5 Deserturi de weekend

Acest articol este disponibil și în: English

Deserturi deosebite cu prune, mere și pere

A sosit weekendul mult așteptat și vă propun câteva deserturi simple cu fructe de sezon. Sunt atât de bune încât sigur toți vor mai dori, așa că vom servi felii subțiri la început ca să fim siguri că ajunge pentru toți.

Budincă cu mere și prune

Deserturi de weekend
Image from Pixabay

Probabil nici nu v-ați gândit că puteți obține un desert atât de rapid și că prunele sunt bune și la altceva în afară de magiun. Încercați acest desert delicios și foarte sănătos.

Ingrediente pentru 4 porții: 1 kg mere, 1/2 kg prune, sucul unei lămâi, 1 cană zahăr tos, 1 linguriță unt ( pentru uns ).

Pentru aluat: 1 cană cu făină, 1 linguriță scorțișoară, 1/2 pachet unt ( 100 g ), 1 lingură zahăr tos, 1 ou bătut, 8 linguri lapte, 3 linguri miez de nucă.

Încălzim cuptorul la treapta a IV-a ( 180 grade Celsius ). Ungem cu unt o formă de budincă adâncă, termorezistentă. Curățăm merele de coajă și de semințe, apoi le tăiem felii. Tăiem prunele în jumătăți, le scoatem sâmburii, apoi le tăiem în sferturi. Punem merele cu sucul de lămâie, zahărul și o cană de apă într-o crăticioară. Le dăm în clocot, apoi acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă ușor 5 minute.

Turnăm fructele în forma de budincă pregătită. Punem scorțișoara și făina într-un bol, adăugăm untul tăiat în bucățele și frământăm cu mâna. Adăugăm oul bătut și amestecăm ușor. Apoi adăugăm laptele și zahărul ( ingredientele pot fi combinate și în robotul de bucătărie ). Așezăm aluatul peste fructe, presărăm nucile deasupra și punem budinca cu mere și prune la cuptor 25-30 minute. Când aluatul s-a copt, devine crocant și auriu.

Desert cu mere și cremă de vanilie

Deserturi de weekend
Image from Pixabay

Este un desert ușor, hrănitor și îl putem prepara în 25-30 de minute.

Ingrediente pentru 6 porții: 100 g fulgi de ovăz, orz sau secară, 1 linguriță scorțișoară, 1 lingură zahăr brun, 1 lingură unt.

Pentru umplutură: 7-8 mere medii, 1 lingură unt, 1 linguriță zahăr tos, 3 linguri sos de fructe de pădure, 400 g cremă de vanilie instant ( la plic ), sau ideal ar fi pregătită în casă și 2 căni frișcă bătută.

Amestecăm fulgii de ovăz, scorțișoara și zahărul. Topim untul într-o tigaie și adăugăm amestecul cu fulgi de ovăz. Prăjim 5 minute amestecând încontinuu, până când fulgii devin crocanți și rumeni. Îi punem într-un castron și îi lăsăm să se răcească.

Curățăm merele de coajă și semințe și le tăiem în felii groase. Topim untul într-o cratiță, apoi adăugăm merele și le călim la foc iute, întorcându-le pe toate părțile. Presărăm peste ele zahărul și mai lăsăm pe foc încă 2-3 minute, până când merele s-au înmuiat puțin. Lăsăm să se răcească.

Așezăm în straturi merele și fulgii de ovăz, păstrând o cantitate mică de fulgi pentru final ( puteți folosi cupele transparente pentru înghețată, sau castroane mici pentru a așeza desertul ). Turnăm sosul de fructe de pădure, apoi crema de vanilie (pe care o pregătim înainte conform instrucțiunilor de pe pachet) Batem frișca ( eu folosesc frișca Meggle ) până se întărește și o punem peste cremă. Presărăm restul de fulgi de ovăz. Putem servi imediat sau punem la frigider pentru maximum 6 ore. Desertul cu mere și cremă de vanilie, se poate servi chiar și dimineața la micul dejun.

Desert cu fructe la cuptor

Deserturi de weekend
Image from Pixabay

Ingrediente pentru 4 porții: 2 prune tăiate pe jumătate, 2 mere, 2 pere, 1 lingură de unt, 1 lingură de zahăr tos, coajă rasă de la o portocală, sucul de la 2 portocale, brânză mascarpone sau înghețată de vanilie.

Încălzim cuptorul la treapta a IV-a ( 180 grade Celsius ). Topim o lingură de unt într-un vas termorezistent. Amestecăm în vas, 2 prune tăiate pe jumătate, 2 mere și 2 pere, curățate de coajă și de cotor și tăiate în sferturi. Presărăm deasupra 1 lingură de zahăr tos, coaja rasă de la o portocală, și sucul de portocale. Punem vasul la cuptor pentru 25-30 de minute până când fructele s-au înmuiat și s-au rumenit. Lăsam să se răcească 10 minute și servim cu brânză mascarpone sau înghețată de vanilie. Eu prefer înghețata de vanilie!

Desert cu mere coapte și bezea

Deserturi de weekend
Image from Pixabay

Ingrediente pentru 4 porții: 2-3 bezele, 1 pahar de zmeură, 2 linguri de migdale sfărâmate, 2 linguri miere, 2 mere, 6 linguri de apă.

Tăiem 2-3 bezele în bucăți mici și le amestecăm cu zmeura, migdalele și mierea. Curățăm merele de cotor și le tăiem în jumătăți. Așezăm merele într-un vas, nu prea mare care merge la cuptor și adăugăm amestecul de bezele și zmeură. Turnăm 6 linguri de apă în vas. Introducem vasul în cuptor 30-40 de minute la treapta III-a ( 160 grade Celsius ), până când merele s-au înmuiat. Lăsăm 10 minute la răcit înainte de a servi.

Desert cu prune, ciocolată și alune

Deserturi de weekend
Image from Pixabay

Cele mai bune prăjituri sunt acelea care le poți servi, atât la desert calde, cât și reci, la micul dejun, alături de o cafea bună.

Ingrediente pentru 8 felii: 1/2 cană alune de pădure, 1 cană făină, 1 pachet unt tăiat în bucățele, 1 pahar zahăr tos, 2 ouă bătute, 5 pere mici, 1/2 tabletă de ciocolată amăruie, ruptă în bucățele mici ( 50 grame ), 2 linguri gem de caise.

Încălzim cuptorul la treapta a III-a ( 160 de grade Celsius ). Ungem cu o lingură de unt fundul unei forme rotunde de prăjitură, cu diametrul de 20 cm. Măcinăm alunele fin în robotul de bucătărie ( sau le dăm prin mașina de tocat ). Adăugăm făina și amestecăm puțin. Adăugăm restul de unt și amestecăm bine cu mâna. Punem zahărul, ouăle și amestecăm din nou. Curățăm de coajă 2 pere, le scoatem cotorul și le tocăm mărunt. Amestecăm perele și ciocolata cu restul compoziției.

Turnăm amestecul în formă. Curățăm restul de pere, le tăiem felii și le punem peste prăjitură. Le apăsăm ușor și dăm tava la copt 50-60 de minute, până când prăjitura capătă crustă. Lăsăm desertul cu prune, ciocolată și alune la răcit 10 minute. Întindem gemul pe toată suprafața prăjiturii. O putem servi caldă sau rece.

Poftă bună!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...