Clasica Pizza Margherita
Pizza Margherita și-a primit denumirea în urma unei vacanțe petrecute de regina Margherita a Italiei în Neapole. Cel mai vestit pizzaiola din perioada respectivă, Raffaele Esposito, a fost chemat la palat pentru a-și arăta meșteșugul. El a pregătit trei tipuri de pizza, dar preferata reginei a fost cea care îi aducea aminte de steagul Italiei.
Pizza Margherita este o pizza clasică, cu sos de roșii, felii de Mozzarela, busuioc proaspăt și ulei de măsline. Dacă vă programați o vacanță în Neapole, profitați de ocazie și savurați o pizza tradițională în restaurantul Antica Pizzeria Port’Alba, deschisă în 1830.
Pentru a păstra gustul autentic, bucătarii sunt obligați să se conformeze unor reguli stricte, stabilite de guvernul italian. Ca să devii bucătar acreditat într-o pizzerie, trebuie să pregătești pizza într-un cuptor cu lemne, să lași aluatul să crească, încet timp de câteva ore și să îl întinzi folosind doar mâinile.
Pizza Margherita
Ingrediente pentru aluat: 350 g făină, 25 g mălai, plus extra pentru tapetat tava, 1 și jumătate linguriță de sare, 7 g drojdie uscată, 280 ml apă călduță, o lingură ulei de măsline, plus extra pentru topping. Din această compoziție ies 2 pizze pentru 4 persoane. Timpul de preparare este de 1 oră și jumătate în care este inclus și timpul pentru dospit.
Pentru topping: 400 g roșii din conservă, 2 căței de usturoi feliați, 2 linguri bulion, o legătură mică de frunze de busuioc verde, 280 g Mozzarella din lapte de bivoliță, parmezan și frunze de ruccola pentru servit, sare, piper.
Mod de preparare: amestecăm într-un castron, făina, sarea, mălaiul și drojdia. Facem o adâncitură în mijlocul amestecului de făină, turnăm uleiul, apa și omogenizăm. Aluatul ar trebui să aibă o consistență moale. Îl acoperim și îl lăsăm deoparte timp de 15 minute.
Punem aluatul pe o suprafață unsă cu puțin ulei și îl frământăm timp de 2 minute. Îi dăm o formă rotundă apoi îl punem din nou în castron. Acoperim și lăsăm deoparte timp de 10 minute. Ungem suprafața și mâinile cu ulei, frământăm aluatul timp de două minute și lăsăm deoparte după aceea încă 15 minute.
Pregătim sosul de roșii. Scurgem roșiile și le așezăm într-un caston. Le tăiem în bucăți mici cu ajutorul unei foarfece. Adăugăm usturoiul, bulionul, sare și piper. Punem deoparte. Ungem o tavă cu ulei de măsline și presărăm puțin mălai. Încingem cuptorul la treapta a VI-a (220 grade C).
Când aluatul este gata, tăiem în jumătate și punem una dintre ele pe o suprafață presărată cu puțină făină. Frământăm puțin și întindem aluatul cu sucitorul. Dacă aluatul este prea elastic, ungem suprafața cu puțin ulei. Trebuie să obținem un cerc de 28 cm pe care să-l așezăm în tavă.
Scurgem Mozzarella și ștergem excesul de umezeală cu un prosop de hârtie. Ungem aluatul cu puțin ulei de măsline și întindem deasupra sosul de roșii. Presărăm jumătate din busuioc, rupem jumătate din Mozzarella în bucăți mici și presărăm deasupra aluatului. Asezonăm cu sare, piper și mai adăugăm puțin ulei de măsline.
Lăsăm la cuptor timp de 10-15 minute, până când aluatul este auriu închis. Repetăm procesul cu cealaltă jumătate din aluat și restul de ingrediente. Servim pizza Margherita presărată cu parmezan, frunze de ruccola și adăugăm ulei de măsline.
Cum doriți să fie aluatul
Există două tipuri de aluaturi pentru Pizza Margherita: unul subțire și crocant obținut într-un cuptor cu lemne și un aluat mai gros obținut într-un cuptor obișnuit. Provocarea vine atunci când folosim un cuptor domestic.
Pentru aluat avem două opțiuni: varianta lungă a dospitului (timp de câteva ore) sau cea scurtă. Dacă lipsa de timp ne obligă să alegem varianta doi nu înseamnă că trebuie să facem rabat în privința gustului tradițional. Puțin mălai adăugat la aluat și ungerea suprafeței de lucru cu ulei în loc de făină asigură un aluat de o consistență potrivită și ușor de întins.
Alegerea topping-ului
Ingredientele clasice pentru Pizza Margherita reprezintă culorile steagului italian verde (busuioc), roșu (roșii), alb (Mozzarella). Este vorba despre echilibru, nu trebuie să simțim gustul unui ingredient în defavoarea altuia. Sosul de roșii trebuie să fie simplu. Putem folosi roșii din conservă la care să adăugăm puțin usturoi tocat și două linguri de bulion pentru aromă.
Întotdeauna este bine să ascundem frunzele de busuioc sub feliile de Mozzarella, în felul acesta le păstrăm gustul intact. Regulile guvernamentale spun că trebuie folosit numai lapte de bivoliță. Cea mai bună modalitate este să feliem brânza sau să o rupem în bucățele. Dacă încercăm să o radem vom observa că din cauza consistenței apoase nu este o metodă foarte bună.
Cum obținem o crustă crocantă
Cum am putea să obținem o crustă crocantă pentru Pizza Margherita autentică, fără un cuptor cu lemne? Motivul pentru care aluatul devine atât de crocant într-un cuptor cu lemne este faptul că se păstrează o atmosferă uscată.
Putem obține și acasă același aluat crocant de Pizza Margherita, dacă încingem foarte bine cuptorul și dacă aluatul este foarte subțire. Pentru a împiedica aluatul să se lipească putem presăra mălai pe fundul tăvii. Folosind aceste metode neconvenționale nu vom câștiga titlul de pizzaiola, dar vom pregăti cea mai delicioasă pizza! Iar dacă după toate restricțiile cauzate de pandemia Covid 19, vă decideți să vizitați Italia, nu ratați restaurantul Antica Pizzeria Port’Alba. O să vă placă!