Cine sunt discipolii lui Escoffier?

Acest articol este disponibil și în: English

Escoffier un vizionar al bucătăriei franțuzești

Auguste Escoffier, supranumit „Regele Bucătarilor și Bucătarul Regilor”, s-a născut la Villeneuve Loubert în anul 1846 și a decedat la Monaco în anul 1935. Împreună cu Cezar Ritz a revoluționat bucătăria franțuzească, din perioada Belle-Epoque, în special cu ajutorul Ghidului Culinar (1903), considerat a fi biblia bucătarilor. Printre numeroasele și celebrele rețete se află „Piersică Melba”.

discipolii lui Escoffier
Image from oldcookbooks.com

Escoffier a fost un vizionar și un umanist, un om profund generos care întreaga viață a acționat în interesul celor defavorizați. A pledat împotriva risipei în favoarea asociației „Petites Soeurs des pauvres”, a creat prima asigurare britanică pentru bucătari și un comitet de sprijin pentru familiile bucătarilor mobilizați în timpul Primului Război Mondial. Este creatorul proiectului de asistență mutuală pentru eliminarea sărăciei prin care propune soluții, printre care și crearea primelor cine caritabile: „Cinele lui Epicur”.

În data de 11 noiembrie 1919, Președintele Raymond Poincare, îi conferă lui Ecoffier titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare, fiind primul maestru bucătar care a primit această distincție. În 1928 este ridicat la gradul de Ofițer al Legiunii de Onoare de către Edouard Herriot, Ministrul Învățământului Public.

Singurul muzeu de artă culinară

Evenimentul mult așteptat a sosit
Image from commons.wikimedia.org

În data de 2 mai 1966, la Villneuve-Loubet, pe Coasta de Azur s-a deschis singurul muzeu de artă culinară din Franța, chiar în casa în care s-a născut Escoffier. Zece săli de expoziție: cuptoare vechi, grădină de legume provensală, colecție de meniuri, sculpturi din zahăr și ciocolată, biroul și biblioteca maestrului despre Arta Culinară, alcătuită din 3500 de opere, o panoramă completă pentru bucătăria franțuzească.

În 2016 muzeul a primit eticheta „Casele Iluștrilor” decernat de Ministerul Culturii și Comunicării, devenind membru al „Federației caselor scriitorilor și patrimoniilor literare” în 2019.

Discipolii lui Escoffier

L'Institute Culinaire Disciples Escoffier
Image from trendshrb.ro

Asociația Internațională a Discipolilor lui Escoffier a fost înființată în anul 1954 de Pierre Sauvan, la inițiativa lui Jean Ducroux, maestru bucătar la Nisa. Începând din anul 2017, președintele internațional este Nicolas Sale. Acesta este cel de-al zecelea Chef care a lucrat la Ritz Paris după Auguste Escoffier. Sediul Asociației Internaționale se află la Muzeul Escoffier al Artei Culinare. Din 1954, membrii Asociației perpetuează în lume „Spiritul Escoffier”, fiind singura instituție care reunește toate meseriile din domeniul gastronomiei.

Discipolii lui Auguste Escoffier nu au diferențe de grad, titulatura lor fiind identică, reuniți sub același spirit „Escoffier”. Ei se străduiesc să împărtășească și să transmită cunoștințele pe care le au, respectând istoria culinară și susținând evoluția continuă în acest domeniu. Discipolii lui Escoffier duc mai departe spiritul generozității și al umanității susținând operele de caritate.

discipolii lui Escoffier
Image from Pixabay

Obiectivul principal al Discipolilor este să omagieze memoria lui Auguste Escoffier, Maestru al bucătăriei franceze și internaționale, să promoveze și să păstreze marile tradiții ale gastronomiei franțuzești. Un alt obiectiv este promovarea meseriilor din domeniul gastronomic, la nivelul formării școlare. Organizarea unui concurs internațional „Tinere Talente Escoffier”, precum și apropierea bucătăriei și a meseriilor de sală, așa cum Maestrul Ecoffier, împreună cu Cesar Ritz au încercat toată viața, pentru îmbunătățirea calității restaurantelor.

Promovarea și valorificarea produselor de calitate, prin omagierea producătorilor agricoli și a viticultorilor, este un alt obiectiv care strânge laolaltă manifestații gastronomice demne de cinele lui Epicur unde se oferă distincții personalităților aflate în serviciul marii bucătării franțuzești. Toate aceste acțiuni au un scop caritabil și pentru susținere a asociațiilor.

Experiență profesională solidă

discipolii lui Escoffier
Image from Pixabay

Titlul de Discipol se bazează pe o experiență profesională solidă demonstrabilă. Noul membru primește o panglică și o diplomă în funcție de gradul de experiență. Eșarfa Roșie pentru profesioniștii din meseriile culinare; Bordeaux pentru meseriile de sală: Somelieri și Enologi; Verde pentru Producătorii talentați și Viticultorii de calitate; Albastru pentru Personalități, Gastronomi și Epicurieni; iar Portocaliu pentru Tinere Speranțe.

La ceremonia de investire a noilor Discipoli, Președintele le reamintește sensul jurământului, pe care fiecare dintre ei îl depune: „Jur să transmit, să slujesc și să omagiez Bucătăria, cultura și evoluția continuă a acesteia”. Egalitatea între discipoli, fără diferență de grad, transmiterea cunoștințelor, respectarea culturii, evoluția continuă a bucătăriei, organizarea Cinelor lui Epicur, sesiunile de investire a noilor membri, realizarea acțiunilor caritabile, sunt valori pe care Președintele le reamintește cu ocazia ceremoniei de investire.

O cină mondială

discipolii lui Escoffier
Image from Pixabay

În data de 28 octombrie 2021, are loc marele eveniment gastronomic organizat de Fundația Auguste Escoffier, sub patronajul Guillaume Gomez, Ambasadorul Gastronomiei Franțuzești. În această zi se celebrează 175 de ani de la nașterea Maestrului Auguste Escoffier (1846 – 1935). Aceeași cină va fi servită în aceeași zi în toate țările, un meniu luxos, o operă de artă. Obiectivul lor este să demonstreze peste tot în lume excelența bucătăriei franțuzești, păstrarea tradițiilor și valorilor Ecoffier.

Domnul Stephane Oprea, Președintele Asociației Disciples Auguste Escoffier în Romania ne-a declarat: „Pentru a veni în întâmpinarea nevoii de formare și perfecționare a bucătarilor și personalului calificat din restaurante, avem nevoie de o școală capabilă să-i formeze la cele mai înalte standarde. Institutul Culinaire Disciples Escoffier a încheiat un parteneriat cu Chef Martin Berasatequi – Spania, deținător a 12 stele Michelin. Absolvenții Grand Ecole Escoffier au posibilitatea să efectueze un stagiu de 6 luni în restaurantele Michelin”. Avem o țară frumoasă cu oameni minunați și suntem mândrii de sosirea prestigiosului Institut Culinaire Escoffier care ne va aduce mai aproape de celebrele rozete.

Unde se va deschide primul restaurant cu stele Michelin în România?

Cerința obligatorie pentru restaurantele care doresc să obțină mult râvnitele stele Michelin.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...