Mergem la o degustare de vin în weekend?

Acest articol este disponibil și în: English

Îți propun să degustăm un vin

degustare de vin în weekend
Image by Viata-Perfecta.ro

Dacă îți dorești o ieșire în natură cu familia, turismul enologic e o variantă care merită toată atenția. Fie că alegi o degustare de vin în podgoriile din țară sau alegi una în afara țării, fă-ți bagajele și bucură-te de câteva zile libere unde te poți desfăta cu un vin de calitate. A degusta un vin, înseamnă, să-i acorzi timpul și atenția necesare pentru a simți senzația nebănuită a papileleor gustative, învăluite în mirosul simțurilor îmbietoare, pe care numai un iubitor de vinuri o înțelege.

La noi în țară s-a dezvoltat foarte mult turismul viticol. Romania are o ofertă foarte bogată când vine vorba de podgorii și crame. Aceste podgorii și crame pot fi vizitate în cadrul unor programe speciale care includ și plimbări prin podgorie, explicații de la specialiști despre procesul de fabricare a vinului. Majoritate cramelor au și cazare, iar componenta gastronomică îmbină buna tradiție de prietenie între vin și mâncare.

Dacă doriți să degustați un pahar de vin roșu corpolent sau chiar un vin alb vă recomand să vizitați Musée du Vin din Paris. Atunci când ajungeți în Paris ar trebui să-l puneți pe lista dumneavoastră cu locuri de vizitat.

Musée du Vin din Paris

degustare de vin în weekend
Image by Viata-Perfecta.ro

Când te gândești să vizitezi Parisul, îți vin în minte celebrele arhitecturi, cu muzee și palate impunătoare, fără de care o vizită în capitala culturii și a iubirii nu ar fi completă. Dacă îți dorești să vizitezi Parisul sau îți propui o mică vacanță aici, pe lângă obiectivele importante și foarte cunoscute îți recomand să vizitezi Musée du Vin.

Musée du Vin se află vizavi de Turnul Eiffel, în arondismentul 16, nu departe de piața Charles Dikens Paris, lângă Trocadéro. Cea mai apropiată stație de metrou este Passy. La Musée du Vin, sunt expuse sticle vechi, cuve, instrumente, obiecte și artefacte aparținând viticulturii și vinului, încă din antichitate. Sunt expuse, prese de struguri, decantoare, fotografii vechi, portrete, scene din viața viticultorilor. Există chiar și un imn pentru omagierea lui Saint Vicent, patronul spiritual și protectorul vinificatorilor ( sărbătorit pe 22 ianuarie ).

degustare de vin în weekend
Image by Viata-Perfecta.ro

Pentru francezi este o adevărată emblemă, acest Musée du Vin, situat în inima Parisului. Odinioară erau aici culturi bogate de viă-de-vie. În 1493, când pustnicul Francisc de Paola se retrăgea în zonă pentru asceză, urmat fiind de ucenici, călugări care se ocupau și cu cultivarea viței-de-vie. Aici a fost construită o mănăstire ce a funcționat până la Revoluția Franceză. Muzeul conține peste 2000 de piese care țin de domeniul viticulturii, dar și o cramă în care pot fi degustate diverse soiuri de vin și pot fi ascultate informații de interes în acest domeniu.

Musée du Vin din Paris a fost înființat în anul 1984 și este după cum probabil ați ghicit, un muzeu dedicat pentru una dintre pasiunile reprezentative ale poporului francez: vinul. Musée du Vin este un centru cultural interesant și util pentru aceia dintre dumneavoastră care doresc să afle lucruri interesante despre cultura vinului, în țara ce l-a consacrat definitiv pe pan mondial.

degustare de vin în weekend
Image by Viata-Perfecta.ro

La Musée du Vin din Paris, vechile tuneluri din piatră și argilă, erau de fapt locul de unde se extrăgeau materialele de construcție în Evul mediu, folosite pentru clădirile Parisului. Aceste tuneluri din piatră și argilă, au fost transformate mai apoi în beciuri, de către frații Minime, pentru Mănăstirea Passy. În aceste beciuri a fost depozitat vinul produs de aceștia, în secolul al XIV-lea, prin cultivarea viei pe Dealul Chaillot.

La Musée du Vin, întâlnim secțiuni separate unde sunt prezentate display-uri, care arată cum se producea vinul, inclusiv despre savantul Louis Pasteur considerat omul care a readus la viață viticultura în Franța. La sfârșitul turului prin Musée du Vin ve-ți găsi un loc dedicat degustării, unde se poate sta la masă și savura un pahar de vin. Pentru grupuri organizate, cu rezervare din timp se pot organiza mese festive și conferințe pe teme oenologice. La sfârșitul vizitei puteți primi o sticlă de vin, care este inclusă de fapt în prețul biletului de intrare.

www.museeduvinparis.com

La degustare de vinuri în cramele din Franța

degustare de vin în weekend
Image from Pixabay

Cine dorește o degustare autentică de vinuri poate participa chiar și la culesul viilor. Asta bineânteles în luna septembrie când strugurii sunt copți. Degustarea de vinuri se face tot timpul anului, cu rezervare, în grupuri organizate sau pe cont propriu.

Regiunea Bordeaux rămâne sursa celor mai vechi domenii viticole. Aici putem întâlni cele mai rafinate varietăți de vinuri pe care le putem degusta. Clasicul vin Bordeaux, are același nume precum orașul de unde provine. Bordeaux este o autoritate în industria vinului. Regiunea Bordeaux se află în sud-vestul Franței, iar împrejurimile găzduiesc podgorii impresionante, care nu se pot descrie în cuvinte.

Vizitarea unei podgorii, te poartă în urmă cu vreo 20 de secole, atât cât durează tradiția sectorului viticol. Foarte multe podgorii dețin și castele impresionante, cu istorie veche de secole. Se pot face plimbări cu bicicleta prin podgorii sau pădurile de pini.

Reguinea Bordeaux este înconjurată de estuarul Gironde la Oceanul Atlantic, bucurându-se de o climă ideală pentru creșterea viței-de-vie. Toate cramele din această regiune poartă denumirea de Chateau. Aceste locuri minunate, merită vizitată, nu numai pentru a degusta un vin bun ci și pentru castelele și cramele impresionante.

degustare de vin în weekend
Image from Pixabay

Un vin de Bordeaux este orice vin produs în regiunea Bordeaux din sud-vestul Franței, centrat pe orașul Bordeaux. Întreaga suprafață a estuarului Gironde, cuprinde plantații viticole de 120.000 de hectare. Aceasta, se pare este cea mai vastă zonă viticolă din Franța. Aici sunt produse în medie peste 700 de milioane de sticle de Bordeaux.

”Route de coteaux”, adică, ”Drumul pantelor”, este la nord de Bordeaux. Acest ”Drum al pantelor”, te conduce prin Blaye și Bourg. Aici întâlnim dealuri cu sate ascunse, biserici și vestigii romane. În Blaye întâlnim și o cetate străveche construită de Vauban. La sud-vest de Bordeaux, pe ”Drumul Graves”, întâlnim păduri întinse și podgorii de viță-de-vie din care se produc renumitele vinuri precum Cérons, Barsac.

Chateaux Margaux este una dintre cele mai cunoscute crame din lume. Castelul datează din secolul al XII-lea, iar producția de vin a început în secolul al XV-lea. Aici putem degusta soiuri de vinuri apreciate la nivel mondial, domeniul fiind impresionabil, admirat de toți turiștii.

degustare de vin în weekend
Image from Pixabay

În regiunea Medoc, nu trebuie să ratați Chateau Pichon-Longueville. Specialiștii în viticultură descriu soiurile de struguri de aici precum un ”pumn de fier într-o mănușă de catifea”. Această cramă produce trei dintre cele mai apreciate vinuri din lume: Latour, Lafite Rothschild și Mouton Rothschild. Cel din urmă fiind recunoscut nu doar pentru aroma desăvârșită ci și pentru tradiția etichetelor. În interiorul castelului există un muzeu, unde puteți admira picturi precum Chagall sau Picasso, precum și începuturile și tradiția viticulturii din Franța.

În inima Medoc-ului, puteți descoperi Chateau Cos d’Estournel. Aici găsiți la intrare o statuie enormă a unui elefant. Clădirea a fost construită după faimosul mausoleu indian, Taj Mahal și face o notă distinctă printre castelele clasice din zonă.

Francezii și vinul

Se știe că francezii preferă câte un pahar de vin la orice masă. Seara de multe ori la restaurant doamnele servesc numai un pahar de vin roșu. Îmbrăcate elegant, tot timpul vesele și cu o siluetă perfectă, te întrebi, care este secretul lor? Să fie vinul roșu?

degustare de vin în weekend
Image from Pixabay

Cunoaștem deja beneficiile vinului pentru sănătate. Printre multe avantaje, vinul roșu protejează inima, pentru că are un efect de fluidizare a sângelui, reduce tensiunea, împiedică formarea cheagurilor de sânge și reduce nivelul colesterolului rău din organism. Asta înseamnă că presiunea pusă pe mușchiul cardiac este redusă, iar funcția acestuia de a pompa sânge este îmbunătățită.

Sănătatea înseamnă și cumpătare! Un singur pahar de vin bun, de calitate, vă face viața mai frumoasă!

O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume.

Louis Pasteur

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...