Ceaiul verde întărește memoria

Acest articol este disponibil și în: English

Ceaiul verde ne ferește de infecții

Ceaiul verde îmbunătățește memoria și capacitatea de orientare în spațiu. Consumul regulat de ceai verde poate concura oricând cu tratamentele alopate împotriva depresiei și stărilor anxioase, tulburărilor de fertilitate din trecut care își pot pune amprenta asupra dezvoltării neurologice a viitorilor copii. Infecțiile virale precum și alte infecții bacteriene comune ne pot afecta capacitatea de concentrare și învățare. Un ceai verde face minuni în acest sens.

Ceaiul verde conține antioxidanți

Ceaiul verde întărește memoria
Image from Pixabay

Ceaiul verde conține până la 40% antioxidanți, substanțe active, vitamine și minerale: vitaminele A, B, E și C, fier, calciu, fosfor, potasiu, teină, aminoacizi, proteine și alcaloizi cu efect de stimulare nervoasă.

Principala substanță pe care o conține ceaiul verde, EGCG (galatul de epigalocatehină), un antioxidant foarte puternic din grupa polifenolilor, se găsește exclusiv în frunzele acestui ceai. Consumul regulat al ceaiului, asigură protecție împotriva bolilor degenerative care tind să se instaleze odată cu vârsta și care sunt asociate cu pierderile de memorie.

Ceaiul verde din frunze de cea mai bună calitate, este una dintre cele mai concentrate surse de antioxidanți. Acest ceai conține o cantitate relativ mică de cofeină (aproximativ 20-45 miligrame per ceașcă), comparativ cu ceaiul negru și cafeaua (95 de miligrame per ceașcă).

Sistemul imunitar. Ceaiul verde contribuie la eliminarea radicalilor liberi, care scad eficiența sistemului imunitar și au un efect toxic asupra organismului. Antioxidanții sub formă de polifenoli, împiedică deteriorarea prematură a celulelor și țin sub control funcțiile acestora.

Putem spune că acest ceai face minuni, eliminând substanțele nocive care pătrund în organism și împiedicând efectul acestora asupra țesuturilor. Acesta crează o barieră, care dublează apărarea oferită de sistemul imunitar.

Ceaiul verde întărește memoria
Image from Pixabay

Efect anti-aging. Acest ceai întârzie procesul de îmbătrânire al pielii. Datorită prezenței antioxidanților, ne protejează de razele UV, întârziind îmbătrânirea celulelor. Ajută la susținerea și regenerarea tegumentului, în cazul unor insolații sau arsuri solare. Acesta este motivul pentru care este recomandat să bem vara ceai verde cu gheață și suc de lămâie.

Ajută metabolismul. Ceaiul verde este recomandat în dietele de slăbire, datorită efectului său de a antrena metabolismul pe termen scurt. Această creștere a ratei metabolice duce la arderea mai rapidă a grăsimilor. Deși nu are efecte rapide și miraculoase, este un ajutor de nădejde, în completarea alimentației, sportului și consumului de apă.

Multe studii științifice susțin că ceaiul verde ne poate ajuta în lupta cu obezitatea, datorită capacității de a arde grăsimile în zonele predestinate, cum este abdomenul. Țesutul adipos este preponderent în această zonă în special în cazul persoanelor obeze. Atunci când ținem o dietă putem opta cu încredere pentru ceaiul verde și datorită faptului că ne dă energie și un tonus muscular mai crescut.

Ceaiul verde întărește memoria
Image from Pixabay

Ajută memoria. Este benefic atât persoanelor tinere dar mai ales persoanelor în vârstă. Consumul regulat de ceai verde pe parcursul vieții, reduce riscul de îmbătrânire prematură, Alzheimer, Parkinson și demență. Se știe deja că rolul cofeinei este de a ne menține treji, însă nu știm cum funcționează. Cofeina blochează în creier o substanță inhibitoare numită adenozină și crește secreția de dopamină și norepinefrină. Funcțiile cerebrale sunt îmbunătățite, memoria este mai activă și starea de spirit mai bună.

Ceaiul verde conține pe lângă cofeină și aminoacidul L-teanină, cu puternice efecte antidepresive. În combinație cu cofeina, această substanță creează efecte similare cu ale cafelei, însă reduce intensitatea acestora pe moment. Spre deosebire de cafea, care crește brusc timpul de reacție și energia din organism, ceaiul verde însănătoșește sistemul nervos pe termen lung.

Ceaiul verde întărește memoria
Image from Pixabay

Bacteriile și virusurile. Polifenolii prezenți în ceaiul verde s-au dovedit utili în lupta cu bacteriile și virusurile, cum ar fi virusul gripal. Consumul acestui ceai este esențial pentru sistemul nostru imunitar, în special cu rol de prevenție.

Numeroase studii asupra altor efecte de apărare ale polifenolilor s-au observat și în cazul afecțiunilor orale. Acest ceai are efecte benefice în cazul cariilor și tartrului, prin eliminarea bacteriilor dăunătoare care pot cauza infecții gingivale sau respirație urât mirositoare, chiar și de cancerul oral.

Pudra Matcha. Cine iubește ceaiul verde, atunci trebuie să încerce neapărat și cea mai pură, aromată și sănătoasă formă a sa: pudra Matcha. Ceaiul Matcha este ideal pentru un ritual japonez care ne relaxează și ne energizează în același timp. Poate fi folosit pentru ceaiuri, deserturi și chiar tratamente faciale luxoase.

Ceaiul verde întărește memoria
Image from Pixabay

Colesterol, diabet și boli cardiovasculare. Consumul regulat de ceai verde scade riscul bolilor cardiovasculare și colesterolul cu până la 31% și cu 42% sunt mai puține șanse de a dezvolta diabet zaharat de tip II. Acest ceai echilibrează nivelul colesterolului și trigliceridelor. Curăță vasele de sânge, îmbunătățește circulația și oxigenarea acestuia. Toate acestea scad simțitor riscul apariției unor boli de inimă.

Ceaiul verde crește sensibilitatea organismului la insulină și încurajează producerea acestuia în mod natural. În acest mod ținem sub control nivelul zahărului din sânge (ceaiul se bea neîndulcit), scăzând rezistența organismului la insulină.

 

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...