Ce este celulita?
Celulita este o problemă estetică, frecvent întâlnită la reprezentantele sexului frumos. Cele mai multe dintre noi apelăm la centre medicale de dermato-estetică. Aceste centre au tehnici și tehnologii moderne, extrem de eficiente în tratamentul celulitei, în condiții de maximă siguranță.
Celulita nu este o afecțiune ci o caracteristică a grăsimii femeii. Celulita apare atunci când există un dezechilibru între nivelul de estrogeni și progesteron în organismul nostru. Acest dezechilibru apare, atunci când ne îngrășăm rapid, când se instalează o sarcină, dereglarea ciclului menstrual, fiind un fenomen firesc pentru o femeie. Celulita reprezintă o condiție des întâlnită, nu se vindecă complet, dar se poate ține sub control.
Cauzele apariției celulitei
Celulita afectează aproximativ 80% din populația feminină, chiar și pe acelea dintre noi cu o siluetă perfectă. Deși nu se cunoaște cu certitudine cauza acestei probleme, mulți cercetători pun celulita pe seama dietelor necorespunzătoare, consumului insuficient de apă, fumatul, hormonii și genetica. Psihologul venezuelean, Martha Sanchez Navarro consideră că stresul sau traumele din copilărie, precum și creativitatea reprimată pot fi cauze ale apariției celulitei.
Așadar pernuțele de celulită, înseamnă retenție în exces din cauza dezechilibrului dintre estrogen, cel care crește retenția și progesteron care stimulează eliminarea. Așa se explică prezența celulitei la fetele slabe sau cu ciclu neregulat. În afară de estrogeni, prolactina și hormonii tiroidieni, influențează celulita. Prolactina produsă de hipofiză, stimulează retenția hidrică în țesut adipos, iar producția scăzută de hormoni tiroidieni favorizează celulita. Producția excesivă de estrogeni și implicit retenția de apă în țesutul conjunctival, reduce lipoliza ce favorizează creșterea masei de grăsime.
Pentru a scăpa de efectele neplăcute ale celulitei este bine să evităm, variațiile foarte mari de greutate, cauzate de o alimentație hipercalorică și să iubim sportul. De asemenea este necesar să fim atente la tratamentele cu hormoni de substituție atunci când suntem la menopauză.
Câteva reguli pentru eliminarea celulitei
Combaterea constipației. Dieta eficientă în celulită urmărește să exercite o funcție de echilibrare și dezintoxicare a întregului organism. Dieta contra celulitei trebuie să fie normo sau hipocalorică, echilibrată și variată, bogată în fructe proaspete, salate verzi, legume crude, cereale, toate cât mai puțin prelucrate termic. Dieta contra celulitei se bazează pe consumul de lichide: apă plată, sucuri naturale preparate în casă, supe de zarzavat sau de pește, cu cât mai multe mirodenii și ierburi aromate. Este necesar să se reducă grăsimile și proteinele animale, prăjelile, mezelurile, grătarele cu mici și cârnați.
Dieta vegetariană este recomandată, având efect alcalinizant. Kiwi este fructul minune care ajută la combaterea celulitei datorită bogăției de vitamine ( Vitamina C, B9, K și E), minerale ( calciu, fosfor, potasiu, acid folic, betacaroten) și antioxidanți precum luteină, magneziu, cupru, fibre.
Inul este foarte eficient în combaterea celulitei. Inul poate fi folosit sub formă de ulei sau semințe, adăugat la salate, sau în amestecul de cereale integrale de dimineață. Este bine să nu consumăm în exces cartofi, morcovi și orez nedecorticat, pentru că se pare că au o acțiune relativ astringentă.
Este necesar să utilizăm inteligent sarea în dietă. Nu o eliminăm definitiv, o reducem, pentru că afectăm reechilibrarea potasiului din fructe (foarte importantă în dieta anticelulitică). În schimb folosim sarea de mare, sau de salină bogată în iod, magneziu, zinc, fluor, brom și bor în băile terapeutice, atât de benefice pentru menținerea sănătății și frumuseții.
Mișcarea este foarte importantă pentru noi toți. Persoanele cu celulită în special, trebuie să țină cont de faptul că mișcarea ajută foarte mult organismul în lupta cu această afecțiune, combinată cu dieta corespunzătoare. Înotul, aqua gym, mersul pe bicicletă, alergatul în parc, reprezintă tipuri de mișcare recomandate pentru combaterea celulitei.
Încălțămintea și pantalonii prea strâmți, pot genera o tensiune mare la nivelul gambelor și coapsei, ceea ce implică stagnarea lichidelor în picioare și încetinirea întoarcerii sanguine și limfatice. Atunci când avem încălțămintea și haine lejere, parcă ne simțim mai bine.
Pentru a stimula eliminarea toxinelor din corp, este bine să apelăm din când în când la drenajul limfatic. În cabinetele de estetică medicală, pentru eliminarea celulitei se practică radiofrecvența, bi sau tripolară, masajul ( manual sau endermologic ), mezoterapia, oxigeno ozonoterapia.
,,Capsula de ozon” este întâlnită în multe saloane de frumusețe la noi în țară. Ozonul aplicat astfel acționează asupra globulelor roșii, mărind viteza de circulație în capilare. Oxigenarea și metabolismul local accelerează lipoliza (fragmentarea lanțurilor lipidice) și reduce retenția de apă.
Injectarea cu oxigen molecular este o metodă invazivă, foarte eficientă în combaterea celulitei. Acest tratament presupune injectarea cu oxigen molecular O2, îmbogățit cu ozon O3 direct în pernuțele unde avem celulită. Carboxiterapia, constă în injectarea cu un ac foarte fin direct în pernuțele de celulită, a anhidridei carbonice CO2.
Masajele cu uleiuri de plante, au acțiune depurativă, diuretică și sudorifică, contribuind la îmbunătățirea aspectului general al pielii. Elementele active din plante sunt preluate prin intermediul circulației sanguine periferice, fiind distribuite apoi în corp. Cele mai valoroase uleiuri terapeutice care contribuie la combaterea celulitei au în compoziție, rozmarin, salvie, iederă, păpădie, coada șoricelului, mușețel.
În concluzie ce avem de făcut? Fiecare dintre noi își poate alege metoda cea mai convenabilă. Fie că vă alegeți metode sofisticate, cu efect intens, dar scumpe, fie că apelați la lucrurile simple de zi cu zi, însoțite de terapii locale, precum aplicarea cremelor anticelulitice, cu drenarea circulației limfatice prin automasaj, este necesar să acționați.
Așadar odată ce am conștientizat că acestă problemă nu se vindecă, dar se ține sub control, trebuie să alegem produse de îngrijire cât mai de calitate și să sincronizăm utilizarea lor cu ritmul natural al corpului.
Frumusețea este ceea ce te simți în interior și ea este cea care se reflectă în ochii tăi. Nu este ceva care ține de fizic.
Sophia Loren