Ananasul din grădinile regale Versailles
Ananasul se bucură de un renume alimentar deosebit. Ananasul este originar din America tropicală, în prezent se cultivă în toate regiunile calde și în unele sere din zonele temperate. Fructele de ananas n-au fost cunoscute în Europa decât după redescoperirea Americii de către portughezi, care au introdus în cultură planta în India în 1594.
În secolul al XVIII-lea, un olandez a avut ideea să-l cultive în sere și a reușit. Se spune că olandezul a cultivat ananasul în grădinile regale din Versailles în anul 1730, iar mai târziu, culturile au fost reluate în timpul lui Ludovic al XV-lea, inițiativa fiind urmată în multe orașe mari din Europa. Aceste culturi în sere reprezentau un lux, care a decăzut datorită extinderii culturilor în țările calde care, prin prețul redus al fructelor exportate, au eliminat culturile din serele europene.
Compoziția ananasului
Fructul de ananas conține 83-84% apă, 0,5% protide, cca 14% hidrați de carbon, 0,67% acizi organici, bromelină, două cisteine similare ca acțiune bromelinei, acid cinamic, beta-cumaric, ferulic, polizaride, pectine, vitamina C, A, B1, fibre vegetale. Nu conține grăsimi. Valoarea în kilocalorii este de 62-100 g fruct.
Ananasul conține deopotrivă betacaroten, iod, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fosfor, fier, sulf și săruri minerale. Totuși, ananasul este singurul fruct care conține un ferment de natură protidică, care are o remarcabilă proprietate de a disloca moleculele protidice din alimente ( bromelina, enzimă proteolitică, comosaina și ananaina ).
Ananasul este foarte util în dispepsii, pentru a combate atonia gastrică, achilia și anorexia. Într-o oarecare măsură, fructele de ananas înlocuiesc sucurile gastrice. Este recomandat să se consume după mesele principale.
Ananasul conține bromelina, substanță cu acțiune antiinflamatoare, fibrinolitică, precum și proprietatea de a înlătura leziunile cutanate. De asemenea, s-a demonstrat că inhibă și interferează replicarea crescută a celulelor maligne.
Efectele terapeutice ale fructelor de ananas
Ananasul are o acțiune antiedemoasă și antiinflamatoare datorată bromolinei și complexului fitoterapeutic din pulpa fructului în edemele datorate albuminuriei, în edeme traumatice, edeme pulmonare, contuzii, rupturi de ligamente sau mușchi, în insuficiență venoasă.
Ananasul acționează favorabil în celulite și obezitate. O reținere excesivă a sărurilor în țesuturile subcutanate contribuie la depozitarea lipidelor în țesuturile adipoase care contribuie la patogeneza celulitelor. O cură cu ananas, care are și acțiune diuretică elimină atât sărurile cât și apa în exces din țesuturile subcutanate. Este indicat în anemie, creștere, convalescență, demineralizare, dispepsii, intoxicații, arterioscleroză, artrită, gută, litiază. Are acțiune benefică în răni și arsuri. S-a demonstrat clinic o îndepărtare a durerilor și o mai rapidă refacere a țesuturilor.
Sucul proaspăt de ananas, obținut prin presare sau la mixer, are aceste calități menționate mai sus. Enzimele din acest fruct sunt extrem de termolabile, iar sucurile sau compoturile conservate de ananas, deși au un gust plăcut, nu au nici o valoare sub aspect dietoterapeutic. Se recomandă consumarea feliilor de ananas proaspete sau a sucului obținut imediat după presare.
În prezent există produse standardizate obținute prin liofilizare, sub formă de capsule operculate de 262 mg, corespunzând la 4 mg de substanță activă. Unul dintre aceste produse foarte bune este preparat în Laboratoarele Aboca din Italia. Se administrează 4 capsule pe zi.
Pulpa și sucul fructului de ananas sunt folosite în bucătăriile din întreaga lume. În multe țări tropicale, ananasul este preparat și vândut pe marginea drumului sub formă de gustare. Bucăți de ananas sunt utilizate în deserturi precum salata de fructe și în multe feluri de mâncare savuroase, inclusiv toppinguri pentru pizza sau ca un inel la grătar pe un hamburger.
Mâncărurile tradiționale care folosesc ananas includ hamonado, afritada, kaeng som pla, și hast hawaian. Ananasul zdrobit este folosit în iaurt, gem, dulciuri și înghețată. Sucul ananasului este de asemenea ingredientul principal în cocktail-uri, cum ar fi pina colada și în băutura tepache.