Bucătarul Regilor și Regele Bucătarilor
Atunci când ne găsim menirea ne reconectăm cu noi înșine, cu pasiunea și cu potențialul nostru, cu bucuria de a trăi. Pasiunea rezistă în timp, iar anul acesta celebrăm 175 de ani de la nașterea Maestrului Auguste Escoffier (1846-1935),părintele gastronomiei franțuzești. Maestru spunea:” O mâncare bună reprezintă baza adevăratei fericiri.” Aș adăuga, o mâncare bună și sănătoasă, pentru că rețetele Maestrului au rezistat în timp fiind recunoscut pentru meritul său de a promova bucătăria franceză în întreaga lume. În anul 1920 Escoffier a primit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare și Ofițer al Legiunii în 1928, în semn de recunoaștere a meritelor sale.
Împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei, i-a acordat neoficial titlul de ”Împăratul Chefilor”, un adevărat rege al bucătăriei internaționale. Escoffier a fost un lider în fine dining, schimbând conceptul privind amenajarea mesei prin introducerea porțelanurilor fine, tacâmurilor de argint, paharelor de cristal, punând în valoare preparatele culinare și vinurile, totul pentru confortul clientului. În anul 1903 Escoffier a publicat ”Le guide culinaire”, fiind și astăzi biblia oricărui mare Chef. A organizat bucătăriile profesionale după sistemul brigade cu head chef, sous-chef, fiecare subordonat cunoscându-și rolul astfel încât preparatele culinare să iasă la timp pentru fiecare comandă.
Casa în care s-a născut Escoffier a fost transformată în muzeu al artei culinare în 1966, la sugestia lui Joseph Donon, unul dintre Discipolii bucătari. Aici se găsesc binecunoscutele manuscrise culinare ale lui Escoffier: Le guide culinaire (1903), Le livre des menus (1912), scrise în colaborare cu Phileas Gilbert și Emile Fetu, Ma cuisine (1934), Le Riz (1927), La Morue (1929), revista Le carnet d’Epicure (1911), Les fleures en cire (1910).
Cinele lui Epicur
Evenimentul mult așteptat a sosit – 28 octombrie 2021. ”Peste tot în lume, acolo unde oamenii au gusturi rafinate se pot întâlni în jurul unei mese”, acesta este principiul Cinelor lui Epicur create de Escoffier. Același meniu servit în aceeași zi în întreaga lume, scopul fiind acela de a demonstra excelența bucătăriei franțuzești și pe care Discipolii săi le reiau în prezent în fiecare an.
Escoffier a trasat directive clare din momentul creării Cinelor lui Epicur: restaurantele sunt autorizate să aducă modificări. El spunea: dacă restaurantele ”nu pot să procure peștele sau trufandalele indicate în meniu, aceștia nu trebuie să se sinucidă doar pentru atât!” Fiecare Maestru bucătar poate stabili meniul inspirându-se de la acest model, contra unui preț rezonabil. Escoffier a avut această idee genială atunci când a creat aceste cine, aducând laolaltă, gourmet-ii și gourmand-ii în jurul unei mese, totul cu ”un caracter de simplitate familială”.
Dl Stephane Oprea – Președintele pentru Romania al Asociației Disciples Escoffier și proprietarul unor restaurante renumite, a avut amabilitatea să ne spună câteva cuvinte despre acest eveniment important. În data de 28 octombrie 2021, o ambiție în câteva cifre. Evenimentul se desfășoară pe cinci continente, unde gastronomi renumiți se reunesc pentru celebrarea gastronomiei franțuzești în întreaga lume aducând un omagiu valorilor umaniste ale lui Auguste Escoffier. 100 000 Euro + donații unor asociații caritabile pentru combaterea sărăciei în lume, se vor realiza în această zi. Iată câteva dintre orașele participante: Zurich, Paris, Monaco, Bordeaux, Deauville, Shanghai, Lyon, Hong Kong, Canberra, Almaty, Moscova, Johannesburg, Chicago, Montreal.
Un meniu inspirat de Maestrul Escoffier
Președintele asociației internaționale a Discipolilor lui Escoffier, Nicolas Sale (2 Stele Michelin), va orchestra un meniu inspirat de Maestrul Escoffier, sub patronajul: Guillaume Gomez, Ambasadorul Gastronomiei Franțuzești. Evenimentul este organizat de: Fundația Auguste Escoffier, întemeiată în 1966, prezidată de Michael Escoffier, strănepotul acestuia și Discipolii lui Escoffier – Asociație Internațională, înființată în anul 1954, conform Legii 1901. Vă recomand să citiți: Cerința obligatorie pentru restaurantele care doresc să obțină mult râvnitele stele Michelin.
Evenimentul este organizat conform Auguste Escoffier – Aceeași cină servită în aceeași zi în toate țările, un meniu luxos editat astfel încât să constituie el însuși o operă de artă. Ultimul toast se va ține obligatoriu în cinstea Bucătăriei franțuzești, în prezența maestrului bucătar care a pregătit Cina. O parte din profit este donată către o operă de caritate.