Ionizarea locuinței
Pentru a ne îmbunătăți calitatea aerului din locuință avem nevoie de ionizare. Sănătatea noastră este în pericol atunci când inspirăm aerul poluat din mediul urban. Cel mai important aspect al mediului în care locuim și de care suntem cel mai puțin conștienți, îl reprezintă aerul pe care îl respirăm, atmosfera propriu-zisă din interiorul casei.
Să respiri aer închis înseamnă să te apleci asupra acelorași vechi probleme, griji și atitudini. Într-o atmosferă armonioasă miroase a proaspăt și curat. Nu simțim mirosuri grele, îmbâcsite. Respirația este esențială pentru viață, ne calmează, ne relaxează și ne energizează. Aerul proaspăt înseamnă idei noi, percepții și atitudini pozitive.
Cu toții am observat deja, atunci când stăm pe malul mării, într-un mediu curat, ce înviorător este aerul și cum tânjesc plămânii după el, respirând din ce în ce mai adânc. Ceea ce simțim este efectul moleculelor de oxigen încărcate negativ, care sunt create în mod natural de soare, fulger și stropii de apă.
Cum creăm o atmosferă proaspătă?
Ionizarea aerului este primordială pentru a ne menține o stare bună de sănătate. Locuințele aflate în mediul urban sunt poluate cu tot felul de chimicale, particule și câmpuri electromagnetice puternice și conțin doar douăzeci la sută din cantitatea naturală de ioni negativi. Aceasta poate duce la iritații ale bronhiilor și sinusurilor, la senzații de letargie și apăsare.
Cum să creăm o atmosferă proaspătă în locuința noastră, este o întrebare pe care o primesc frecvent? De cele mai multe ori este intuitiv și cu toții parcă știm ce avem de făcut. Este ușor, este greu, cel mai important este să luăm măsuri din timp. Sănătatea noastră ține și de armonia spațiului în care locuim, de aerul pe care îl respirăm, nu numai de hrana sănătoasă.
Pentru a îmbunătăți cantitatea de ioni negativi de oxigen din locuința noastră și pentru a crea o atmosferă mai proaspătă trebuie să reducem cauzele scăderii ionizării negative și apoi să aplicăm o metodă de producere a mai mulți ioni negativi. Iată câteva metode simple pentru a reduce pierderea ionizării:
- Să reducem pe cât posibil praful și poluanții chimici din locuință.
- Să cumpărăm covoare, carpete și materiale fabricate din fibre naturale care nu produc electricitate statică așa cum fac fibrele sintetice.
- Să închidem televizorul și calculatorul atunci când nu avem neapărat nevoie de ele, deoarece se creează câmpuri magnetice puternice care reduc numărul ionilor negativi din jurul lor.
Pentru a genera ioni negativi avem trei opțiuni principale. Este bine să avem în vedere că nici una dintre acestea nu poate compensa în întregime pierderea serioasă de ioni negativi dintr-o atmosferă urbană foarte poluată, dar făcând un efort minim pentru îmbunătățirea calității aerului, ni se va înfiripa în minte că locuința noastră a devenit un pic mai naturală și mai armonioasă decât înainte.
O cascadă sau fântână arteziană în miniatură în interiorul locuinței poate avea un oarecare efect de ionizare. Stropii și vaporii, ca de altfel orice jet de apă, ar trebui expuși luminii naturale sau oricărei alte surse de lumină ultravioletă.
Teoria Feng Shui ne recomandă plantele de apartament. Se știe că metabolismul anumitor plante produce ioni încărcați cu sarcină negativă. Printre aceste plante se numără feriga, plantele sempervirescente și cactusul Trichocereus peruvianus.
Aparatele de ionizare, generează ioni negativi de oxigen. Aceste aparate le găsim în diferite forme și mărimi, dar prezintă și câteva dezavantaje. Componentele lor interne și structurale pot contribui la cantitatea toxinelor chimice din atmosferă, iar câmpul electromagnetic pe care-l produc poate crea probleme mai grave decât cele pe care și le propun să le rezolve.
Ionizarea aerului cu plante aromate
Plantele aromate și uleiurile volatile naturale reprezintă o sursă ideală pentru ionizarea și reîmprospătarea aerului din locuința noastră. Tot ce vine din natură creează armonia din viața noastră.
Sprayurile de interior sau aromatizatoarele sunt cele mai puțin eficiente pentru împrospătarea aerului. Funcționează pe principii diferite, dar toate produc mai multe toxine în atmosferă, cum ar fi formaldehida, naftalina, xilenul, etanolul și fenolul.
Aceste substanțe chimice funcționează prin blocarea sau interferarea cu extremitățile nervoase ale nasului, astfel încât acestea sunt de fapt dezactivate. Altele neutralizează din punct de vedere chimic mirosurile sau le acoperă cu unul mai puternic.
Variantele mai sănătoase pentru ionizarea spațiului includ introducerea de flori proaspete în locuință, răspândirea de vase mici cu praf de copt sau oțet alb prin casă, vaporizarea aerului cu uleiuri volatile aromate naturale sau folosirea de potpuriuri cu plante aromate.
În cazul în care singura soluție pentru a lăsa aerul proaspăt să intre în camere este folosirea ventilatoarelor sau deschiderea ferestrelor, ne expunem unui alt factor supărător destul de important și anume zgomotul. Arta Feng Shui ne recomandă simplitatea și apropierea de natură, acolo unde organismul nostru are puterea de auto-vindecare.