Cătina albă, sursă importantă de vitamina C
Cătina albă, este una dintre cele mai importante surse de vitamina C, în sezonul rece. Cătina albă, poate fi folosită în fiecare zi sub formă de ceai alimentar, aceasta datorită aromei deosebite a fructelor. În timpul verii, ceaiul de cătină albă, rece, are un efect răcoritor, evident, tăind setea datorită gustului acrișor.
Foarte importante sunt efectele pe care le imprimă flavonele asupra aparatului circulator. Acestea măresc forța de contracție a miocardului, îmbunătățind circulația coronariană și starea generală a metabolismului. Qercetina conținută de cătină, antrenează o vasoconstricție și o diminuare a permeabilității capilare, ceea ce explică efectele ei în tratarea maladiilor hemoragice.
Vasoconstricția este urmată de vasodilatare la nivel renal, mărind diureza, fructele de cătină fiind utile și în insuficiența renală și edeme. Cătina albă are efect hipotensor și o acțiune tonifiantă asupra aparatului circulator, diferită de cea a digitalicelor sau a cofeinei, fiind utilă în insuficiențe cardiace ușoare sau chiar mai avansate, însoțind medicația de bază, ca antiagregat plachetar, antitumoral, antiinflamator, antioxidant, antiseptic, coleretic, diuretic și antihipotensiv.
Cătina albă, adevărat supliment nutritiv
Fructele de cătină albă constituie în primul rând o polivitamină naturală, cu efecte în toate afecțiunile provocate de carența unor vitamine, dar și cu recomandări deosebite pentru convalescenți, în stări de slăbiciune, tonifiante pentru copii și persoane în vârstă.
Cătina albă se culege la sfârșitul verii și începutul toamnei. O putem găsi pe povârnișurile Văii Prahova, Teleajenului și Trotușului, pe dealurile Buzăului și în tot lanțul subcarpatic, chiar și în Deltă. Ciorchinii portocalii ai cătinei, arbust țepos, au și proprietatea de a fixa terenurile în pantă. Datorită valorii deosebite a fructelor, au fost efectuate numeroase cercetări, cătina albă, fiind introdusă în culturi și ameliorată în multe țări precum USA, Germania, etc.
Cătina albă, conține 80-85% apă, zaharuri, în special monozaharide, acizi organici, pectină, polifenoli și substanțe taninoase, celuloză, proteine, uleiuri grase, beta-caroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier, vitamine liposolubile: A, E, F, D, vitamine hidrosolubile: C, P, K (a căror cantitate variază în funcție de perioada recoltării fructelor) și aproape toate vitaminele din complexul B. Cătina, conține 18 amino-acizi esențiali.
Plantele sunt îngerii lui Dumnezeu care au venit pe pământ ca să vindece oamenii.
Fructele proaspete de cătină și produsele liofilizate din aceste fructe sunt considerate adevărate suplimente nutriționale, care conțin multivitamine, multiminerale și substanțe probiotice. Uleiul de cătină albă conține 80-90% acizi grași esențiali, dintre care: oleic, linoleic, linolenic ( în semințe ), pantotenic, palmitoleic, heptadeca-noic, erucic. Mai conține acizii succinic, malic, maleic, ascorbic etc., alfa și beta caroten, licopen, criptoxantină, zeaxantină, fitofluină, kantophilă etc.
Fructul și scoarța de cătină albă conțin cantități apreciabile de ritosteroli și tocoferol. La Hofigal, se găsesc produse care conțin cantități mari de substanțe active, cu o stabilitate bună, obținute prin tehnologii speciale.
Cum se întrebuințează cătina?
Fructele și uleiul de cătină albă, reprezintă nu numai o polivitamină naturală, dar și o sursă de microelemente și substanțe probiotice. Ceaiul de cătină albă are efect antidiareic, antireumatismal, depurativ, fiind benefic în urticarii și dermatoze.
Infuzia de 1-2 lingurițe la o cană cu apă (2-3 căni pe zi), asociată cu măceșe, este benefică pentru sistemul imunitar. Se poate adăuga o linguriță de miere la cana de ceai. Această infuzie se servește la micul dejun și seara, având efecte tonice.
Se poate prepara un cidru, care are o discretă aromă de ananas, din 200 g fructe deshidratate de cătină, peste care se toarnă 5 litri de apă fiartă și răcită, adăugându-se 1,5 kg zahăr sau miere și 20-25 g drojdie. Se lasă 15-20 de zile într-un borcan acoperit cu tifon, agitându-se din când în când, după care se decantează și se trage la sticle. Fiind totuși o băutură alcoolică, se va consuma cu moderație, iar administrarea ei la copii este exclusă.
Din fructele proaspete de cătină albă, se pot prepara gemuri, marmeladă sau compoturi. Produsele fitoterapeutice de la Hofigal, conțin produse pe bază de cătină, obținute prin tehnologii speciale, fiind extrem de apreciate.
Fără sănătate, fericirea este imposibilă.
Vissarion Belinski