Ciocolata caldă, prietena creierului

Acest articol este disponibil și în: English

Ciocolata caldă stimulentul circulației cerebrale

Ciocolata caldă este perfectă în serile răcoroase de iarnă, pentru a ne menține materia cenușie în formă. Academia Americană de Neurologie propune consumul de ciocolată caldă, drept stimulent al circulației cerebrale, responsabilă pentru performanțele noastre cognitive.

Ciocolata caldă, prietena creierului 1
Image from Pixabay

Studiile sunt încă la început, dar se pare că substanțele benefice din ciocolată ar putea îmbunătăți chiar și starea de sănătate a vârstnicilor care se confruntă cu o circulație cerebrală deficitară, incriminată pentru multele dintre problemele vârstei a treia.

Creierul suferă și dacă avem un mic dejun agitat, dacă mâncăm pe drum sau vorbind la telefon, dacă îl supunem unui efort continuu, fără sa-i dăm nimic în schimb, spune neurochirurgul Vlad Ciurea.

”Creierul are nevoie de aer curat, de mâncare sănătoasă, fără grăsime, dar cu un dulce bun, precum mierea. Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, dar cel mai mult și mai mult îi place zâmbetul”, spune neurochirurgul care peste 50 de ani a operat creiere.

Ciocolata caldă, prietena creierului 2
Image from Pixabay

Cacaua este cea mai bogată sursă de antioxidanți polifenoli, cu efecte protectoare senzaționale. Acum câteva mii de ani, când cacaua a fost ”domesticita” pentru prima dată, oamenii o consumau în băuturi simple, neîndulcite, preparate cu apă.

Ciocolata neagră este în momentul actual cel mai sănătos ”dulce” pe care nutriționiștii ni-l recomandă, referindu-se la acele sortimente cu un conținut de cacao de peste 70%. Cu toate acestea, astfel de produse au un adaos de zahăr și calorii care ne împiedică să ne bucurăm pe deplin de beneficiile pe care cacaua le are asupra sănătății noastre.

Locuitorii din Guatemala au descoperit o metodă simplă și eficientă de a savura la maximum proprietățile terapeutice ale pudrei de cacao. Aceștia beau ”cacao caldă”, preparată cu apă fierbinte, fără lapte, fără zahăr. Ingredientele folosite sunt: 2 linguri de cacao, 1 cană de apă fierbinte și adaugă opțional 1/2 linguriță de scorțișoară, 2 lingurițe de zahăr brun sau miere, 1 lingură de lichior.

Cacaoa este considerată miracolul naturii

Ciocolata caldă
Image from Pixabay

Potrivit oamenilor de știință cacaoa este cea mai sănătoasă substanță pe care o putem ingera, după apă. Cacaoa conține peste 700 de compuși cunoscuți, în special antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși pe care plantele le fabrică pentru a preveni distrugerea prematură a propriilor celule, cauzată de expunerea la căldură, lumină, aer, umiditate și timp.

În corpul nostru, mulți din acești compuși prezenți în pudra de cacao, previn îmbătrânirea prematură și bolile. Cacaoa este foarte bogată în polifenoli, un grup de antioxidanți protectori, regăsiți de asemenea în vinul roșu și în ceaiul verde: antociani, izoflavone, flavonoide, flavonoli și flavone. Aceștia au o influență benefică îndeosebi asupra sistemului cardiovascular cerebral, scad tensiunea arterială, scad colesterolul, relaxează vasele de sânge, împiedică formarea de cheaguri, având un rol anti-coagulant asemănător aspirinei.

Chiar și o cantitate mică de cacao poate reduce colesterolul din sânge și tensiunea arterială. Consumul regulat de cacao s-a dovedit util în îmbunătățirea funcției generale a venelor și arterelor. Cacaua caldă este de asemenea un tonic foarte bun pentru psihic, alungă depresia și îmbunătățește considerabil dispoziția.

Ciocolată caldă cu bezele

Și dacă tot răsfățăm copiii cu dulciuri care mai de care, de ce să nu le pregătim pentru a doua zi de dimineață o ciocolată caldă? Copilul se va înveseli și își va începe ziua plin de energie!

Ciocolata caldă
Image from Pixabay

Punem într-o cratiță 1 l lapte, 150 ml frișcă lichidă și 3 ciocolate rase ( 300 g ). Lăsăm la foc mediu și amestecăm continuu. Când începe să fiarbă, dăm focul mai mic și lăsăm timp de 1 minut. Dăm deoparte cratița și o lăsăm la răcit. O împărțim în căni, punem puțină frișcă deasupra și radem ciocolată. Servim ciocolata călduță, cu bezele alături.

Vă propun și un ”Tort de Ciocolată”

Ingrediente pentru 8 porții: 1/2 unt tăiat bucăți ( 100 g ), 1 cub unt pentru uns ( 20 g), 1 1/2 ciocolată neagră ruptă bucăți ( 150 g ), 6 ouă separate albușurile de gălbenușuri, 1 pachet alune de pădure ( 150 g ), 1 lingură brandy, 8 linguri zahăr brun, 1 lingură făină pentru tapetat, 1 plic cacao pentru pudrat ( 50 g ), înghețată pentru servit.

Tort ciocolata
Image from Pixabay

Încălzim cuptorul la treapta a IV-a ( 180 grade Celsius ). Ungem cu unt o tavă rotundă, preferabil cu un diametru de 23 cm, punem hârtie de copt și tapetăm marginile cu făină. Topim într-o crăticioară untul și ciocolata apoi lăsăm 5 minute să se răcească. Zdrobim alunele de pădure. Adăugăm în ciocolata topită alunele, brandy-ul și gălbenușurile de ou.

Punem albușurile și un vârf de cuțit de sare într-un castron înalt de plastic. Batem albușurile cu mixerul până se întăresc, apoi adăugăm treptat zahărul și mixăm până obținem o spumă tare, lucioasă. Încorporăm treptat spuma obținută în amestecul cu ciocolată.

Punem amestecul în tava pregătită și o introducem în cuptor pentru 30-35 minute până aluatul se întărește. Scoatem tava de la cuptor și o lăsăm să se răcească. Scoatem tortul din tavă și îndepărtăm hârtia de copt. Pudrăm tortul cu cacao și servim cu înghețată. Sper că și vouă vă place ciocolata!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...