Energizant cu Rodii

Acest articol este disponibil și în: English

Rodiile sunt recunoscute pentru multiplele beneficii. Rodiile se cultivă la noi pe alocuri, în special ca arbuști ornamentali, datorită florilor abundente, de culoare roșie. Arbustul de Rodie, se cultivă în toate regiunile mediteraneene. Arbustul de Rodie, este originar din Persia și Mesopotamia și a fost introdus în Europa de cartaginezi. La noi în țară arbustul de rodie rezistă bine și în timpul iernii. Îl putem întâlni în special în sudul țării: București, în Dobrogea, la Băile Herculane și în Buziaș unde crește spontan.

Energizant cu Rodii
Image from Pixabay

Rodia se utilizează foarte mult ca plantă medicinală

În trecut rodia se folosea foarte mult ca plantă medicinală. Era utilizată, scoarța de pe rădăcini sau de pe ramuri, în combaterea paraziților intestinali, acționând în special asupra teniei (Tenia serrata), ascarizilor și ankylostomelor.

În medicina tradițională indiană, pe lângă folosirea pentru efectele tenifuge, se utilizează și în prezent ca febrifug, în leucoree și în hemoragii pasagere. Tot în medicina tradițională indiană este de reținut indicația utilizării semințelor pisate și amestecate cu lapte pentru dizolvarea calculilor și a nisipului din rinichi, în special la femeile gravide care suferă de această afecțiune.

Bobocii florali de rodie, se utilizează în gonoree, tricomonază, în diarei cronice, în dizenterie (în special la copii), în bronșită etc. Sub formă de pudră fină sau infuzie, se recomandă în tratamentul paraziților intestinali din genul Stringylus, Strongyloides.

Scoarța rădăcinii de rodie, are acțiune antihelmitică, datorată prezenței alcaloizilor 1 – peletierina, d – peletierina, un derivat al tropioninei numit pseudo- peletierină. Scoarța rădăcinii de rodie mai conține tanin elagic, acid betulinic, fridelină, betasitesterol, oxalat de calciu, minerale.

Fructele de rodie, sunt dulci acrișoare, răcoritoare și se utilizează în special în prepararea șerbetului, siropurilor și sucurilor. Rodia conține zaharuri, acid citric, acid malic, Vitamina C, tanin. Fructele și coaja de rodie nu au proprietăți tenifuge, nu conțin derivați ai peletierinei, care sunt contraindicați celor care suferă de nevroze, la femei gravide și la copii.

Beneficiile rodiei pentru sănătate

Rodiile sunt pline de antioxidanți. Conțin de 3 ori mai mulți antioxidanți comparativ cu vinul roșu sau ceaiul verde. Alături de polifenoli și bioflavonoide ajută la întărirea sistemului imunitar. Acești nutrienți întăresc și colagenul din piele și capilare, ajutând la combaterea celulitei.

Rodia conține, minerale, vitamine și 15 aminoacizi, foarte benefici organismului nostru.

În compoziția rodiei întâlnim minerale precum: Iod, Fier, Potasiu,Siliciu, Calciu, Magneziu, Fosfor, Sodiu, Mangan, Cupru, Sulf, Crom, Aluminiu, Litiu, Nichel. Un singur pahar de suc de rodie poate oferi 40% din necesarul zilnic de vitamine ( A, C, B1, B2, B6, B12, E și P).

Energizant cu Rodii
Image from Pixabay

Rodiile conțin o cantitate semnificativă de fibre, care ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Consumul de rodie favorizează detoxifierea organismului, ameliorează constipația, fiind întâlnită foarte des în dietele pentru slăbit (datorită antioxidanților).

Rodiile ajută la reglarea glicemiei și cresc sensibilitatea la insulină, reducând riscul de diabet zaharat și boli cardiovasculare. Menține flexibilitatea arterelor și a vaselor de sânge, reducând ateroscleroza, principala cauză a bolilor de inimă. Protejează rinichii de toxinele periculoase și acționează asupra ficatului având un efect regenerator.

Consumul regulat de rodii, întărește sistemul imunitar, asigurând o rezistență sporită a organismului contra infecțiilor. Sucul de rodie, potențează anularea radicalilor liberi din organism, inhibând creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase. Este foarte eficient și în lupta cu cancerul la sân ( blochează aromataza, enzima care convertește androgenii la estrogen, hormon care participă la dezvoltarea cancerului la sân).

Sucul de rodie menține tinerețe celulară și este un afrodiziac natural. În miezul alb și sâmburi se găsește cea mai mare cantitate de substanțe nutritive. Acestea, neutralizează moleculele dăunătoare din celulele noastre, lucrând la nivel de ADN și prevenind îmbătrânirea celulară. Sucul de rodie este eficient și pentru creșterea nivelului de testosteron (principalul hormon masculin).

Suc energizant cu rodii

Energizant cu Rodii
Image from Pixabay

Acest suc este un energizant excelent, datorită zaharurilor naturale din rodie, struguri și măr. Iaurtul oferă proteine, care, alături de semințele de in contribuie la stabilizarea glicemiei.

Ingrediente:

1 rodie, cu semințe și pulpă, 125 g de struguri roșii fără sâmburi, 1 măr, 5 linguri de iaurt, 1 linguriță de pulbere antioxidantă de fructe de pădure (facultativ), 1 linguriță de semințe de in măcinate.

Se storc fructele, apoi se toarnă sucul într-un blender împreună cu restul ingredientelor și se amestecă până se omogenizează.

O porție de suc cu rodii conține: calorii – 213 kcal, proteine – 4,2 g, carbohidrați – 47,6 g (din care 44 g zaharuri), grăsimi – 2 g.

Încercați acest suc minunat, plin de antioxidanți și ve-ți avea un sistem imunitar puternic. Cine dorește un ten sănătos trebuie să incerce acest suc cu rodii. Conține nutrienți care întăresc colagenul din piele și capilarele, ajutând și la combaterea celulitei.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...