Ceapa roșie alimentul, medicament
Ceapa roșie este considerată pe drept un aliment și un antibiotic natural în același timp. Ceapa roșie este un diuretic energic, diureza fiind însoțită de o eliminare masivă de clorură de sodiu, prin aceasta dovedindu-se utilă în toate cazurile de retenție clorurosodică ( edeme, ascite, ciroze, pleurezii, pericardite ).
Ceapa a fost cultivată acum 5000-6000 de ani, înaintea erei noastre, pe valea Nilului și provine din forme sălbatice originare din centrul Asiei și Asia Mică. Ceapa a avut încă din Antichitate o reputație deosebită și sub raport medical. Ceapa este considerată cel mai bun leac natural, contra ascitei.
Ceapa roșie conține protide și hidrați de carbon, precum și cantități mici de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier. Ceapa roșie conține microelemente precum: iodul, siliciul, sulful și fluorul și vitamine în cantități mici precum: Vitamina C, B1, B2 și A. Mai conține acizii fosforic și acetic, ulei volatil, bisulfat de alil și propil, enzime și glucochinonă.
Ceapa roșie este un puternic antibiotic natural
Prin mestecarea unei cantități oarecare de ceapă roșie, timp de 3-8 minute zilnic, mucoasa din gură va deveni complet sterilă. Ceapa roșie accelerează funcția glandei tiroide și a pancreasului și reglează secreția de hormoni.
Ceapa roșie ajută foarte mult organele respiratorii, calmează tusea, accelerează expectorația ( secreție a căilor respiratorii, eliminată prin tuse ) și ajută în tratarea unor boli sau afecțiuni precum: răgușeală, gripă, dureri în gât, pneumonie, bronșită și astm.
Ceapa roșie curăță intestinele, prevenind dezvoltarea microorganismelor dăunătoare din flora intestinală, protejează și calmează inflamarea mucoasei intestinale. Ceapa roșie stimulează apetitul, accelerează și reglează digestia, prevenind constipația și balonarea. Ceapa roșie stimulează rinichii prin eliminarea de uree și acid uric, fiind extrem de utilă în cazul litiazei urice, reumatism, gută, azotemie.
Datorită proprietăților hipoglicemiante, ceapa roșie este un adjuvant și în diabet. Cercetări destul de recente au arătat că un regim bogat în ceapă roșie fluidifică sângele, micșorând riscul de tromboză și infarct. Prin aceasta se explică și efectul antiaterosclerotic al plantei.
Se mai citează și proprietățile ei ușor hipnotice, precum și cele antiseptice, fiind un remediu activ în stomatite, afte, afecțiuni bucofaringiene, furunculoze, având efect în special asupra stafilococilor. Utilizarea în furunculoză se explică prin proprietățile maturative (grăbind colectarea) și emoliente (înmuind țesuturile).
Plăgile congestive, ulcerațiile, pot, de asemenea, beneficia de efectele cepei, ca de altfel degerăturile și durerile de urechi. În medicina populară, ceapa roșie se utilizează pentru calmarea nevralgiilor dentare, iar în cosmetică sucul de ceapă este recomandat pentru combaterea negilor și pistruilor cât și pentru sănătatea părului.
Cum se administrează ceapa
Ceapa roșie, se consumă ca atare, minimum 1-2 cepe pe zi. Tinctura, în special ca diuretic și în prostatite, dintr-o ceapă zdrobită macerată 10 zile în aceeași cantitate de alcool: se filtrează și se iau 2 lingurițe pe zi, înainte de masa de prânz și înainte de culcare. Pentru prostatite, se recomandă cure de 10 zile pe lună, timp de 6 luni pe an.
Infuzie cu proprietăți pectorale din 4-6 cepe la 1 litru de apă, îndulcită cu 10 g miere, se strecoară și se beau 1-2 căni pe zi, dintre care una dimineața.
Macerat în ulei, dintr-o ceapă mare tăiată mărunt și 4 linguri de ulei, timp de 10 zile, în litiaza biliară se iau 2-3 lingurițe pe zi.
Decoct din 3 cepe mari la 1 litru de apă. În reumatism se ia câte o cană dimineața și seara la culcare. Cataplasme maturative și revulsive cu o ceapă fiartă, în furunculoze, plăgi, degerături. Tamponări cu suc de ceapă pentru afte și ulcerații.
Ceapa poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită, uscată cât și coaptă. O adăugăm de obicei în salate și diverse feluri de mâncare pentru aroma ei deosebită. Este bine de știut că majoritatea vitaminelor se găsesc în primele foi ale cepei. Pentru a beneficia din plin de aceste vitamine, putem utiliza foile exterioare ale cepei pentru prepararea ceaiurilor. Datorită pigmentului special, foile exterioare de ceapă pot fi folosite drept un colorant natural.