Cea mai bună conopidă
Atunci când cumperi conopida, verifică-i mai întâi cotorul. Acesta este locul de unde conopida a fost tăiată de pe rădăcină. Cu cât este mai alb, cu atât conopida este mai proaspătă. Dacă a fost recoltată cu mai mult timp urmă, cotorul conopidei este decolorat.
Conopida, ca și varza fac parte din familia Cruciferae, genul Brassica, fiind originare din bazinul mediteranean. Conopida, este o legumă foarte sănătoasă datorită conținutului ridicat de vitamine ( B1, B2, B3, B6, B9, C, K, Omega3, fosfor, potasiu și mulți fitonutrienți), având calități antioxidante.

Conopida este un adjuvant pentru digestie, datorită fibrelor din compoziția sa. Consumând frecvent conopidă, ușurăm tranzitul intestinal și prevenim bolile digestive. Conopida conține substanțe cu proprietăți anticancerigene, fiind recomandată pentru consum în prevenirea bolilor tumorale.
Sulforafanul este compusul din conopidă, care previne dezvoltarea bolilor tumorale, fiind eficient în combaterea cancerului la sân, ovarian, dar și a cancerului de prostată în cazul bărbaților. Consumul regulat de conopidă, menține sănătatea creierului și îmbunătățește funcțiile cognitive. Substanțele active prezente în conopidă, îmbunătățesc activitatea ficatului, ducând la eliminarea toxinelor și purificarea sângelui.
Cum pregătim conopida
Regulile care se aplică pentru varză sunt valabile și in cazul conopidei. Trebuie să fie extrem de proaspătă pentru a evita mirosul neplăcut, atunci când o gătim. Cu cât este mai albă și are buchețele cât mai ”înghesuite” unele într-altele, cu atât e mai bună. Dacă a căpătat o nuanță cenușie, iar buchețelele sunt separate, înseamnă că este veche.
Fierbem conopida până când este bine pătrunsă, de preferință desfăcând buchețelele între ele. O conopidă întreagă și fiartă ”al dente”, va rămâne tare, ațoasă și nu tocmai plăcut mirositoare.

Ca și vânăta, conopida nu este foarte apetisantă singură, dar capătă savoare în combinație cu alte ingrediente. Conopida se potrivește de minune cu tot felul de condimente, de la ardei iute roșu, ghimbir și până la coriandru sau chimen.
Putem pregăti conopida într-o mie de feluri: în supe, curry, prăjită, la cuptor, în sufleuri sau în salate. Putem încerca conopida în stil polonez, opărită și dată la cuptor cu felii de ou tare și pesmet sau în cel mai pur stil britanic, acoperită cu o crustă aurie de brânză topită, fiind pur și simplu delicioasă. Totuși vă propun trei rețete foarte gustoase pe care merită să le încercați și voi.
Rețete cu conopidă
Tartă cu conopidă, parmezan și bacon
Ingrediente pentru 6 porții.
Pentru aluat: 1 cană făină, 1 pachet unt tăiat cubulețe, 1 gălbenuș, 2-3 linguri apă rece. Pentru umplutură: 1 conopidă mică desfăcută în buchețele, 6 felii de bacon tăiate fâșii, 3 ouă, 1 pahar smântână grasă ( 300 g ), 1 pachet parmezan ras ( 200 g ), 1 ceapă mică tocată fin, 1/2 linguriță nucșoară măcinată, sare și piper alb.
Pentru a pregăti coca, amestecăm făina cu un praf de sare într-un castron, adăugăm untul și omogenizăm bine. Batem gălbenușul cu apă rece și îl adăugăm în compoziție. Frământăm coca, o scoatem din vas, o învelim în folie și o dăm la rece minimum 30 minute. Scoatem coca din frigider și o întindem în foaie subțire pe fundul unei forme rotunde de tartă cu diametrul de 20 cm. Presăm coca bine îndepărtând excesul de pe margini. Punem forma la frigider pentru încă 30 minute.
Între timp încălzim cuptorul la treapta a V-a ( 200 grade Celsius ). Punem la fiert o oală cu apă cu sare, iar când clocotește, adăugăm conopida ruptă bucățele. Lăsăm să fiarbă 5-10 minute apoi o scurgem bine și o lăsăm să se răcorească. Încingem o tigaie de teflon și călim fâșiile de bacon timp de 5 minute.
Într-un castron amestecăm ouăle, smântâna, parmezanul, ceapa tocată, nucșoara, sarea și piperul după gust. Adăugăm baconul și conopida în această compoziție și o turnăm în forma de tartă, peste cocă. Punem forma la cuptor timp de 30 minute. O servim caldă (nu fierbinte).
Supă de conopidă

Dacă servim această supă la cină nu o pasăm ca pe o cremă, ci lăsăm bucățile de conopidă aproape întregi.
Ingrediente pentru 4 porții: 1 lingură unt, 2 cepe albe tocate mărunt, 1 rădăcină de țelină rasă, 2 căței de usturoi tocați, 2 cuburi concentrate de pui, 5 cartofi decojiți și tăiați cubulețe, 1 conopidă medie ruptă în buchețele, o mână de pătrunjel verde tocat, sare piper.
Topim untul într-o cratiță, la foc mic și adăugăm ceapa, țelina rasă și usturoiul. Le călim timp de 10 minute amestecând din când în când cu o lingură de lemn. Presărăm sarea și piperul și mai lăsăm încă un minut. Între timp dizolvăm cuburile concentrate de pui într-o oală cu 2 litri apă și o dăm în clocot. Adăugăm cartofii și amestecăm bine. Turnăm toată compoziția în supă, acoperim oala cu un capac și lăsăm să fiarbă la foc potrivit 10 minute. Punem conopida și asezonăm cu sare și piper. Lăsăm să fiarbă 20 de minute, până când legumele s-au înmuiat complet. Luăm oala de pe foc, scoatem cu o spumieră câteva buchețele de conopidă, iar restul amestecului îl punem într-un bleder. Mixăm bine apoi adăugăm conopida scoasă. Punem supa din nou în oală și o încălzim, câteva minute cu flacăra mică. Gustăm, asezonăm și servim cu pătrunjel proaspăt tocat.
Curry de conopidă cu ou și cartofi

Această rețetă indiană este extraordinară și surprinzător de colorată. În acest curry, până și cei care nu sunt ”fani conopidă” vor adora felul în care cocosul, ardeiul iute și ghimbirul parfumează și dau un strop de iuțime acestei legume savuroase.
Ingrediente pentru 4 porții: 4 linguri ulei de măsline, 1 ceapă mare tocată, 1 ardei iute tocat fin ( opțional ), 4 căței de usturoi tocați mărunt, 1 bucățică de ghimbir proaspăt, decojită și dată pe răzătoare, 2 cartofi mari decojiți și tăiați cubulețe, 3 linguri bulion, 1 conopidă medie desfăcută în buchețele, 1 conservă de lapte de cocos ( 400 ml ), 6 ouă fierte tari tăiate în jumătăți, 1 legătură pătrunjel verde tocat, sare, piper.
Încingem uleiul într-o cratiță, adăugăm ceapa și o călim 8-10 minute amestecând din când în când până începe să se înmoaie și se rumenește. Punem în tigaie usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul ras și continuăm să le călim timp de 2 minute. Adăugăm cartofii și prăjim încă 3-4 minute, amestecând până când aceștia se înmoaie la suprafață. Adăugăm bulionul, lăsăm 1 minut, apoi adăugăm conopida și amestecăm bine până o acoperim cu sos.
Turnăm în tigaie laptele de cocos, puțină sare și mărim focul lăsând să clocotească puțin. Acoperim tigaia cu capacul și lăsăm să scadă sosul la foc mic, 20-25 minute. Amestecăm până când sosul s-a îngroșat și legumele s-au înmuiat.
Așezăm gălbenușuri de ou în sos, cu gălbenușul în sus, acoperim tigaia cu capacul și o lăsăm încă 1-2 minute să se încălzească. Servim curry-ul cu pătrunjel deasupra.
Poftă bună!