Cireșele și vișinele purifică organismul

Acest articol este disponibil și în: English

Cireșele și vișinele incluse în cura de purificare

Cireșele și vișinele nu trebuie să lipsească din meniul nostru dacă dorim o cură de detoxifiere. Atât cireșele cât și vișinele conțin până la 90% apă. Conțin zaharuri, în special levuloză, ceea ce face posibilă folosirea lor în alimentația persoanelor cu diabet (în mod special vișinele).

Cireșele și vișinele sunt bogate în săruri de Na, K, Ca, P, Mg, Fe, precum și clor, sulf și microelemente ca Zn, Cu, Mn, Co etc. Sunt mai bogate în vitamina A și conțin mici cantități de vitamina B1, B2, niacin și vitamina C, acid folic. Cireșele dulci conțin 13-14% hidrați de carbon și au o valoare energetică de 57 kcal la 100 g fructe.

Cireșele și vișinele, recomandări terapeutice

Cireșele și vișinele purifică organismul
Image from Pixabay

Cireșul are la noi 3 varietăți principale și peste 25 soiuri cultivate, iar vișinul are 2 subspecii, numeroase forme și peste 15 soiuri de cultură. Aceste fructe minunate au proprietăți medicinale recunoscute.

Codițele sau pedunculii atât la cireșe cât și la vișine sunt puternic diuretice, fiind recunoscute în farmacia naturii datorită conținutului de săruri de potasiu, flavonoide, taninuri, catechinice. În medicina populară se mai folosește și cleiul scoarței, ca antitusiv.

Intern. Fructele ușor acide, sunt un adjuvant utilizat în colitele de fermentație. Consumul lor, acționează ca un hipotensor, iar prin aportul caloric redus și efectul ușor laxativ, se recomandă în obezitate și curele de slăbire.

Prin acțiunea diuretică, ajută la purificarea organismului de substanțele de dezasimilație. Datorită acțiunii depurative se recomandă în afecțiuni renale, inclusiv litiază, precum și în gută, reumatism, artrită, ateroscleroză și scăderea colesterolului, prin eliminarea acidului uric, diminuând inflamația articulațiilor.

Cireșele și vișinele purifică organismul
Image from Pixabay

O cură cu cireșe ajută în afecțiunile litiazice, în hepatitele cronice sau în sechelele de hepatită, deoarece ajută la regenerarea parenchimului hepatic. Specialiștii în gerontologie recomandă cura de cireșe și vișine datorită efectelor benefice de întârziere a fenomenelor de îmbătrânire. Cireșele îndeosebi au efecte sedative și tonice pentru sistemul nervos.

Consumul de cireșe proaspete, crește valoarea hemoglobinei în sânge, fiind benefice în anemie. De asemenea, previn hemoragia și cresc rezistența vaselor capilare. Protejează vasele de sânge și previn bolile cardiovasculare. Datorită conținutului de cupru, au efect benefic asupra sistemului nervos central și asupra activității creierului.

Datorită proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene, luptă împotriva agenților patogeni. Cireșele cresc motilitatea intestinală, reglând tranzitul și sunt recomandate în special persoanelor care suferă de constipație. Femeile gravide trebuie să includă în dieta lor aceste fructe minunate datorită conținutului de acid folic.

Extern. Se folosesc sub formă de comprese, deoarece au ușoare proprietăți antimigrenoase. Se fac aplicații de fructe zdrobite pe frunte, precum și pe obraji și gât, pentru a reda elasticitatea pielii, dar și pentru a contracara migrenele. Asupra pielii, aceste aplicații au efect astringent și tonic, conferind elasticitate și prospețime pielii.

Cireșele și vișinele purifică organismul
Image from Pixabay

Consumate ca atare, în cure, fie o anumită cantitate în fiecare zi, fie exclusiv o zi pe săptămână, au efecte benefice în obezitate și artrită. În cazul persoanelor cu hepatită, pot consuma suc de cireșe sau vișine. Se prepară o infuzie de cireșe uscate, 1 lingură la o cană de apă fierbinte.

Infuzia de codițe de cireșe și vișine are efecte diuretice, prin conținutul de săruri de potasiu, flavonoide și taninuri. Sucul de cireșe preparat în casă, este bogat în antioxidanți și ajută la tratarea infecțiilor tractului urinar. Datorită proprietăților antibacteriene, sucul de cireșe este un antiseptic natural, fiind eficient în tratarea infecției urinare cu Escherichia coli.

Sucul de cireșe inhibă dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, răspunzătoare de apariția gastritei și a ulcerului peptic. Sucul ajută și în procesele metabolice din organism, fiind recomandat în dietele de slăbit.

Cele mai bune cireșe sunt cele consumate proaspete, dar ele pot fi păstrate în frigider pentru o perioadă mai mare de timp. Le putem folosi ca ingredient principal în prăjitură, budincă sau tartă. Gemul și dulceața de vișine au un gust parfumat inconfundabil. Indiferent cum doriți să consumați aceste fructe minunate, este ideal să le introduceți în dieta dumneavoastră.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...