Emoțiile toxice
Majoritatea oamenilor își petrec timpul la un job care nu le aduce satisfacție. Munca pe care o fac ar trebui să le permită oportunitatea să-și exprime creativitatea într-o interacțiune bună cu colegii, pentru a le asigura securitatea materială pe care și-o doresc. Din nefericire mulți se plâng, pentru că jobul respectiv este o sursă de stres și ajung să se simtă neîmpliniți și mai rău se pot îmbolnăvi. Fără să ne dăm seama emoțiile toxice acumulate de-a lungul timpului sunt o consecință a îmbătrânirii accelerate și a diverselor boli.
Ne dorim cu toții să avem o viață fericită, să facem ceea ce ne place, să ne punem talentele personale în serviciul altora și al nostru. Viața este minunată și avem dreptul să facem o muncă valoroasă care să ne împlinească. Un test foarte bun pentru a vedea dacă ne place ceea ce facem, este să observăm cât de des ne uităm la ceas. Atunci când simțim că timpul trece foarte încet și așteptăm cu nerăbdare să se termine programul de lucru, probabil că nu este jobul care să exprime în totalitate scopul nostru în viață.
Pe de altă parte atunci când simțim că timpul zboară, când suntem la birou, ne poate ajuta să întinerim, pentru că facem totul cu plăcere. Este bine să ascultăm semnalele corpului și ale minții noastre pentru a ști cum să ne petrecem ziua, în armonie, împlinire și bucurie, înconjurați de oameni pozitivi.
Cum eliminăm emoțiile toxice
Cu siguranță mulți dintre noi conștientizăm efectele dăunătoare ale substanțelor și alimentelor toxice pe care le introducem zilnic în organism, din hrana și din aerul poluat. Aceste substanțe toxice, împreună cu resentimentele pe care le purtăm în noi, de cele mai multe ori sunt acceleratori ai bolilor. Vitalitatea noastră are de suferit prin scăderea sistemului imunitar și de aceea este bine să știm cum să eliminăm toate aceste neplăceri, ca să putem avea o viață fericită.
Primul pas spre o viață sănătoasă este să eliminăm alimentele care au stat luni de zile în cutii, pe raft și să le introducem pe cele proaspete, bine preparate, bogate în Prana, sau energia vieții. Plantele și condimentele proaspete ne pot îmbunătăți mesele. Este bine să ne facem un obicei din a cumpăra produse alimentare de la fermierii din piața locală. Lista pentru cumpăraturi este o prioritate iar pregătirea hranei este bine să ocupe un loc important. Să facem din pregătirea hranei un eveniment al familiei sau al comunității, astfel încât să ne bucurăm atât de gătit, cât și de produsele obținute.
Un obicei foarte eficient este să scriem într-un jurnal despre întâmplările care au creat emoțiile toxice din ziua respectivă și să descriem atât ceea ce s-a întâmplat, cât și ceea ce am simțit ca rezultat al acelei situații. Pot fi sentimente de mânie, supărare, singurătate și teamă pe care ți le-a evocat întâmplarea respectivă. Scrisul regulat în jurnal despre experiențele supărătoare, ne îmbunătățește sistemul imunitar și ne ajută să căpătăm limpezime mentală și intuiție.
Viața este mișcare știm cu toții deja și de aceea este bine să introducem acest obicei sănătos în viața noastră, în cazul că mai stăm încă pe gânduri. Să facem câteva exerciții zilnice, cu intenția de a înlătura din suflet aceste sentimente neplăcute, pentru a ne relaxa și energiza corpul și mintea. Un program de detoxifiere periodică ne aduce multe beneficii. Tehnicile de respirație, masajul, dansul, plimbarea în natură, ne ajută să eliminăm tensiunile acumulate odată cu fiecare emoție. În acest fel ne deschidem inima sentimentelor care generează emoțiile ce duc la întinerire: iertarea, armonia, veselia și iubirea – mai degrabă decât să introducem entropie, prin evocarea neliniștii, resentimentelor, regretelor și disperării.
Jurnal pentru o viață fericită
Singurii răspunzători pentru starea noastră de sănătate suntem chiar noi înșine. Boala vine din interior și este bine să nu căutăm vinovați. Atunci când apelăm la ajutor extern pentru a redobândi starea de sănătate rezultatele se lasă așteptate. Există atâtea surse de emoții: din copilărie, relațiile cu părinții, relațiile cu profesorii, colegi și șefi, prietenii, relațiile dintre parteneri, în familie, toate la un loc sunt un cerc din care nu reușim să ieșim, suntem triști și lipsiți de energie. Primul lucru cu care este bine să începem este să spunem: stop, vreau să-mi schimb viața, dintr-una negativă în una pozitivă.
Să încercăm un exercițiu simplu: atunci când dorim să scriem în jurnal, să ne așezăm într-un loc liniștit, confortabil și să închidem ochii. Lăsăm mintea să se liniștească câteva minute sau facem o mică meditație So Hum. Îndreptăm atenția către inimă și conștientizăm toate lucrurile pentru care ne simțim recunoscători. Ascultăm inima și ne punem întrebarea: „ce port cu mine din trecut și nu-mi mai folosește în prezent?
Când identificăm greutățile care ne apasă inima, încercăm să le eliminăm chiar acum. Alungăm toate resentimentele, ranchiunele sau regretele pe care le găsim. După ce eliminăm aceste emoții toxice, putem conștientiza darul pe care acestea îl ascundeau. De exemplu, dacă te-a durut comportamentul cuiva, darul poate fi acela că ai învățat să te bizui mai mult pe tine însuți. Fă-ți obiceiul de a conștientiza motivele de mulțumire și alungă toate nemulțumirile din inimă.
Faptul că punem la inimă toate emoțiile toxice, ne împiedică să trăim din plin magicul, misterul și bucuria care ne sunt puse la dispoziție chiar acum. Să ne facem un obicei de a elimina resentimentele, regretele și nemulțumirile care ne fac foarte mult rău. Eliminarea emoțiilor toxice este similară cu eliminarea celor fizice. Mai întâi trebuie să ne fie clar că dorim să înlocuim emoțiile dăunătoare cu cele benefice. Transformarea regretului și resentimentelor în compasiune și iertare, ne poate aduce în mod radical corpul, mintea și spiritul la energia vitală primordială. Scrie în jurnal despre întâmplările tale, trăiește pentru un scop care îți aduce împlinire, cultivă bunătatea și intră în fluxul armoniei.