România pe harta stelelor Michelin
Obținerea faimoaselor stele Michelin sunt o emblemă a calității serviciilor, însă în mod special a preparatelor care sunt servite în restaurant. Este o mândrie pentru cei care dețin astfel de distincții, care se obțin cu multă muncă și perseverență. Este foarte clar, obținerea stelelor Michelin este pentru cei care fac această muncă cu pasiune. Și cu toate acestea pasiunea nu este de ajuns, este nevoie să îndeplinească standarde și cerințe aproape imposibile pentru mulți.
Recenzii, publicitate, turism și cât mai mulți clienți
Ca orice lucru despre care se discută mult, înseamnă publicitate și în același timp cât mai mulți clienți. Unii specialiști au criticat acordarea stelelor Michelin pentru simplul motiv că cei care fac recenzii au o afinitate față de bucătăria franțuzească și stilul formal de a lua cina. Ba mai mult, alții afirmă că aceste restaurante sunt rezervate elitelor potente financiar, care plătesc câteva sute de euro pe o porție minusculă de mâncare. Snobism și epatare care nu au relevanță gastronomică ar spune alții!
Nimic adevărat din toate acestea. Există în Singapore două chioșcuri care au primit câte o stea Michelin. „Este cel mai ieftin restaurant cu o stea Michelin din lume.” Clienții stau la coadă, în picioare pentru un meniu delicios care costă, numai doi dolari. Cei care au mâncat aici pui cu soia și tăiței au fost extrem de încântați. Ce spuneți de asta?! Cert este că procesul de obținere al râvnitelor stele este unul foarte laborios. Inspectorii care fac recenziile, se concentrează pe calitate, tehnică, personalitate și consistența mâncării. Aceștia fac abstracție de la decorul restaurantului și chiar de la serviciile pe care le oferă acesta.
Înainte să obțină prima stea Michelin restaurantul primește nu mai puțin de 4 vizite naționale. A doua stea Michelin este acordată după 10 vizite ale inspectorilor naționali și francezi, iar a treia stea este acordată numai după controlul inopinant și detaliat al inspectorilor internaționali. Stelele Michelin se obțin destul de greu, însă se păstrează și mai greu. Calitatea mâncării și povestea din farfurie trebuie să uimească nasurile fine și papilele gustative ale inspectorilor exigenți.
O cerință obligatorie
România are nevoie de recunoaștere internațională și este nevoie să participe la cât mai multe concursuri de gastronomie, ne-a declarat dl. Stephane Oprea Președintele Institutului Culinaire Disciples Escoffier Romania. „Am adus în România, Institutul Culinaire Disciples Escoffier unde studenții fac deja primii pași în arta gastronomiei. Cu diplomele obținute, aceștia pot să ajungă în cele mai exclusiviste restaurante de pe glob și mai ales pot să-și deschidă propriul restaurant. Organizarea de concursuri unde vor fi selectați cei mai buni bucătari, sporesc șansele ca România să fie pe harta rutieră a restaurantelor din Ghidul Michelin.”
O bucătărie cu recunoaștere internațională, are nevoie de ingrediente de calitate. Fructele și legumele care se folosesc în bucătăriile cu stele Michelin trebuie să îndeplinească criteriul prospețimii, iar diversitatea preparatelor este definitorie. Bucătăria românească bazată pe produse tradiționale, trebuie să evolueze. Bucătăria este o artă!
Dl. Stephane Oprea a dorit să ne vorbească despre permacultură și ce presupune aceasta. Cei care doresc să dețină restaurante cu stele Michelin au nevoie de materie primă de calitate, proaspătă, organică. O cerință obligatorie pentru cei care doresc să obțină mult râvnitele stele este să achiziționeze materia primă din ferme ecologice situate la distanțe mai mici de 50 km, de locul unde se află restaurantul.
Mai mult de atât, ar fi ideal, acolo unde este posibil, ca fiecare restaurant sau hotel să aibă propria fermă, și să folosească ingredientele organice proaspete. Astfel, pe câteva hectare de teren agricol, dl Stephane Oprea a înființat o fermă organică, unde crește animale în aer liber, cultivă legume și deține o livadă de pomi fructiferi pentru restaurantul său La Maison de Jardins. În felul acesta are siguranța materiei prime de calitate, respectând standardele de calitate și oferindu-le clienților săi o experiență culinară deosebită.
Permacultura este o modalitate de proiectare și design a sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea ecosistemelor naturale. Aceste grădini sunt inspirate din pajiștile naturale, care funcționează cu totul diferit de culturile industriale, atât de răspândite în ziua de astăzi.
Ferma își asigură propria fertilizare, are propriul mecanism de control al bolilor și de reglare a umidității atât în perioadele ploioase dar mai ales în cele secetoase. Acestea funcționează ca un sistem ecologic autonom. Ciclul de cultivare începe cu aproximativ o lună înainte de ultimul îngheț, când se pregătesc paturile de însămânțare, unde se folosește tehnica de compostare în straturi.
Grădina ecologică este una dintre cerințele obligatorii pentru cei care vor să obțină râvnitele stele și pentru noi toți, pentru sănătate și o comuniune în armonie cu natura. Aici găsim toate ingredientele pentru o viață perfectă.
Să respectăm Pământul, pentru că înțelepciunea lui devine un întreg univers pentru cel care caută armonia adevărată.