De ce sunt atât de valoroase nucile?

Acest articol este disponibil și în: English

Nucile simbolul vieții și fecundității

Nucile sunt alimente nutritive pentru organismul nostru. Nucile a fost adus de către romani în primele secole ale erei noastre, fiind considerate un simbol al vieții și fecundității. Nucul s-a adaptat bine la condițiile climatice din țara noastră.

Nucile sunt printre alimente naturale cele mai bogate în calorii și totodată, cele mai complete din punct de vedere nutritiv. Secretă o cantitate importantă de iod, iar  fructele sale sunt adevărate bombe energetice. Datorită cantității mari de iod pe care o degajă prin frunze nu este indicată odihna și relaxarea la umbra nucului.

De ce sunt atât de valoroase nucile
Image from Pixabay

Nucile sunt valoroase prin conținutul de minerale și vitamine. Miezul lor conține apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanțe proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte și ouă), săruri minerale (cupru și zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotină, colină, vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetică a miezului de nucă este în medie de 700 kcal la 100 g. Aceasta are efect laxativ, mai ales prăjit. Conține tocoferol (vitamina E) care contribuie la scăderea conținutului de colesterol din sânge.

Având o cantitate redusă de hidrați de carbon, miezul de nucă este admis în regimul diabeticilor. Nucile sunt foarte bogate în grăsimi și proteine,  întrecând carnea ca valoare calorică și având o toxicitate de câteva ori mai mică. Miezul de nucă este unul dintre cele mai vitalizante și nutritive alimente cunoscute și o minune pentru organism mai ales în anotimpul rece.

Uleiul de nucă este folosit în tratamente externe ajutând la regenerarea și creșterea firului de păr. Nucile sunt recomandate persoanelor care suferă de artroze, reumatism, anemii, tuberculoză, enurezis sau afecțiuni ale pielii.

Datorită faptului că sunt bogate în cupru și zinc, nucile sunt benefice în tratarea unor afecțiuni cardiovasculare, precum și pentru întărirea sistemului imunitar.

Recomandări terapeutice

Din multitudinea de calități care se atribuie nucilor, voi enumera cele mai importante recomandări terapeutice:

Stimulează memoria, nuca fiind recunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale. Forma fructului aduce cu forma creierului, de aceea are efect în tratarea minții. Fiind un stimulent al memoriei este recomandată celor care depun un efort intelectual sporit.

Protejează inima prin conținutul de antioxidanți și reglează nivelul colesterolului în sânge și implicit tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete întărește vasele de sânge și previne deteriorarea acestora. Opt nuci pe zi țin arterele flexibile, inima sănătoasă și previn atacul vascular cerebral. Nucile reduc riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%.

De ce sunt atât de valoroase nucile
Image from Pixabay

Excelent antitumoral datorită conținutului bogat în cupru, nucile sunt indicate persoanelor cu anemie, reumatism și artroze, în stări precanceroase și în tuberculoză. Datorită acizilor grași omega 3, nucile sunt arme redutabile în lupta cu cancerul mamar.

Tratează sterilitatea și impotența cu mare succes mai ales pentru bărbați, datorită aportului de vitamina E și a unor substanțe reântineritoare, care protejează și curățâ vasele de sânge. Un consum zilnic moderat aduce beneficii pacienților diagnosticați cu diabet de tip II, menținând insulina sub control.

Excelentă pentru stomac, iar prin conținutul de vitamina B1, joacă un rol esențial în metabolismul glucidelor, absolut necesar pentru funcționarea normală a musculaturii și a sistemului nervos.

Tratament contra psoriazisului și a eczemelor alergice, rezolvând și acneea. Pentru cei surmenați și slăbiți, un pumn de miez mărunțit se amestecă cu o lingură de miere, după care se bea un pahar cu suc proaspăt de fructe.

Nuca verde – medicamentul toamnei

De ce sunt atât de valoroase nucile
Image from Pixabay

Uleiul de nucă este indicat în alimentația dietetică, pentru prevenirea aterosclerozei. Uleiul de nucă se mai folosește pentru frecționarea corpului la copiii rahitici, anemici precum și in dermatoze. Ajută și în caz de enurezis (o felie de pâine prăjită cu o lingură de ulei de nucă, se consumă seara timp de 15 zile). Uleiul de nucă stimulează și creșterea părului.

Tratează constipația și combate infecțiile urinare. Este un excelent vermifug, eliminând în special tenia.

Coaja verde este leac pentru negi și varice. Ea conține foarte multă vitamina C (1.050-3.040 mg la 100 g), acizi organici (malic și citric), fosfați și oxalați de calciu. În 300 ml se adaugă 5 lingurițe de coji de nuci mărunțite, care se lasă la macerat 10 ore. Se strecoară iar amestecul obținut se fierbe împreună cu 300 ml apă, timp de 5 minute. Se recomandă consumul unui litru din acest amestec.

Reumatismul și guta sunt tratate cu succes prin cure ce durează 40 de zile, de preferință toamna târziu sau primăvara devreme. Cojile de nucă au un puternic efect depurativ, favorizând mobilizarea și eliminarea toxinelor din organism. Se face o cură cu extract hidro- alcoolic ( tinctură ) de coji de nucă, din care se iau câte două lingurițe diluate în jumătate de pahar de apă, de 3 ori pe zi.

Excelent în hipertiroidie, nucile având un efect reglator asupra activității tiroidei.

Este recomandat ca persoanele cu hepatită să consume nucile cu prudență, în cantități mai mici. Nucile se pot consuma ca atare, în prăjituri, in salate.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...