Garnituri sănătoase, pentru mese copioase
Aceste garnituri sănătoase le puteți adăuga atât la mesele festive de sărbători cât și ca un fel principal de mâncare pentru diete ușoare.
Garnitură de legume verzi și topping de brânză
Legumele verzi se gătesc chiar foarte ușor! Vă propun o garnitură cu mazăre și fasole verde, cu topping de brânză.
Ingrediente: 300 g fasole verde, 200 g mazăre, un cub de unt, 100 g cașcaval, răzuit.
Încingem grătarul. Opărim mazărea și fasolea verde în apă cu sare 2-3 minute. Le scurgem de apă și adăugăm un cub de unt, amestecăm și presărăm sare și piper. Punem legumele într-un vas termorezistent și presărăm cașcavalul. Dăm la gril 2-3 minute, până când cașcavalul se topește și începe să se rumenească.
Garnitură cu păstârnac și morcov
Aceste garnituri se gătesc pe flacără și sunt ideale pentru curcanul rumenit la cuptor. Ingrediente: 50 g unt, 500 g morcov, curățat și tăiat în două pe lungime, 500 g păstârnac curățat și tăiat în patru, 2 linguri de sirop de arțar sau miere, 150 ml vin alb, sec, sau concentrat de legume, 2 linguri muștar picant, 50 g nuci tocate.
Topim untul și adăugăm legumele, amestecând pentru a se unge uniform și adăugăm siropul, concentratul, muștarul. Amestecăm, acoperim vasul cu un capac și lăsăm la fiert 10 minute la foc mic. Apoi mărim flacăra, îndepărtăm capacul și lăsăm să scadă până când legumele încep să se caramelizeze. Adăugăm nucile în ultimele minute.
Cartofi rumeniți la cuptor
Să ne fi gândit la asta mai demult, am fi avut mai mult timp de savurat!
Ingrediente: 1,5 kg cartofi albi, bine spălați, necurățați de coajă și tăiați bucăți, 100 ml ulei de măsline, 2 foi de dafin, 1 linguriță cimbru și oregano, zeama de la o lămâie.
Mărim flacăra cuptorului la 7/220 grade Celsius. Fierbem cartofii în apă cu sare 10 minute, apoi îi scurgem și agităm strecurătoarea, pentru ca marginile bucăților să se zdrobească. Îi lăsăm pe foc 10 minute ca să se usuce.
Punem uleiul în tava de copt și îl încingem pe foc. Punem cartofii în tavă și amestecăm pentru a se unge uniform. Presărăm sare grunjoasă, dafinul, condimentele, și piper și dăm la cuptor 50 de minute, întorcând din când în când până se rumenesc. Se servesc stropiți cu zeamă de lămâie.
Varză roșie cu mere și vin
Dacă tot ai deschis sticla de Porto, pentru curcanul rumenit la cuptor, pune și la varza roșie. Gustul va fi accentuat!
Ingrediente: 25 g unt, 1 ceapă roșie tăiată julien, 1 varză roșie tocată, 2 mere verzi, tăiate în două, curățate de sâmburi, 50 g zahăr, 3 linguri oțet de vin roșu, 100 ml vin de porto (sau vișinată).
Topim untul și adăugăm varza, ceapa și merele, amestecăm pentru a se unge uniform. Adăugăm zahărul, oțetul și vinul de Porto. Acoperim vasul și fierbem la foc mic 1 oră și jumătate, amestecând din când în când.
Varză de Bruxelles cu costiță
Verzișoarele de Bruxelles fierte sunt fade, iar dacă le prăjim cu costiță afumată, sunt foarte gustoase.
Ingrediente: 600 g varză de Bruxelles, curățate, 100 g costiță tăiată cuburi, 2 cepe mici tăiate bucăți, cimbru, 25 g unt.
Fierbem varza în apă cu sare 2-3 minute, până când aproape se pătrunde. Scurgem de apă și clătim sub jet de apă rece. Tăiem varza de Bruxelles în două. Prăjim costița până când se rumenește. Adăugăm varza, ceapa, cimbrul și untul. Prăjim 2-3 minute și presărăm sare și piper înainte de a servi.
Garnitură de legume
Această garnitură poate fi un fel principal vegetarian! Se poate servi atât cald, cât și rece.
Ingrediente: 1,5 kg cartofi, tăiați felii, 4 linguri ulei de măsline, 1 ceapă mare tăiată julien, 2 vinete tăiate felii, 2 dovlecei, tăiați felii, 4 ouă, bătute, 1 lingură pătrunjel și mărar, tocat, 400 g suc de roșii, 4 căței usturoi zdrobiți, 400 g feta sau brânză sfărâmată.
Preâncălzim cuptorul la semnul 5/190 grade Celsius. Fierbem cartofii în apă cu sare 10 minute. Încingem 2 linguri ulei și sotăm ceapa. Ungem vinetele și dovleceii cu uleiul rămas și rumenim uniform. Amestecăm vinetele, dovleceii și ceapa cu ouăle, verdeața și adăugăm sare și piper.
Într-o formă rotundă, așezăm într-un strat 1/3 din cartofi și turnăm 1/2 din sucul de roșii, 1/2 din legume și 1/2 din brânză. Repetăm procedeul cu ingredientele rămase. Deasupra ultimul strat de cartofi, stropim cu ulei, acoperim cu folie și dăm la cuptor 30 de minute. Îndepărtăm folia și dăm din nou la cuptor 30 de minute. Lăsăm să stea în formă 10 minute înainte să porționăm și să servim.