Cea mai vizitată peșteră din România

Acest articol este disponibil și în: English

Peștera Ialomiței un loc binecuvântat

Peștera Ialomiței este unul dintre locurile binecuvântate din România. Foarte multe legende și povești s-au creat în jurul ei, fiind înconjurată de o aură misterioasă. Locul este puternic încărcat energetic, benefic și purificator, fiind vizitat de foarte mulți turiști pasionați de misterele munților. De la Zamolxis până la sihaștrii din Evul Mediu sau chiar domni ai Țării Românești aflați în refugiu, Peștera Ialomiței incită imaginația multora dintre noi.

Cea mai vizitată peșteră din România
Peștera Ialomiței – Schitul Peștera (sursa: FB page)

Se spune că ar fi cea mai vizitată peșteră din Munții Bucegi și una dintre cele mai spectaculoase din România. Peștera Ialomiței este situată în județul Dâmbovița, localitatea Moreni, în partea de SE a Muntelui Bătrâna la altitudinea de 1560 m. Peștera Ialomiței este impresionantă, având o lungime de 1228 m, dintre care 480 m, cu o diferență de nivel semnificativă, special amenajați pentru turiști.

Cea mai vizitată peșteră din România
Peștera Ialomiței – galerie principală (sursa: FB page)

Peștera beneficiază de condiții excelente de vizitare fiind puse în valoare cele mai spectaculoase săli și galerii, vechi de 15-20.000 de ani, atunci când se adăposteau aici animalele preistorice. La intrarea în peșteră există o vitrină în care sunt expuse resturi scheletice de Ursus Spaeleus. Fiind o peșteră activă, vie, nu este locuită de lilieci.

Peștera cu galerii și săli spectaculoase

Peștera se poate vizita în condiții excelente atrăgând numeroși vizitatori pe toată perioada anului. Intrarea este străjuită de schitul ale căror începuturi coboară până în secolul XVII. Mai întâi ne oprim în Grota Mihnea Vodă, un culoar lung și înalt, lung de aproximativ 120 m. În timpul iernilor această zonă se umple de stalagmite și stalactite, care formează văluri translucide de gheață pe pereți.

Cea mai vizitată peșteră din România
Pestera Ialomitei – Bolta lui Decebal (sursa: FB page)

Urmează Bolta lui Decebal, în marginea căreia se poate zări albia râului subteran. Traseul continuă cu Răspântia, adică despărțirea potecii turistice în două direcții, una către Lacuri, iar cealaltă spre partea superioară a Sălii Urșilor sau Sala Mare. Aceasta din urmă, lungă de 70 m, lată de 35 m și înaltă de 25 m, atrage atenția prin diferențele de nivel și blocurile prăbușite, dar și prin resturile scheletice de Ursus spaeleus, mamifer preistoric care a trăit acum 15-20.000 de ani.

Cea mai vizitată peșteră din România
Peștera Ialomiței – Bolovanul lui Zamolxis (sursa: FB page)

În capătul sălii se află cel mai mare bloc de calcar prăbușit din peșteră: Bolovanul lui Zamolxis, numit și Piatra Dorințelor. Partea vizitabilă a peșterii se termină în fața a două coloane de calcit, asemănătoare unui Altar, locul fiind considerat sfințit și luminat. De la Zamolxis până la sihaștrii ce își găseau adăpost în secolele trecute, peștera incită imaginația și atrage numeroși vizitatori. Schitul de la intrarea în peșteră atrage deasemenea foarte mulți vizitatori. Merită o vizită în acest loc magic!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...