Regenerarea, miracolul care ne întinerește

Acest articol este disponibil și în: English

Regenerarea, o speranță!

Regenerarea miracolul care ne întinerește
Image from Pixabay

Regenerarea organismului se produce în primul rând prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu alimentație naturală. În felul acesta stimulăm regenerarea fiecărui organ și amânăm îmbătrânirea organismului. Suntem într-o permanentă primenire, în fiecare clipă celule din organismul nostru mor și altele noi se nasc.

Organismul nostru are capacitatea de a înlocui periodic ceea ce este vechi și uzat cu țesuturi tinere, asigurând o autoregenerare miraculoasă. Unele celule au durată de viață mai lungă, altele mai scurtă, ca atare organele se înnoiesc în ritmuri diferite. De exemplu celulele roșii parcurg un ciclu complet de viață în patru luni iar cele albe, într-un an. Pielea se schimbă o dată la două-trei săptămâni, colonul la patru zile și oasele la zece ani.

Din șapte în șapte ani, organismul nostru se regenerează singur, adică devenim alți oameni. Atunci când organismul este încărcat cu toxine, regenerarea celulară este înfrânată. Putem stimula natural acest proces printr-o alimentație adecvată. Ne putem regenera și ne putem prelungi tinerețea.

Ficatul se regenerează în cinci luni

În cazul ficatului puterea de regenerare și supraviețuire a celulelor depinde însă de energia primită, iar aceasta trebuie să fie la rândul ei reînnoită. Există mai multe metode de alimentare cu biocombustibili ( biorezonanța, homeopatia, bioenergoterapia, medicina integrată, fitoterapia, gemoterapia ), care ar duce la formarea de celule stem, cele care regenerează țesuturile, refăcându-le pe cele bolnave.

Cea mai la îndemână metodă de regenerare a ficatului rămâne alimentația sănătoasă. Ficatul este un organ bine vascularizat și are o putere de regenerare uimitoare. Spre exemplu: în cazul în care se îndepărtează prin operație 70% din ficatul unei persoane, acesta va crește la loc, aproape în întregime, în numai două luni.

Chiar și în cazul alcoolicilor, ficatul se poate regenera, celulele hepatice, se reînnoiesc o dată la 150 de zile. Dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, organismul ar fi blocat cu deșeuri și nu ar mai funcționa. În cazul cirozei însă, ficatul nu mai are nici o celulă funcțională și nu se mai poate regenera.

Ficatul întinerește și se regenerează cu alimente bogate în acid folic, vitamine din complexul B, lemn dulce, păpădie, silimarină, suc de aloe, ulei de somon, lucernă, pătrunjel, morcov, oregano, ginseng, armurariu. Medicina populară susține utilizarea florilor galbene, pentru sănătatea ficatului.

Inima întinerește o dată la 20 de ani!

Regenerarea miracolul care ne întinerește
Image from Pixabay

Studiile recente arată că acest organ este dotat cu celule stem care întineresc constant, de cel puțin trei, patru ori în timpul vieții. Inima rămâne în formă cu exerciții fizice. Substanțele benefice pentru inimă sunt resveratrolul ( extras din struguri ) din vinul roșu și ginsengul. Alte remedii care stimulează celulele stem și întineresc inima sunt: infuzia de unguraș și lăptișorul de matcă.

Pentru ca inima să funcționeze bine și vasele de sânge trebuie să fie sănătoase. Celulele roșii din sânge trăiesc cam patru luni. Este bine să consumăm alimente bogate în fier precum: carnea roșie, ouăle, carne de pui sau fasole, porumb, sfeclă roșie, cacao. Plantele care combat anemia sunt: vița-de-vie, florile de castan sălbatic, păducelul, pinul, dovleacul, țelina.

Vasele de sânge îngustate își pot recăpăta dimensiunile optime prin forțele proprii organismului, care pot construi chiar noi artere. Este foarte important să menținem o alimentație sănătoasă în care să reducem sarea și colesterolul. Cele mai bune alimente pentru sănătatea inimii sunt: vinetele, morcovii, ceapa, soia, peștele, iaurtul, uleiul de floarea soarelui, merele, gutuile, tărâțele de ovăz și orz. Iar dintre plante cele mai recunoscute sunt: cresonul, prazul, usturoiul, hreanul, sucul de varză.

Intestinele se regenerează la fiecare trei zile

Vârsta intestinelor este de numai două-trei zile, deoarece ele sunt expuse chimicalelor foarte corozive, precum acidul gastric. Anumite porțiuni, care se protejează cu un mucus de acest acid, se regenerează la fiecare trei-cinci zile. Celulele mucoasei intestinale se hrănesc și se regenerează în proporție de 70% cu ajutorul acizilor grași Omega. Aceștia conferă protecție contra cancerului și bolilor inflamatorii ale intestinului.

Cele mai bune alimente care ajută la regenerarea intestinelor sunt: varza murată, pătlagina, cătina, arnica. Sunt necesare 25-30 de grame de fibre în fiecare zi. Învelișul stomacului ( mucusul ), se schimbă complet la cinci zile.

Plămânii se regenerează la câteva săptămâni, dar și la un an

Regenerarea miracolul care ne întinerește
Image from Pixabay

Plămânii conțin multiple tipuri de celule, care se regenerează în perioade diferite, cel mai mult timp având nevoie țesutul alveolar: circa un an. Celulele de la suprafața plămânilor se regenerează o dată la două-trei săptămâni. Emfizemul pulmonar, însă, poate împiedica regenerarea celulelor, distrugând definitiv celulele țesutului alveolar.

Pentru regenerarea eficientă a plămânilor se recomandă vitamina A ( acidul retinoic ). Cele mai apreciate alimente sunt: morcovii, cartofii dulci sau mango. Antioxidanții ajută la refacerea plămânilor. Vitamina C și flavonoidele se găsesc în fructele și legumele proaspete, în special în fructe de pădure, verdețuri, broccoli, roșii, ardei și cireșe. Lactatele, peștele, apa și cafeaua îmbunătățesc activitatea pulmonară. Foarte important este mai ales renunțarea la fumat și mișcarea în aer liber.

Corneea se regenerează de-a lungul vieții

La ochi, singura componentă care se regenerează de-a lungul vieții este corneea, în mai puțin de 24 de ore de la un accident. Pentru o vedere bună este important să mâncăm pește, morcovi, afine, ouă, usturoi, spanac. Ochiul este protejat de gene. Cele de sus au 150-200 de peri, iar cele de jos 75-100. Genele cad și sunt înlocuite de altele o dată la două luni.

Pielea se regenerează o dată la două săptămâni

Pielea protejeză organismul contra diverselor substanțe cu care vine în contact, iar pentru a se reface în urma rănirilor, este nevoie de aproximativ două săptămâni. Odată cu înaintarea în vârstă, epiderma își pierde elasticitatea din cauza lipsei colagenului și a deshidratării, ceea ce reduce capacitatea ei de a se regenera.

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Pentru o piele sănătoasă avem nevoie de fibre, cereale integrale, alimente bogate în acizi grași Omega-3 ( pește gras, avocado, nuci, semințe de in, de dovleac, migdale ), carne, pește, ouă, ulei vegetal nerafinat și fructe oleaginoase, fructe de pădure, citrice, roșii.

Mușchii intercostali se regenerează o dată la 15 ani

Regenerarea miracolul care ne întinerește
Image from Pixabay

După vârsta de 25 de ani, începem să pierdem aproximativ 250 de grame, masă musculară. Cele mai afectate zone sunt șoldurile, picioarele și spatele. Acest fapt atrage inevitabil, scăderea flexibilității și rezistenței fizice a organismului, predispunând la accidente.

Cele mai recomandate alimente care cresc masa musculară sunt: carnea de vită, migdalele, sfecla roșie, orezul brun, portocalele, pepenele galben, ouăle, laptele, brânza de vaci.

Neuronii, singurele celule care nu se regenerează

Creierul nostru pornește cu celulele pe care le avem la naștere, în jur de 100 de miliarde. Pe măsură ce îmbătrânim, o parte dintre ele se degradează, ceea ce explică accesele de demență la unele persoane. Cu toate acestea, există două zone ale creierului care se regenerează: bulbul olfactiv, responsabil cu simțul mirosului și hipotalamusul, care răspunde de capacitatea de învățare.

Cerebelul este cu trei ani mai tânăr decât organismul nostru. Această parte din creier este localizată în partea dinspre ceafă a creierului și controlează funcțiile motorii și echilibrul.

Oamenii de știință nu pot explica de ce neuronii nu se regenerează, dar se presupune că de vină ar fi acumularea de toxine. Problemele sunt accelerate de fumat, diabet, obezitate, colesterol mărit. Folosindu-ne creierul intens, acesta devine mai puternic. Oamenii care au avut o activitate cerebrală intensă pe toată durata vieții, pierd la bătrânețe cu 8,3% mai puțin din volum față de alte cazuri. Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru stimularea neurogenezei.

Cele mai importante alimente pentru sănătatea creierului sunt: fructele de pădure ( afine ), nuci, avocado, banane, ouă, somon, vinete, cafea, ciocolată neagră, iaurt, ceai verde, legume cu frunze verzi, morcovi cruzi, vin roșu, cereale integrale, usturoi.

Osul se regenerează o dată la zece ani

Oasele se refac constant, însă procesul de regenerare se încheie o dată la zece ani. Osteocitele ajută la refacerea oaselor, osteoblastele construiesc matricea osoasă și mineralizează osul. Procesul de regenerare încetinește în jurul vârstei de 45 de ani, când poate începe procesul de instalare a osteoporozei, în special la femei. Densitatea osoasă cea mai puternică este la 20 de ani.

Coloana vertebrală se poate reface

Regenerarea miracolul care ne întinerește
Image from Pixabay

Coloana vertebrală se reface și ea însă majoritatea persoanelor pierd un centimetru la fiecare decadă, începând cu vârsta de 40 de ani, din cauza curbării coloanei. Cele 23 de discuri intervertebrale, care absorb șocurile asupra coloanei, se comprimă treptat. În special în timpul zilei acestea se tasează, dar se reașează în timpul somnului. De aceea, dimineața, înălțimea unui om este cu 1-1,5 centimetri mai mare decât seara. Scăderea în înălțime reprezintă un semn al apariției osteoporozei, în special la femei iar la bărbați, poate fi asociată cu o problemă de inimă.

Cei care pierd 2,8 centimetri sau mai mult în 20 de ani, sunt cu 46% mai predispuși la boli coronariene. Numai o cincime dintre oameni reușesc să își mențină înălțimea odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele care scad în înălțime, conform studiilor, sunt mai predispuse la fracturi de șold.

Odată cu trecerea anilor și oasele feței se micșorează, primul fiind maxilarul, din cauza pierderii dinților. Pentru regenerarea oaselor, hrana trebuie să conțină alimente bogate în calciu ( lactate, legume verzi ) și vitamina D ( pește gras, broccoli ). Este bine să evitați fumatul, alcoolul și excesul de cofeină. În concluzie alimentația sănătoasă și mișcarea ajută corpul în procesul de regenerare.

Multă sănătate!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...