Beneficii pentru băutura longevității
Înainte să vă prezint rețeta pentru băutura longevității, vă voi expune beneficiile acesteia. Un proverb înțelept antic relata: „Sunt trei lucruri care sunt dăunătoare când sunt folosite excesiv și foarte avantajoase dacă sunt folosite în cantități moderate: pâinea, sarea și vinul„.
Încă din copilărie auzim multe despre efectul dăunător al consumului de alcool și nu putem să adăugăm ceva nou acestor lucruri. Este bine să luăm în considerare însă și efectele pozitive ale consumului moderat de alcool. Alcoolul în cantități mici, determină creierul să elibereze „hormonul fericirii”, relaxând mușchii, micșorând concentrarea și tensiunea din sistemul nostru nervos.
Primim aceste beneficii dacă folosim alcool în cantități mici, folosindu-l ca pe medicament. Hipocrate a crezut, de asemenea, că alcoolul consumat în cantități moderate este la fel de bun și pentru cei bolnavi și pentru cei sănătoși. Problemele noastre încep când uităm de moderație.
Filozofii greci antici repetau de obicei ucenicilor lor: „Puterea zeilor abia dacă se poate egala cu utilitatea vinului”, iar un vechi proverb din Est spunea: „Oricine poate să bea atâta timp cât știe timpul potrivit, locul, cantitatea și dacă își permite”. Și Louis Pasteur a considerat că vinul are tot dreptul să fie considerat cel mai sănătos dintre toate băuturile dacă este folosit cu moderație.
O cantitate moderată, poate avea înțelesuri diferite pentru oameni diferiți. Cercetările făcute după mulți ani de studiu arată că următoarea cantitate de vin este inofensivă: 1 g de vin sau 0,25 g de lichior per kilogram greutate pe zi. Diferite tipuri de vin ne influențează sănătatea diferit, de exemplu: vinul alb ne curăță rinichii, stimulează ușor sistemul nervos, îmbunătățind digestia.
Vinul roșu îmbunătățește funcționarea ficatului, calmează sistemul nervos, ameliorează procesul de respirație și reduce riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu nivel ridicat de colesterol. Consumul moderat de vin influențează pozitiv diferite sisteme ale corpului:
- Stimulează sistemul nervos și glandele endocrine, îmbunătățește digestia, cea a proteinelor animale în special, prin stimularea secrețiilor sucurilor gastrice.
- Ajută la menținerea unui nivel corespunzător de pH al sucurilor gastrice. Ajută sistemul digestiv, eliminând de stres întregul corp.
- Celulele ficatului stimulate de alcool generează mai multă secreție biliară pentru duoden. Sărurile de potasiu prezente în vin și coniac au un efect diuretic asupra rinichilor.
- Stimularea centrilor de respirație, îmbunătățește ventilarea plămânilor. Îmbunătățește sistemul cardiovascular, determinând contracția și lărgirea vaselor, ceea ce duce la un efect de masaj.
- Alcoolul drenează produsele toxice (precum fenolii) din corp. Aroma delicată stimulează centrii de miros. Alcoolul are calități antitoxice și dezinfectante. Previne acumularea de grăsimi pe pereții vaselor de sânge, reducând riscul dereglărilor cardiovasculare.
Cercetările arată că vinul are un conținut ridicat de antioxidanți naturali care întăresc inima. A fost luat în seamă faptul că oamenii care nu consumă nici un fel de băuturi alcoolice suferă frecvent de dereglări cardiace.
Cum se prepară băutura longevității
Cercetătorii englezi și elvețieni au concluzionat că alcoolul în cantități moderate reduce riscul atacurilor de cord cu 40% și al dereglărilor vaselor de sânge cu 20%. Este bine să insistăm asupra faptului conform căreia consumul de vin este avantajos pentru cei vârstnici și pentru persoanele care suferă de anemie sau cu o sănătate slăbită în general.
În regiunea Burgundia, din Franța există o zicală: „Vinul este laptele celor vârstnici”. Este recomandat celor peste 50 de ani să prepare și să consume „băutura longevității” o dată pe săptămână. Ei prepară „băutura longevității”, în special duminica, când se întâlnesc cu prietenii. Această băutură este benefică și femeilor care trec prin menopauză.
Ingrediente pentru „băutura longevității”: într-un vas, amestecăm două sticle de vin dulce sau demi-dulce cu 0,5 litri de apă. Îl fierbem timp de 10 minute la foc mic, după care adăugăm câțiva boboci de cuișoare, scorțișoară și nucșoară și zece felii de lămâie, fără coajă, pe care le fierbem încă cinci minute. La final, adăugăm o linguriță de coniac, oprim focul și acoperim cratița cu un capac.
Lăsăm cratița acoperită timp de 20 minute. Amestecăm compoziția și bem cât încă este cald. Această rețetă este pentru zece porții. Împărțim cantitățile la zece dacă dorim să preparăm pentru o singură porție. Așa că pregătiți „băutura longevității” și invitați prietenii! Multă sănătate!