Aromaterapia cu 10 uleiuri esențiale

Acest articol este disponibil și în: English

Aromaterapia cu uleiuri esențiale

Aromaterapia, utilizează în scopuri terapeutice uleiurile esențiale. Din cele mai vechi timpuri s-au obținut rezultate miraculoase în tratarea diverselor afecțiuni, utilizând aromaterapia. Cele mai obișnuite parfumuri egiptene erau obținute din uleiurile aromatice de anason, mentă, rozmarin și lămâi.

Aromaterapia, are o vechime milenară, din China, India antică și până în Orient. Indienii foloseau ca materie primă iasomia, florile de lotus, trandafiri, zambile, narcise, violete, lemn de santal, vetiver și mosc. Chinezii au fost primii care au folosit moscul, iar arabii au contribuit la obținerea uleiurilor esențiale. Grecilor le datorăm introducerea mirodeniilor, a balsamurilor și uleiurilor aromatice, plăcut mirositoare, obținute din flori.

Aromaterapia cu 10 uleiuri esențiale
Image from Pixabay

Aromaterapia acționează extrem de variat și complex asupra organismului nostru. Unele uleiuri esențiale acționează ca afrodiziace, altele cicatrizante, antireumatismale, febrifuge, antitoxice, antivirale și chiar aperitive. În flora noastră spontană și în culturi există numeroase plante medicinale cu un conținut bogat în uleiuri volatile. Să profităm de farmacia pe care ne-o oferă natura!

Aromaterapia – beneficii

Purificarea corpului cu o rețetă preparată în casă
Image from Pixabay

Ulei esențial de busuioc (Aetheroleum basilici). Este un tonic nervos aromatic excelent. Înlătură starea de oboseală intelectuală și dă claritate și forță minții. Folosim aromaterapia cu ulei de busuioc în afecțiuni nervoase, anxietate și depresie. Are proprietăți sudorifice și febrifuge și poate fi folosit în toate tipurile de febră. Busuiocul are efecte benefice în cazul asteniilor, migrenelor și în concentrarea spirituală. Uleiul de busuioc, este și un bun insecticid, în special contra țânțarilor cât și a altor insecte. Nu se recomandă în timpul sarcinii.

Ulei esențial de rozmarin (Aetheroleum rosmarini). Are efect reconfortant asupra creierului, îmbunătățește memoria iar asupra inimii are efect stimulant. Este un tonic excelent, recomandat în stările de oboseală generală sau apatie și tulburări cardiace cauzate de stres. Uleiul esențial de rozmarin, ajută la normalizarea colesterolului din sânge, iar în aplicații externe tratează durerile reumatice și musculare. Este folosit ca un remediu general împotriva gutei și reumatismului. Stimulează digestia, este antispasmodic, carminativ, cu efect de creștere a apetitului.

Ulei esențial de salvie (Aetheroleum salviae). Este tonic și sedativ în același timp pentru sistemul nervos, cu efect anticonvulsiv. Este util în toate tipurile de debilitate, indiferent dacă este de natură intelectuală, nervoasă sau sexuală. Efectele euforice, tonice și sedative acționează benefic împotriva depresiei nervoase și memoriei slăbite. Este bine să fie utilizat cu atenție, în doze mari are efecte toxice.

Aromaterapia cu 10 uleiuri esențiale
Image from Pixabay

Ulei esențial de lavandă (Aetheroleum lavandulae). Are acțiune sedativă și tonică asupra inimii, scade presiunea sanguină și calmează excitabilitatea cerebro-spinală. Are un rol important în regenerarea celulelor pielii, fiind cel mai bun remediu pentru tratarea arsurilor. Proprietățile antiseptice și cicatrizante, ale uleiului de lavandă, îl fac util în tratarea dermatitei, eczemelor, răni și diverse inflamații ale pielii. Este un bun antispasmodic, în astm și bronșită, carminativ și stomahic în afecțiuni asociate problemelor nervoase sau emoționale. Este un remediu eficient în unele cazuri de alopecie parțială și pentru toate tipurile de calviție.

Ulei esențial de mentă (Aetheroleum menthae). Util în afecțiunile respiratorii ca expectorant, răcoritor, antiseptic și un bun agent antibacterian împotriva tuberculozei. Este un remediu bun pentru durerile de cap și migrene cauzate de fenomene digestive și hepatice. Are proprietăți antivomitive și îl putem folosi împotriva răului de mașină.

Aromaterapia cu 10 uleiuri esențiale
Image from Pixabay

Ulei esențial de iasomie (Aetheroleum jasmini). Are proprietăți sedative, fiind în același timp și un puternic întăritor pentru organism. Uleiul de iasomie, are proprietăți afrodisiace. Acționează asupra respirației, răgușelii, spasmelor nervoase de la nivelul gâtului și bronhiilor.

Ulei esențial de anason (Aetheroleum aniși) se obține din fructe. Se folosește foarte mult pentru aromatizarea produselor de patiserie, a pastei de dinți și intră în compoziții pentru diferite produse cosmetice. Are acțiune carminativă, expectorantă și stimulatoare asupra secreței gastrice. Stimulează secrețiile traheobronșice și activează cili vibratori de pe mucoasele respiratorii. Este un bun calmant al tusei dureroase, aseptizant al căilor respiratorii, expectorant, spasmolitic, antibacterian pentru căile urinare, stomahic, carminativ, galactogen, antispasmodic intestinal.

Ulei esențial de cimbru (Aetheroleum thymi). Este un dezinfectant digestiv, respirator și urinar excelent, ajutând chiar și la tratarea colibacilozelor. Este recomandată aromaterapia cu ulei de cimbru în stările de astenie și angoasă. Este un tonic excelent asupra circulației capilare. Ca antitusiv și expectorant este util în tratarea astmului, emfizemului și tusei convulsive. Este carminativ și stimulent al digestiei, puternic vermifug contra oxiurilor, ascarizilor, teniei.

Aromaterapia cu 10 uleiuri esențiale
Image from Pixabay

Ulei esențial de mușețel (Aetheroleum chamomillae). Îl folosim pentru combaterea durerilor abdominale și articulare. Are proprietăți stomahice, antispasmodice, carminative și sedative. Este indicat în inflamații atât intern, cât și extern, în arsuri, conjunctivite, dermatite și gastrite. Aromaterapia cu ulei esențial de mușețel are are un efect sedativ și antidepresiv asupra sistemului nervos. Este antiseptic și antialergic, putând fi utilizat cu succes în cazul erupțiilor cutanate, precum alergiile și urticaria.

Ulei esențial de isop (Aetheroleum hissopi). Aromaterapia cu ulei de isop este un remediu bun pentru afecțiunile aparatului respirator, fluidifică mucusul, facilitează expectorația, calmează astmul bronșic, bronșita și gripa. Uleiul de isop este utilizat în compoziția diferitelor loțiuni și creme, pentru tratarea arsurilor și eczemelor.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...