Curcan umplut și rumenit la cuptor

Acest articol este disponibil și în: English

Curcan umplut pentru masa de Crăciun?

Curcan umplut și rumenit la cuptor
Image from Pixabay

Curcan umplut și rumenit la cuptor, poate fi o alegere inspirată pentru masa de Crăciun. Carnea de curcan este sănătoasă, are puține calorii și este recomandată în mai toate dietele. Este potrivită în alimentația persoanelor cu probleme de sănătate și este în același timp recomandată în alimentația copiilor după primele luni de viață. Consumată în cantități obișnuite și preparată corespunzător, carnea de curcan are numeroase beneficii asupra organismului.

Carnea de curcan este săracă în grăsimi, 100 g de carne conținând aproximativ 160 calorii. Este bogată în vitaminele B6, B12, niacină, riboflavină și seleniu, precum și în minerale esențiale organismului: fier, zinc, seleniu și fosfor. 100 g carne de curcan conține aproximativ 32 g de proteine, fapt ce o transformă într-o sursă bună de aminoacizi esențiali.

Consumul cărnii de curcan ajută la reducerea colesterolului. Carnea de curcan slabă, fără piele, gătită la cuptor, are cea mai redusă cantitate de grăsimi saturate sau colesterol din toate tipurile de carne. Consumul de carne de curcan, are un rol benefic în combaterea insomniei și menținerea unui sistem imunitar puternic.

Curcanul cumpărat din marile magazine conține în cavitate, de cele mai mute ori și măruntaiele, din care putem prepara supa, pentru cel mai gustos sos pentru friptură.

Ingrediente pentru curcan umplut și rumenit la cuptor:

Curcan umplut și rumenit la cuptor
Image from Pixabay

1 curcan de circa 4 kg, pentru umplutură: 450 g carne tocată pentru cârnați, 50 g pesmet proaspăt, 1 lingură cimbru uscat, tocat, 1 ceapă tăiată în două.

Pentru uns: 50 g unt, 150 ml vin de porto ( se poate înlocui cu vișinată ). Vinul va da fripturii gustul și aspectul glazurat și spectaculos. 2 lingurițe zahăr, zeama de la 1/2 portocală, 1/2 linguriță condimente (piper și coriandru), 1 foaie dafin.

Preâncălzim cuptorul la semnul 5/190 de grade Celsius. Clătim curcanul și îndepărtăm măruntaiele (le păstrăm pentru sos). Îl ștergem cu un prosop de hârtie.

Combinăm carnea tocată cu pesmetul și cimbrul și umplem partea superioară a gâtului cu amestecul. Punem în cavitate ceapa și așezăm curcanul în tava de copt. Adăugăm apă de circa 1 cm, acoperim cu folie și dăm la cuptor circa 18 minute pentru fiecare 500 g carne. Nu uitați să socotiți și greutatea umpluturii. Din când în când, ungem curcanul cu sosul din tavă. Alături de curcan putem înfășura câte un cârnăcior proaspăt, ori niște curmale sau caise deshidratate, într-o felie de bacon și o crenguță de rozmarin (acestea se dau la cuptor în ultimele 20 de minute).

Punem ingredientele rămase într-un vas pe foc și lăsăm să fiarbă până când scade și se leagă ca un sirop. Ungem curcanul în ultimele 15-20 de minute de rumenit. Îl lăsăm să stea la cald 20 de minute înainte de a porționa și a servi cu umplutură. Momentul mult așteptat ca să vă înfruptați a sosit! Sărbători frumoase!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...