Institutul francez Disciples Escoffier în Romania

Acest articol este disponibil și în: English

Bucătari de talie internațională

Domnul Stephane Oprea, Președintele pentru România al Asociației Disciples Escoffier, proprietar de restaurante atât în Romania cât și în Franța, a avut amabilitatea să ne dea câteva detalii despre pregătirea bucătarilor profesioniști la nivel internațional, din România. Domnul Oprea în colaborare cu Institutul Culinar Disciples Escoffier pregătește bucătari profesioniști care să ducă mai departe calitatea și rafinamentul gastronomiei franceze.

Domnul Oprea ne-a declarat: Încercăm să promovăm gastronomia românească și o mai bună comunicare între bucătari. Diplomele obținute conferă recunoaștere, însă priceperea se va demonstra tot în bucătărie. Când pui pasiune în ceea ce faci, totul iese perfect, iar ”o mâncare bună reprezintă baza adevăratei fericiri”, așa cum spunea Maestrul Auguste Ecoffier.

Institutul francez Disciples Escoffier în Romania
Image from disciplesescoffier.ro

Cursanții se pregătesc pe baza unor programe de studiu create la Institutul Francez Ecoffier. Cursurile au loc în spații generoase unde viitorii bucătari beneficiază de toate echipamentele necesare pentru desfășurarea activității. Bilancia, distribuitorul de utilaje și accesorii pentru industria ospitalității, împreună cu retailerul Selgros Brașov, au făcut un parteneriat cu Institutul Culinar Disciples Escoffier, sub coordonarea domnului Stephane Oprea. Prezența prestigioasei școli Escoffier în România, ne plasează în rândul țărilor de renume, unde prezența celebrelor stele Michelin dau calitatea și originalitatea preparatelor culinare. Îți recomandăm să citești: Cum se obțin stelele Michelin – Restaurante care unesc lumea.

Cât costă să ajungi bucătar de renume internațional?

Disciples Escoffier are delegații în 26 de țări cu mai mult de 25.000 de Discipoli în: Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Elveția, Asia cu cele 9 delegații: China, Hong Kong, Macau, Korea de Sud, Vietnam, Filipine, Japonia, Tailanda și Singapore.

Cursurile sunt organizate pe mai multe nivele, cu o durată totală de 600 de ore. Cursanții beneficiază de o formare profesională în arta culinară franțuzească, sub coordonarea renumitului Chef Ciprian Nicolescu, cu experiență în dezvoltarea restaurantelor cu stele Michelin. Cursurile se adresează tuturor pasionaților de artă culinară, care își doresc să lucreze și să își construiască o carieră într-o bucătărie profesională, pentru cei care lucrează deja în domeniu și vor să aprofundeze mai multe cunoștințe în materie de gastronomie, precum și celor care dețin un business în domeniu pentru o mai bună gestionare a unui restaurant.

Nivelul I Basic – se adresează tuturor celor care vor să descopere secretele artei culinare franțuzești și modalitatea de lucru într-o bucătărie profesională. Cursurile sunt interactive iar modalitatea de predare se bazează pe demonstrație, practică și teorie. Nivelul I Basic are prețul de 1470 Euro (există și reduceri foarte atractive).

Nivelul II Intermediar – veți începe să construiți și să stăpâniți tehnicile fundamentale  parcurse la nivelul I. Veți experimenta metode avansate și moderne de gătire (sous – vide) și tehnicile Escoffier de preparare a rețetelor tradiționale franțuzești, bazate pe diversitatea patrimoniului culinar al Franței din regiuni precum Rhone-Alpes, Ile de France, Aquitaine, Alsace, Normandy, precum și preparate contemporane inspirate de Chefi cu stele Michelin. Nivelul II Intermediar are prețul de 3500 Euro (cu reducere la momentul publicării articolului).

Nivelul III Avansat – este pentru cursanții care au absolvit nivelul I și II, și bucătarii cu experiență. La nivelul III se învață lucrul cu produsele de valoare ale bucătăriei franțuzești (foie gras, caviar, truffle), tehnici diferite de gătire și estetică în farfurie precum și crearea meniurilor într-un restaurant. Prețul acestui nivel este de 5000 Euro (exista și reduceri). Diplomele sunt recunoscute internațional de către Ministerul Educației din Franța.

Poate părea mult gândindu-ne la veniturile din țara noastră, dar este o investiție care merită toți banii. Domnul Stephane Oprea ne-a declarat că dorește să creeze forță de muncă bine instruită și calificată care să ducă România în rândul țărilor de renume la nivel gastronomic: „avem nevoie de o școală capabilă să formeze bucătari la cele mai înalte standarde.”

Evenimente de poveste La Maison des Jardins
Stephane Oprea & Martin Berasategui

Pentru formarea și perfecționarea bucătarilor români, dar și a nevoii de personal calificat pentru restaurantele din România, renumitul Institut Disciples Escoffier a încheiat un parteneriat cu Chef Martin Berasatequi – Spania, deținător a 12 stele Michelin. Absolvenții a Grand Ecole Escoffier au posibilitatea de a efectua un stagiu de practică, de 6 luni în restaurantele Michelin. Partener Vitali Neofit 1 stea Michelin.

Cursanții au la dispoziție o bucătărie profesională dotată cu echipamente și utilaje necesare pentru pregătirea produselor culinare la cel mai înalt nivel. Curricula este inspirată de tradiția și valorile de bază ale gastronomiei franțuzești bazată pe renumita carte ”Le Guide Culinaire” scrisă de Auguste Escoffier, considerată ”Biblia” bucătăriei franțuzești.

Institutul francez Disciples Escoffier în Romania
Image from disciplesescoffier.ro

Institutul Culinar Disciple Escoffier, prin rețeaua dezvoltată în 35 de țări, având peste 30.000 Discipoli, oferă cursanților posibilitatea continuării carierei în cele mai renumite restaurante de talie internațională. Discipolii pot recomanda cursanții celor mai renumite restaurante dintre cele 35 de țări membre. Este de subliniat faptul că diplomele nu se obțin atât de ușor. Prezența la cursuri este foarte importantă! Domnul Oprea ne-a declarat: ideea este să vii aici să înveți ceva, de aceea dai o sumă de bani, iar noi ne străduim să oferim materie primă și echipamente de înaltă calitate, pentru a lucra la cel mai bun nivel profesional.

Professional Diploma in Culinary Arts

Curs nivel basic (240 ore), adresat tuturor începătorilor în arta culinară și care doresc să acumuleze cunoștințe în domeniul culinar. În cadrul acestui modul cursanții participă la un internship de practică în locațiile partenere, hoteluri și restaurante. Aici se experimentează cum se desfășoară activitatea în bucătăriile profesionale ale restaurantelor și hotelurilor. Diploma de bucătar ”Culinary Arts Fundamentals”, acordată de Ministerul Muncii si I.C. Disciples Escoffier, vă poate aduce jobul mult visat.

Curs nivel intermediar (180 de ore), prin practică cumulativă, unde se învață stăpânirea tehnicilor fundamentale acoperite de nivelul basic, aprofundând arta culinară internațională. Diploma este recunoscută la nivel internațional în domeniul culinar: „Advanced Culinary Art”.

Institutul francez Disciples Escoffier în Romania
Image from Pixabay

Curs nivel avansat (180 de ore) se adresează cursanților care au absolvit nivelul I și II sau bucătarilor cu experiență îndelungată, unde vor obține o diplomă recunoscută internațional acordată de Ministerul Educației din Franța: „Professional Diploma in Culinary Arts”.

Cursul intensiv (540 de ore) cu o durată de 6 luni, se adresează atât pentru elevii români cât și pentru cei străini. Acest curs se adresează persoanelor care doresc să facă performanță în arta gastronomiei. Diploma eliberată de Ministerul Educației Franceze, oferă posibilitatea de a experimenta cum se desfășoară activitatea în bucătăriile profesionale ale restaurantelor cu stele Michelin, având posibilitatea să găsească un loc de muncă în locațiile respective.

Unde se va deschide primul restaurant cu stele Michelin în Romania?

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...