Năutul, sursă excelentă de fibre și vitamine

Năutul, este originar din bazinul mediteranean, fiind cultivat de mută vreme aici. Năutul la noi în țară, este cultivat pe suprafețe mai reduse, mai ales pentru semințe, datorită proprietăților medicinale.
Năutul este o sursă excelentă de proteine vegetale, lipide, hidrați de carbon, amidon, zaharuri, lipide, săruri minerale, în special potasiu, magneziu, calciu, sodiu, siliciu, fier, arsen, aspargină, vitamine din complexul B, acid folic și mici cantități de vitamina C.
Datorită conținutului bogat în proteine vegetale, năutul poate înlocui cu succes carnea. Năutul este ideal pentru persoanele vegetariene și poate fi consumat în diete sau pentru cei care țin post, datorita proteinelor vegetale de calitate.
Năutul, recomandări terapeutice
Cercetările au arătat nenumăratele beneficii ale consumului de năut. Este un bun diuretic, fiind util în colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiază precum și antiseptic urinar. Diureza este însoțită de o eliminare de acid uric și cloruri, năutul fiind util în diateze urice, gută, edeme cardiorenale.
Se cunosc efecte benefice ale consumului de năut și în cazul stărilor congestive ale ficatului. O dietă bogată în năut poate preveni bolile de inimă. Datorită conținutului bogat de fibre, consumul de năut, duce la scăderea nivelului de colesterol rău ( LDL ) din sânge, prevenind apariția bolilor cardiovasculare. Năutul este ideal și pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece acesta previne creșterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge.
Extern, se pot face aplicații cu făină de năut, în cazul pleureziilor, dar numai pentru atenuarea durerilor, fără a avea efecte particulare. Aceste aplicații cu făină de năut se mai recomandă și în răceli și nevralgii. Se face un decoct diuretic cu 100 g năut la un litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile. Cataplasmele cu făină de năut se fac cu apă caldă.
Rețete delicioase de humus

Boabele de năut le găsim aproape în orice supermarket, fie în conserve fierte (boabe sau pastă), fie în pachete mari uscate. Înainte să achiziționăm aceste produse este bine să ne asigurăm că ele sunt închise ermetic, fără ambalaje deteriorate. Dacă boabele de năut nu sunt deja preparate, trebuie lăsate la înmuiat în apă timp de 12 ore. Se scurg și se usucă după care se pot pregăti la foc mic.
Humus picant: 1 bol de năut (sau o conservă de humus), 1/2 bol pastă de susan, 2 linguri de ulei de măsline, zeama de la 2 lămâi și un cățel de usturoi. Se servește cu salată de pătrunjel.
Humus grecesc: 1 bol de năut, 1/2 cană de brânză feta măcinată, câteva frunze de spanac, 1 linguriță de chimion.
Humus pesto: 1 bol de năut, 1/3 pastă de susan, 2 linguri sos pesto, zeama de la 2 lămâi, 1 linguriță de parmezan ras.
Humus clasic: 1 bol de năut, 1/3 bol pastă de susan, 2 linguri ulei de măsline, zeama de la 2 lămâi, 1-2 căței de usturoi.
Humus italian: 1 bol de năut, câteva roșii tocate, 2 linguri ulei de măsline, zeama de la 2 lămâi, 1 lingură de oregano uscat.
Humus cu ierburi verzi: 1 bol de năut, busuioc, pătrunjel, tarhon, 2 linguri ulei de măsline.
Guaca humus: 1 bol de năut, 1 avocado, 1 ardei iute verde, câteva frunze de coriandru, 2 linguri suc de lime.
Humus marocan: 2 cutii năut, 1/3 ceașcă miere, 1/4 ceașcă suc de lămâie, 1 linguriță chimen, 1 linguriță usturoi măcinat, 1/2 linguriță sare, 2 linguri pătrunjel tocat mărunt, piper după gust. Se servește cu lipie (sau pâine prăjită) și salată de pătrunjel, Tabbouleh.
Salata Tabbouleh: 200 g pătrunjel (tocat fin), 100 g bulgur fin (se pune la înmuiat înainte), 4 crenguțe de mentă (se folosește și mentă uscată), 3 linguri ulei de măsline, 2-3 roșii cherry, 1 legătură ceapă verde, zeama de la 1 lămâie, sare.