Cacao, un medicament pentru piele

Acest articol este disponibil și în: English

Pielea are nevoie de cacao

Cacao, un medicament pentru piele
Image from Pixabay

Calitățile emoliente, hidratante și restructurante ale untului de cacao sunt cunoscute de multă vreme. Utilizarea semințele de cacao ”slabe” este mai puțin cunoscută. Datorită bogăției sale în elemente biochimice, extractul de cacao este folosit într-o gamă largă de activități cosmetice: hidratare, slăbire, regenerare, luptă împotriva stresului.

Ciudatul arbore de cacao

Originar din câmpiile tropicale ale Americii ( Mexic, Republica Dominicană, Brazilia, Columbia, Ecuador, Venezuela ), arborele de cacao este cultivat în prezent în special în Brazilia și de-a lungul coastelor accidentale africane ( Ghana, Nigeria ). Este un arbore micuț, cu frunze mari, ovale și ascuțite, al cărui trunchi ajunge la înălțimea de 10 metri în condiții naturale. Datorită faptului că este extrem de exploatat, tăierea se face la un nivel mult mai scurt.

Coroana sa este formată din cinci ramuri ce se dezvoltă pe orizontală. Arborele de cacao înflorește pe tot parcursul anului. Un lucru puțin obișnuit, florile lui, mici și de culoare roz-gălbui, cresc direct pe trunchi sau pe ramurile principale și dau naștere unor fructe voluminoase și ele agățate direct pe trunchi.

Cacao, un medicament pentru piele
Image from Pixabay

Fructele arborelui de cacao pot ajunge la 30 de centimetri și au o greutate cuprinsă între 300 și 500 de grame. Au o coajă tare, de culoare galbenă sau roșie, cu o suprafață verucoasă. Pulpa mucilaginoasă din interior conține 40-50 de semințe de formă ovoidală: boabele de cacao. Cele proaspete nu au miros, iar cele tinere au un gust dulce. După fermentare și uscare, semințele capătă mirosul caracteristic ciocolatei.

Compoziția semințelor de cacao

Semințele de cacao conțin lipide ( unt de cacao ): aproximativ 50%. Glucide: amidon 6-8%, pectine și o mare cantitate de zaharoză. Semințele de cacao mai conțin protide: 12%, în special aminoacizi liberi, minerale: 3-5%, calciu, potasiu, fier, magneziu.

Semințele de cacao sunt de asemenea bogate în vitamina A, compuși fenolici: 5-10%, compuși terpenici, teobromină ( 1-3% ), o moleculă ce-i conferă ciocolatei un efect stimulant. Mai conține feniletilamină, o moleculă neuromodulatoare prezentă în creier ( ceea ce explică efectul antistres și euforizant al ciocolatei.

Ciocolata și cosmetica

Când vorbim despre ciocolată ne gândim imediat la plăcerea pe care o resimțim savurând licoarea fierbinte dintr-o ceșcuță ori gustând delicioasele tablete și bomboane. Dincolo de calitățile ei gastronomice, cacaoa are însă și alte proprietăți ce au stârnit interesul specialiștilor în cosmetică.

Într-adevăr, boabele de cacao au o compoziție biochimică foarte bogată: peste 800 de molecule. O adevărată sursă de energie de care industria cosmetică, preocupată de eficacitatea produselor sale, are tendința să profite tot mai mult. Cacaoa este folositoare omului, de la suprafața epidermei, până în vârful unghiilor.

Cremele de față pe bază de cacao sunt noile produse cosmetice ale firmei Payot, denumite ”revitalizante”. Aceste preparate pe bază de cacao sunt destinate împrospătării pielii stresate și obosite. Ele produc un efect de relaxare și stimulare, datorită magneziului și feniletilaminei conținute în cacao.

Cacao, un medicament pentru piele
Image from Pixabay

Specialiștii acestei firme recomandă utilizarea produselor în ordinea următoare: ”Serul de ciocolată” ce conține un amestec energizant alcătuit din cacao, lăptișor de matcă și ginseng și apoi ”Crema de ciocolată” ce tonifică pielea, fiind un adevărat tratament de revigorare datorită conținutului său de cacao, vitamine, extract de ceai și lăptișor de matcă.

Firma Alban Muller Internațional din Franța, s-a consacrat fabricării extractelor vegetale destinate industriei cosmetice și preparării produselor finite din boabele de cacao. S-ar părea că pielea abia așteaptă să profite de ele, cacaoa, fiind un medicament pentru epidermă.

Cercetătorii germani au experimentat beneficiile ciocolatei, oferind unui grup de femei câte o jumătate de cană de cacao specială îmbogățită în flavonoide în fiecare zi. După trei luni, pielea femeilor a fost mai hidratată, mai netedă și mai puțin roșie cu tendință de descuamare atunci când au fost expuse la lumina ultravioletă. Cercetătorii consideră că flavonoidele, care absorb lumina UV, ajută la protejarea și la creșterea fluxului de sânge către piele, îmbunătățind aspectul acesteia.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...