Cum ne ferim de cancer

Acest articol este disponibil și în: English

Rolul nutrienților în cancer

Cu toate că s-au făcut progrese, în înțelegerea, diagnosticarea și tratarea cancerului, această boală de temut rămâne a doua cauză importantă de mortalitate, după cea legată de bolile cardiovasculare. Există prea puține situații critice în viață în care prevenția poate aduce rezultate atât de mari.

Cum ne ferim de cancer
Image from Pixabay

Cercetările în domeniu sunt departe de a fi finalizate, sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre cancer, însă există informații concrete privind faptul că dietele bogate în nutrienți antioxidanți au un efect protector față de toxinele interne și externe, care pot declanșa transformări maligne ale celulelor.

Cu toate că există numeroase medicamente, încă nu este foarte clar dacă suplimentele nutritive pot asigura beneficii suplimentare. Există însă și alte cercetări, privind rolul nutrienților în cancer. Rolul vitaminelor naturale, introduse în alimentație sub forma sucurilor, hrana mai puțin procesată și fără pesticide, ne întărește sistemul imunitar. Foarte importantă este și hrana spirituală și modul în care gândim, pentru că știm cu toții corpul nostru se poate vindeca singur – Auto-vindecarea.

3 vitamine care previn și vindecă cancerul

Cum ne ferim de cancer
Image from Pixabay

Vitamina A, Carotenoizii. Studiile arată că deși oamenii cu risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer și cărora li s-a administrat beta-caroten ca să evolueze spre bine, trei studii diferite nu au fost capabile să evidențieze un beneficiu.

Pentru persoanele care fumează, bărbați și femei, cât și cei expuși la intoxicare cu azbest, experimentele au arătat că, beta-carotenul administrat nu a asigurat nici o protecție față de cancerul de plămâni. Alte două studii au arătat, de fapt, un risc mai mare pentru cei care au luat carotenoizi.

Cercetările de laborator au arătat că vitamina A și diferitele forme de carotenoizi, pot încetini evoluția cancerului de prostată, de col uterin, oral și de piele, dar studiile care au fundamentat beneficiile suplimentelor nu au fost convingătoare.

Cum ne ferim de cancer
Image from Pixabay

Licopenul, care se află în cele mai mari concentrații, în roșii, este unul dintre cei mai interesanți carotenoizi. Acest antioxidant foarte puternic pare să confere protecție împotriva cancerului de prostată, oferind un bun motiv de a consuma roșii, în mod regulat. Concluzia este să ajungem să avem o dietă echilibrată și sănătoasă, bogată în carotenoizi și în care să folosim suplimentele nutritive în mod judicios, pentru o sănătate perfectă.

Vitamina E și cancerul. Cercetările au arătat că vitamina E poate reduce incidența diferitelor cancere. Administrarea zilnică a suplimentelor de betacarotenoizi, vitamina E și seleniu, a prezentat rate semnificativ mai mici la îmbolnăvirea de cancer, comparativ cu cei care au urmat alte regimuri nutriționale. Concluzia a fost că vitamina E, protejează împotriva cancerului oral, faringian și de prostată. Administrarea dozelor zilnice, din acest antioxidant foarte puternic, este esențială pentru menținerea sănătății, mai ales în perioada tinereții.

Vitamina C. La fel ca toate vitaminele antioxidante și vitamina C, este un protector împotriva cancerului. Există nenumărate studii care arată că vitamina C poate reduce riscul de cancer al aparatului reproducător la femei, al faringelui, al tractului digestiv și al aparatului respirator, dar măsura în care aceste rezultate de laborator sunt relevante pentru oameni, rămâne de dovedit.

Cum ne ferim de cancer
Image from Pixabay

Vitamina C este bine tolerată de organism chiar și în doze foarte mari, dar sunt mulți nutriționiști care pledează pentru o doză zilnică mai mare decât cele 60 mg, recomandate în mod curent. Toate aceste recomandări, sunt strâns legate de un stil de viață cât mai aproape de natură, de aer curat și multă mișcare. Și pentru că viața este mișcare, viața este frumoasă, este bine să nu o complicăm cu lucruri inutile! Este bine să ne creem un program zilnic, în ritmul nostru în care să includem două tipuri de odihnă profundă, conștientă liniștită și somn odihnitor. Să ne hrănim trupul cu alimente cât mai sănătoase și mai ales să ne schimbăm percepția asupra corpului nostru și a timpului.

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...