Cum ne revenim după post

Acest articol este disponibil și în: English

Revenirea după post

Am avut o perioadă scurtă de post. Dar fără să intru în detaliile convingerilor spirituale individuale, postul reprezintă o metodă inteligentă de menținere a sănătății și reglare a pH-ului, alterat de excesele alimentare și mai ales de proteine și grăsimi de origine animală.

Cum ne revenim după post
Image from Pixabay

Cred că ați remarcat cu plăcere că atunci când ținem post, primul beneficiu vizibil este dispariția celulitei, precum și o piele și un ten mai luminos. Am căutat să văd dacă există o explicație științifică aici și am aflat că de fapt, retenția hidrică ce accentuează și celulita este generată de necesitatea de a dilua excesul de proteine, existent la nivel intracelular, mai ales a celui provenit din hrana de origine animală. Aceasta crează un reziduu acid care trebuie neutralizat.

Când mineralele alcaline necesare acestui proces de neutralizare nu sunt disponibile în organism pentru realizarea acestei operațiuni de eliminare, corpul apelează la această a doua opțiune: cea de diluare a reziduului acid prin acumularea de fluide în organism. Așadar, postul ne ajută mult la reglarea acestor mecanisme de purificare la nivel intracelular.

O dietă echilibrată

La modul ideal ar trebui să păstrăm cât mai mult din bunele efecte acumulate în această perioadă. Atunci când sistemul nostru digestiv își revine la activitatea obișnuită, dorința de a mânca va fi intensă. Atunci trebuie să intervină voința, disciplina și autocontrolul dobândite în perioada postului.

Cum ne revenim după post
Image from Pixabay

În prima săptămână după post, pe lângă cantitățile de legume, cereale și fructe crude, se vor adăuga proteine mai ușoare, precum lactatele degresate, iar o dată la două zile, dimineața la micul dejun adăugați și 1 ou. Iaurtul, kefirul și sana reprezintă alimente sănătoase care pot fi introduse fără grijă în alimentația zilnică.

În ceea ce privește carnea, aceasta nu trebuie consumată zilnic imediat după post, ci alternată cu peștele, ciupercile, lintea, fasolea, năutul sau mazărea. Dacă în perioada de revenire din post apar tulburări, reluăm 1-2 zile postul, după care revenim la regimul alimentar specific perioadei de revenire.

Cum alegem carnea

Alegem carnea slabă, pe care o putem găti ușor, preferabil sub forma supelor sau mâncărurilor în care abundă și legumele: ruladă de pui la cuptor, spanac cu carne, ciulama de pasăre. Noile toxine acumulate vor fi astfel mai ușor eliminate datorită efectului fibrelor din vegetale. În plus dacă sistemul digestiv va avea mai puțin de lucru, vom avea și mai multă energie.

Este bine să mâncăm lent și să mestecăm foarte bine mâncarea pentru a beneficia la maximum de efectele enzimelor din salivă, care ajută digestia: 80% din amidon, 30% din proteine și 10% din grăsimi pot fi digerate de către enzimele salivei.

Cum ne revenim după post
Image from Pixabay

După post, corpul este acum curat, pH-ul devine alcalin și sistemul imunitar se revigorează. De aceea și percepția mâncării nesănătoase este crescută: remarcăm imediat care este hrana plină de toxine prin senzațiile care apar sau prin reapariția unor simptome „uitate”: acneea, migrene, stare de oboseală.

Dacă însă intuiția și simțurile olfactive și gustative nu ne ajută este bine să evităm în această perioadă grăsimea în exces, mezelurile, prăjelile, produsele supraprocesate, grăsimile hidrogenate, produsele de tip fast food, tocăturile, organele. O masă prea bogată ne poate cauza greață, dureri de cap și o stare de slăbiciune. Așa că moderație în toate și o dietă echilibrată! Multă sănătate!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...