Crăciunița, floarea sărbătorilor de Crăciun

Acest articol este disponibil și în: English

Crăciunița aduce noroc și fericire

Crăciunița, floarea sărbătorilor de Crăciun
Image from Pixabay

Crăciunița este elementul perfect pentru a decora masa de Crăciun. Crăciunița este una dintre cele mai frumoase plante ornamentale, bine cunoscută în întreaga lume ca floarea oficială a sărbătorilor de Crăciun. Fără îndoială, frumusețea sa și faptul că înflorește în această perioadă de mare sărbătoare, au făcut ca această floare să facă obiectul a numeroase legende. Unul dintre ele spune că Dumnezeu, atunci când a făcut lumea, a poruncit tuturor plantelor să facă flori cât mai frumoase și să încânte oamenii cu cele mai sublime forme și culori.

Fiecare plantă s-a străduit să fie cât mai frumoasă și cât mai admirată, însă una dintre ele, deși făcea eforturi uriașe ca să impresioneze, trecea mereu neobservată. Însuși Dumnezeu, văzând sacrificiile acestei flori, îi spuse că o admiră foarte mult și că va face astfel încât oamenii să o iubească.

Cu sângele său, Dumnezeu îi transformă frunzele din verde, în roșu și o făcu să înflorească într-o zi de mare sărbătoare. De atunci, fiecare om și-a dorit să aibă în casă, măcar de Crăciun, o floare Crăciuniță, pe care o admiră atât pentru frumusețea florilor sale, cât și a frunzelor.

O legendă spune că o fată săracă pe nume Pepita, care nu avea nici un cadou pe care să i-l ofere pruncului Isus la slujba de Crăciun, era foarte tristă. Prietenul ei Pedro, a încercat să o înveselească spunându-i: ”Sunt sigur că Isus va fi fericit cu un cadou oricât de mic, atâta timp cât i-l oferă cineva care îl iubește”.

Pepita nu a știut ce să ofere, așa că a cules câteva buruieni de pe marginea drumului, a făcut un buchet și apoi a intrat rușinată în biserică. În drum spre altar și-a amintit ce i-a spus prietenul ei și a început să se simtă mai bine. Astfel, a îngenunchiat și a pus buchetul lângă scena Nașterii Domnului.

Dintr-odată, buchetul de buruieni a înflorit, uimind pe toată lumea cu florile sale mari și roșii. Cei prezenți erau convinși că tocmai au fost martorii unui miracol și de atunci i-a rămas numele de ”Flores de Noche Buena” ( Floarea Nopții Sfinte, Crăciunița ).

Forma florilor și a frunzelor de Crăciuniță seamănă cu o stea și din acest motiv este asociată cu Steaua de la Betleem, care i-a condus pe cei trei magi către Isus. Frunzele roșii simbolizează sângele lui Hristos, iar cele albe, puritatea lui.

Dăruiește o Crăciuniță

Crăciunița, floarea sărbătorilor de Crăciun
Image from Pixabay

Se spune că cine dăruiește o Crăciuniță, va avea parte nu doar de sărbători liniștite, ci și de o viață plină de noroc. Planta benefică este foarte îndrăgită în Statele Unite, fapt pentru care ziua de 12 decembrie, a fost desemnată Ziua Națională a Crăciuniței.

În preajma sărbătorilor cu decorul alb al iernii, Crăciunița ne încântă cu florile mari și roșii. Crăciunița o găsim cu siguranță aproape în toate magazinele și florăriile. Atunci când dorim să achiziționăm această plantă, este bine să știm că este destul de pretențioasă, având nevoie de un anumit tip de îngrijire.

Cum îngrijim Crăciunița

Crăciunița este originară din Mexic, unde se găsește aproape peste tot. În America a fost adusă la începutul secolului al XIX de către Joel Poinsett, pe atunci ambasador al Americii în Mexic, de unde și numele de poinsettia. În 1990 au fost vândute astfel de flori în valoare de peste 183 milioane de dolari. De atunci, suma a continuat să crească, iar Crăciunița, nu pare să își piardă din farmec.

Florile Crăciuniței au forma unor mici cupe, de un galben auriu, fiind poziționate între mănunchiurile de frunze. Dar planta are și frunze asemănătoare petalelor, roșii, roz sau albe, formând combinații interesante și foarte plăcute.

Pentru Crăciunițe este nevoie de pământ puțin uscat și lumină potrivită, fără a uita să protejați floarea de lumina soarelui și de curenții de aer rece sau cald, ce pot usca planta în doar câteva zile. Ca plantă de apartament, Crăciunița are nevoie de 16-18 grade Celsius în timpul nopții și de 18 grade în timpul zilei. Cei care cultivă Crăciunița în seră trebuie să asigure o temperatură medie de circa 21 de grade în timpul zilei și de circa 26-27 de grade în zilele înnorate, când soarele nu mai bate direct.

Crăciunița, floarea sărbătorilor de Crăciun
Image from Pixabay

Pământul din ghiveci trebuie udat de 2-3 ori pe săptămână, pentru a menține un nivel relativ constant al umidității. În perioada iernii, mai ales dacă floarea este ținută într-o casă bine încălzită, este nevoie de udarea ei zilnic, altfel frunzele se pot usca. În perioada în care planta înflorește, trebuie adăugat la două-trei săptămâni un amestec de apă și îngrășământ ( aproximativ o linguriță îngrășământ la 3 litri și jumătate de apă ).

După ce Crăciunița a înflorit, este recomandat să o udați mai rar, iar temperatura ideală nu trebuie să fie mai scăzută de 10-12 grade Celsius. Planta poate fi mutată în grădină la sfârșitul primăverii. Puneți-o într-un ghiveci nou, cu găuri de aerisire și îngropați-l într-o zonă a grădinii unde să aibă cât mai mult soare. În perioada verii o veți uda la fiecare două săptămâni cu aceeași combinație de îngrășământ și apă, dar nu trebuie să uitați să mutați crăciunițele în casă la cea mai mică scădere a temperaturii, fiind plante deosebit de sensibile la frig.

Pentru înmulțirea acestei plante, în perioada de vară, tăiați mlădițele, după ce acestea au atins 7-10 centimetri. Plantați-le apoi în ghivece noi, la început în nisip, pentru a le muta apoi în pământ.

Crăciunițele mai au o caracteristică interesantă. Pentru a înflori, au nevoie de 12 ore de întuneric la fiecare 24 de ore, pentru că și un timp destul de mic de lumină în plus, va întârzia considerabil apariția bobocilor. Puteți acoperi pur și simplu ghiveciul cu o cutie în fiecare seară, de exemplu de la ora 17 până a doua zi, la ora 8. Astfel, planta va avea suficient întuneric, iar apa și îngrășământul vor face restul. În sere, crăciunițele sunt ținute în întuneric pentru circa 15 ore, iar rezultatele sunt pe măsură.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...