Creierul ne transformă viața

Acest articol este disponibil și în: English

Cum ne antrenăm creierul

Creierul nu este nici pe departe static, rigid și fix, celulele lui sunt mereu remodelate și reorganizate de gândurile și experiențele noastre. Diferitele experiențe din viața noastră, sunt scrise asemeni fișierelor „calculatorului”, cu propria minte. Marea noastră măiestrie, constă în dirijarea cu acuratețe a remarcabilei uniuni alcătuite de creier și minte și astfel ne putem orienta activitățile metale.

Cercetările arată că 90% dintre gândurile oamenilor sunt negative. Preocupările și stresul zilnic activează „sistemul de supraviețuire” și tiparele de comportament înrădăcinate. Tipul de sentimente pe care le simțim când reacționăm la circumstanțele celor din jur sunt de cele mai multe ori cele legate de trecut.

Creierul ne transformă viața
Image from Pixabay

Principalele sentimente pe care le simțim când reacționăm sunt cele de furie și agresivitate, ură și frustrare, critică, invidie, gelozie, teamă, anxietate, îngrijorare, vină, rușine și depresie. Aceste sentimente derivă din hormonii de stres, care folosesc resursele vitale ale corpului.

Partea bună este că prin antrenament mental, autodisciplină și perseverență, meditație și expunere sistematică la experiențe noi și bineînțeles, cu ajutorul neprețuit al creierului, schimbarea este la îndemâna noastră. Toate elementele care ne alcătuiesc, gândurile, visele, amintirile, speranțele, sentimentele, închipuirile, temerile, priceperile, obișnuințele, durerile și bucuriile sunt inscripționate în „fișierele”, a celor 100 de miliarde de celule cerebrale.

Chiar și cele mai neînsemnate gânduri, transmit informațiile dobândite, micilor celule cerebrale care stabilesc noi conexiuni între ele, iar noi nu mai suntem ce eram înainte. Suntem tot timpul în mișcare, suntem proprii noștrii constructori. Celulele nervoase care ne conturează ca indivizi se află într-un proces de permanentă organizare.

Evoluăm căutând noi experiențe

Creierul ne transformă viața
Image from Pixabay

Experiența îmbogățește creierul și din acest motiv, ea crează cele mai puternice și mai durabile conexiuni sinaptice. Experiența este cel mai bun profesor, o afirmație ce-și păstrează și-și dovedește în timp valabilitatea. Dacă activitățile de învățare au toate ca obiectiv crearea capacității de reactualizare a informației, atunci experiența sub formă de amintiri episodice asociate cu o informație cunoscută, stocată în neocortex, o definitivează.

Noi oamenii avem capacitatea de a învăța din experiențe, ne adaptăm, ne schimbăm și ne modificăm comportamentele cu proxima ocazie. Pe măsură ce adoptăm experiențe noi, creăm noi conexiuni sinaptice. Potențialul nostru de creștere cerebrală se mărește exponențial, deoarece pornim de la un cortex cerebral lărgit.

Creierul ne transformă viața
Image from Pixabay

Volumul mai mare al creierului permite existența unui număr mai mare de neuroni, ceea ce înseamnă și un număr mai mare de conexiuni potențiale și o predispoziție mai accentuată către învățare.

Experiențele variate marchează noi rupturi pe neocortex care vor fi apoi accesate ca amintiri mai puternice, mai durabile. Cu cât este mai bogată noua noastră experiență, cu atât creierul devine mai exersat într-un domeniu, cu atât rețelele nervoase din creier se interconectează mai vast, se modifică, se îmbogățesc și devin mai complexe.

Meditația, arta gândirii pozitive

Este benefic pentru noi să ne facem un program în care să includem și meditația. Este bine să dedicăm câteva minute, o jumătate de oră numai pentru noi înșine, în care să nu ne gândim la nimic altceva decât cum să fim altcineva. Un altcineva pe care să îl placi, să îl iubești, să îl protejezi, să-i dorești sănătate și prosperitate. Poți să vizualizezi acea persoană nouă. Acea persoană ești chiar tu! Mai bun, mai sănătos, plin de idei ingenioase, dar mai ales fericit!

Creierul ne transformă viața
Image from Pixabay

Atunci când ne place o idee sau ne gândim cu mult drag la universul nostru, pe care îl dorim, îl putem vizualiza fructificându-se. Motivul este cât se poate de simplu. Dragostea este un factor motivant foarte puternic. Procesele chimice cerebrale implicate în dragoste (gândurile frumoase, pozitive), sunt complet diferite de cele pe care le producem pentru un regim de supraviețuire așa cum am arătat mai sus (gândurile negative).

Cert este că îndrăgostindu-ne de idealul nostru, ne atașăm chimic de noua versiune a sinelui nostru. Ne atașăm de un model de gândire care să ne inspire, să ne revigoreze și să ne vindece neîncetat. Pare simplu și chiar este. Depinde numai de noi cum dorim să fie viața noastră! Noi ne putem crea viața pe care o dorim! Vă recomand să citiți și articolele:

Frumusețea vine din gândurile noastreGândurile și valurile măriiCiocolata caldă prietena creieruluiAuto-vindecareaRegenerarea miracolul care ne întinerește.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...