6 tehnici de respirație

Acest articol este disponibil și în: English

Tehnici pentru respirație corectă

Există 6 tehnici pentru o respirație corectă. Aceste tehnici sunt obiectivul exercițiilor de respirație care schimbă modul nostru obișnuit de a respira și de a ne ajuta organismul să rețină dioxidul de carbon esențial pentru metabolismul celular (schimburile de gaze între celule și sânge).

Oxigenul este folosit în reacțiile de oxidare, de aceea trebuie să respirăm aer curat și proaspăt. O mare parte din celelalte reacții chimice din organism depind de concentrația de dioxid de carbon. De aceea este bine să ne plimbăm cât mai des în locuri unde să respirăm aer bogat în oxigen. Muntele, pădurile sunt locurile benefice unde ne încărcăm bateriile. În special când respirăm adânc, ne vom simți obosiți, grei și vom suferi de dureri de cap.

Acest lucru se întâmplă deoarece concentrația de dioxid de carbon din organism devine foarte scăzută. Atunci când ne ținem respirația pentru câteva minute, schimbul de gaze din sânge este mai bun și există mai mult dioxid de carbon necesar metabolismului celular.

Secretul sănătății și longevității prin tehnici de respirație

6 tehnici de respirație
Image from Pixabay

Respirația susține viața. Respirația corectă ne ajută să evităm bolile și să ne menținem sănătoși. Trebuie să facem exerciții de respirație de două ori pe zi, înainte de micul dejun, dimineața și la cel puțin trei ore după ultima masă, seara. Cel mai bine este să facem aceste exerciții în aer liber sau într-o cameră bine aerisită. Încercați mereu să respirați pe nas, cât de mult posibil.

Există 6 tehnici de respirație. Cu toții știm ce înseamnă respirația, facem acest lucru involuntar, din instinct. Totuși lipsa efortului fizic, kilogramele în plus, pozițiile greșite ale coloanei, cauzează schimbarea tiparelor noastre respiratorii.

Respirația completă

6 tehnici de respirație
Image from Pixabay

Putem efectua exercițiile stând în picioare, așezați pe un scaun sau culcați. Mușchii trebuie să fie relaxați și ochii închiși. Inspirați încet pe nas, încercând să umpleți întâi partea inferioară a plămânilor, partea din față a abdomenului trebuie să se miște înainte. Apoi, umpleți partea din mijloc a plămânilor dumneavoastră – partea inferioară a cutiei toracice trebuie să se lărgească.

La sfârșit, partea superioară a plămânilor este plină, cutia toracică se mișcă în sus, iar coastele superioare și umerii se extind ușor. Acum încercați să uniți toate cele trei faze într-o inspirație înceată, continuă, care extinde cutia toracică de sus în jos și o umple cu aer. Aerul trebuie să fie expirat încet, pe nas, iar pieptul este ușor umflat. Pe măsură ce expirați, abdomenul se dezumflă gradat.

Încercați să priviți un copil cum respiră și imitați ceea ce ați observat. Când vă familiarizați cu tehnica respirației complete, sunteți pregătiți să învățați ritmuri speciale de respirație. Ținându-ne respirația intenționat, putem ajuta la îmbunătățirea energiei în organismul nostru, să îmbunătățim funcționarea glandelor endocrine, să reglăm ritmul cardiac și să creștem nivelul de oxigen din sânge, care mărește viteza proceselor de oxidare.

Nu este nici o surpriză faptul că exercițiile de respirație ajută la pierderea excesului în greutate. Dacă petreceți 10-15 minute pe zi exersând respirația completă, vă puteți prelungi viața cu ani întregi.

Respirația terapeutică

6 tehnici de respirație
Image from Pixabay

Cel mai bine este să faceți exercițiile din poziția culcat, dar, dacă este necesar, puteți, de asemenea, să stați pe un scaun sau în picioare. Inspirați pe nas timp de două secunde, țineți-vă respirația timp de opt secunde și apoi expirați pe nas timp de patru secunde. Tiparul general este 1:4:2,inspirați:țineți respirația:expirați.

Puteți face acest exercițiu timp de două minute, dimineața și seara. Observație: pauza este de patru ori mai lungă, iar expirația este de două ori mai lungă decât expirația.

Respirația de curățare

Acest tip de respirație curăță plămânii, stimulează centrii respiratori și ajută la fortificarea și regenerarea celulelor noastre. Inspirați timp de două secunde pe nas, în același fel ca la respirația completă, țineți-vă respirația timp de trei secunde, apoi țuguiați buzele și lăsați aerul să iasă câte puțin, timp de 12 secunde. Dacă mai este aer în plămâni, expirați-l complet. Faceți acest exercițiu dimineața și seara, timp de două minute de fiecare dată.

Respirația solar-lunar

6 tehnici de respirație
Image from Pixabay

Ciclul nostru reparatoriu zilnic depinde de influența Soarelui, a Lunii și a stelelor. Respirația corectă pe nas este vitală pentru sănătatea noastră. Când respirăm pe nas, 80% din praf și microbi sunt opriți și neutralizați de membrana mucoasă nazală. Nasul acționează ca o poartă ce oprește tot felul de infecții să ajungă la căile respiratorii.

Când avem nasul înfundat și respirăm pe gură, aerul nefiltrat, cu microbi, ajunge în laringe, trahee și bronhii, cauzând inflamații nu numai ale căilor respiratorii, ci și ale tractului gastrointestinal. Copiii care respiră pe gură au glanda tiroidă subdezvoltată, organismul li se dezvoltă mai greu, sistemul lor digestiv nu funcționează corect, răcesc frecvent, se îmbolnăvesc de gripă sau îi doare gâtul.

Multe feluri de infecții bacteriene (streptococul sau stafilococul) sunt cauzate de aerul nefiltrat ce intră pe gură. Respirația pe gură cauzează îmbătrânirea înainte de vreme, probleme cu inima și astm la adulți. Trebuie să învățăm să ne reglăm respirația în timp ce vorbim. Din același motiv nu ar trebui să vorbim mult la masă. Cel mai bine este să mâncăm încet, să fim relaxați și să ne concentrăm la masticație.

Tehnica ce stimulează influența lunară și solară din respirație este următoarea: acoperiți partea dreaptă a nasului cu degetul mare de la mâna dreaptă, inspirați pe nara stângă timp de două secunde, faceți pauză două secunde și apoi expirați timp de patru secunde. Apoi acoperiți nara stângă și faceți același exercițiu.

Repetați acest exercițiu alternativ, de 10-12 ori pentru fiecare nară. Această tehnică relaxează sistemul nervos, îmbunătățește dispoziția, înlătură oboseala și ajută la ameliorarea simptomelor răcelii, durerilor reumatice și durerilor de cap.

Tehnica vietnameză de respirație

6 tehnici de respirație
Image from Pixabay

Inspirați încet pe nas și umflați abdomenul cât de mult posibil, faceți pauză timp de 1-2 secunde, expirați încet și dezumflați abdomenul complet, apoi faceți pauză 1-2 secunde. Puteți folosi schema inspirație – două secunde, pauză – două secunde, expirație – patru secunde, pauză – două secunde.

Puteți face acest exercițiu în serii de câte zece în prima săptămână, 15 în a doua săptămână și 20 în a treia săptămână. După o lună, puteți face 30-60 de serii, în funcție de cum vă simțiți. Această tehnică este un masaj excepțional pentru intestine, ficat și pancreas. Nu uitați, respirația susține viața!

Viața nu este numai pentru a fi în viață, ci să-ți fie și bine în viață.

Marcus Valerius Martial

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...