând un supliment considerabil de calorii, care se știe că în această afecțiune sunt consumate în cantități mari, de unde și starea de devitalizare pronunțată care apare frecvent. Sterilitatea, impotența, aportul de vitamina E, prezența unor substanțe reântineritoare și care protejează și curăță vasele de sânge, fac nucile nucile un aliment foarte indicat în tratamentul acestor două afecțiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor în prevenirea impotenței vasculare (care reprezintă peste 50% din cazurile de impotență).
Reumatismul și guta. Cojile de nucă au un efect puternic depurativ. Acestea favorizează mobilitatea și eliminarea toxinelor din organism. Putem face o cură cu extract hidro-alcoolic sau tinctură de coajă de nucă, din care se iau câte două lingurițe diluate în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi. Tratamentul durează 40 de zile și se face de preferință toamna târziu și primăvara devreme.
Constipația. Miezul de nucă este un remediu ideal pentru constipație. Se recomandă consumul a patru nuci, prăjite ușor la 10 minute după ce am consumat 1-2 pahare de compot de prune sau 2 linguri de miere lichidă cu apă. Acest tratament se face pe stomacul gol.
Remedii naturale
Extractul hidro-alcoolic de coji verzi de nucă, este cel mai activ preparat obținut din nuc, fiind foarte bogat în iod, flavonoide și taninuri. Se obține astfel: punem într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de coji verzi de nucă, peste care adăugăm două căni (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Închidem borcanul ermetic și lăsăm la macerat vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care filtrăm în sticluțe mici de culoare închisă. Tinctura se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriță diluată în puțină apă.
Uleiul de nucă se obține doar pe cale industrială, prin presare la rece. Dă rezultate foarte bune în cazul creșterii și regenerării părului. Este un remediu eficient în reducerea colesterolului, cu efecte tonice vasculare și vermifuge. Se administrează 3-4 lingurițe pe zi, de preferință pe stomacul gol. În cazul aterosclerozei se face o cură de lungă durată cu uleiul de nucă (minimum o jumătate de an), din care se iau 3-4 lingurițe pe zi. Ajută la diminuarea colesterolului, curăță vasele de sânge de depuneri, ajută la redobândirea elasticității și rezistenței acestora, stopând procesul de sclerozare.
Sirop de nuci. Un elixir energizant pentru stomac, siropul de nuci se administrează câte 3 lingurițe pe zi, după mesele principale. Modul de preparare: 2-3 pumni de coji verzi de nucă, proaspăt adunate, se taie în bucățele mici și se pun la fiert cu 1 litru de apă și 3 cuișoare aromate. Se lasă 10 minute să se pătrundă, după care se strecoară și se adaugă 1 Kg de zahăr. Siropul de nuci se toarnă în sticle, care mai apoi se fierb la bain-marie. La final se pun dopuri de plută.