Stâlpul de rezistență al întregului organism este coloana vertebrală
Neglijăm coloana vertebrală, încă din copilărie fără a ne da seama de faptul că, va produce probleme de sănătate atunci când vom deveni adulți. Potrivit statisticilor, unul din zece copii în lume poartă ochelari, suferă de alergii, dureri frecvente de cap, dureri abdominale, răceli cronice, deficit de atenție etc. Cauza acestor probleme și a multor altora în rândul tinerilor, este o coloană vertebrală bolnavă.
În multe dintre situații ar trebui să fim propriul nostru sfătuitor și doctor. Este bine să acumulăm cât mai multe cunoștințe despre felul în care funcționează organismul nostru pentru a fi capabili să eliminăm cauzele bolilor și suferințelor.
Majoritatea oamenilor au coloana vertebrală atât de deformată încât corectarea dereglărilor necesită mult timp și multă răbdare. Durerea nu trece atât de repede pe cât ne-am dori și cu toate acestea întotdeauna există o speranță.
Este bine să ne facem un obicei din a ne îngriji de sănătatea noastră și să înțelegem că suntem singurii responsabili de propriul nostru corp.
Cei care suferă de dureri de spate, pot fi ușor observați, printr-un spate încovoiat (se cocoșează) și un abdomen care iese în față. Din nefericire, multi oameni prezintă aceste simptome din cauza slăbirii mușchilor spatelui. Mușchii slăbesc pe măsura ce înaintăm în vârstă, în special din cauza lipsei activităților fizice, a dietei incorecte, a obezității, a dormitului pe saltele moi.
Diferitele mișcări greșite pot cauza dislocări minuscule ale vertebrelor, mușchii din jurul vertebrei dislocate devin rigizi și o împiedica să se așeze înapoi în poziția corectă. În acest fel se produce o inflamare progresivă a nervilor și mușchilor, cauzând durere și limitarea mișcărilor.
O vertebră dislocată pune presiune asupra nervilor și vaselor sanguine care sunt conectate cu anumiți mușchi și organe. Dacă un nerv rămâne sub presiune pentru o perioadă îndelungată de timp, organul ce depinde de acel nerv dezvoltă patologii greu de vindecat.
Ce probleme apar dacă neglijăm coloana vertebrală?
În primul rând alinierea greșită a vertebrelor cervicale pot cauza probleme grave precum: dereglări ale glandei tiroide, probleme cu gâtul, eczeme, probleme de vedere, pierderea auzului, alergii.
În cazul vertebrelor toracice, o aliniere greșită poate cauza: probleme de piele (acnee, urticarie, eczeme, furuncule), dereglări ale vezicii biliare, probleme cu ficatul, ulcer stomacal și duodenal, boli de rinichi, astm, durere în brațele inferioare, dureri de spate.
Alinierea greșită a vertebrelor lombare duce la: slăbiciunea picioarelor, spasme musculare în picioare, umflarea gleznelor, circulația proastă a sângelui în picioare, dureri de genunchi, lumbago, dureri lombare, ciclu menstrual neregulat, dureri menstruale, impotență, dereglări ale vezicii urinare, hemoroizi.
Ultima soluție: operația coloanei vertebrale?
Majoritatea oamenilor bolnavi consideră operația panaceul tuturor problemelor. În SUA au loc, anual, circa 200.000 de intervenții corective pentru problemele legate de coloana vertebrală. Jumătate dintre acestea nu produc nicio îmbunătățire a situației și dealtfel nu sunt necesare de la bun început.
Operația duce la îndepărtarea cauzei imediate a presiunii asupra structurii nervoase, dar nu și la îndepărtarea cauzei originale a vătămării discului.
Am stat de vorbă cu renumitul Dr Lupescu Tudor medic primar neurologie, Președinte al Societății Române de Neuropatie Diabetică -NEURO DIAB, un profesionist care pune pasiune în tot ceea ce face, acordând fiecărui pacient atenția cuvenită. Domnul Doctor Lupescu spunea: „operația ar trebui să fie ultima soluție luată în considerare atunci când metodele preventive devin ineficiente”.
Prevenția cea mai bună soluție pentru evitarea problemelor coloanei vertebrale
- Este necesar să vă controlați modul în care mergeți, stați în picioare sau jos – în poziție dreaptă, cu abdomenul tras, cu spatele drept și spatele ușor ridicat.
- Evitați să stați picior peste picior, pentru că două mari artere se află chiar sub genunchi. Presiunea asupra lor afectează circulația sanguină, în timp provocând dureri de spate și de coloană, varice și probleme ale vaselor sanguine din membrele inferioare.
- Atunci când, cărați obiecte grele (cumpărăturile), este bine să distribuiți greutatea în mod egal pe ambii umeri.
- Când ridicați ceva nu trebuie să țineți genunchii drepți. Îndoirea acestora reduce presiunea asupra coloanei.
- Mușchii abdominali puternici reduc presiunea asupra coloanei cu 20%.
- Evitați activitățile statice, kilogramele în plus și hainele strâmte, precum și încălțămintea plată sau cu tocuri mai mari de 5 cm.
- Este bine să dormiți pe o saltea cât se poate de tare, într-o poziție dreaptă, pe spate, cu brațele alungite de-a lungul corpului și cu picioarele relaxate. Perna pe care dormiți trebuie să fie tare, mică și joasă, iar pentru cei care dorm fără pernă, să-și pună sub gât un prosop rulat.
Două seturi de exerciții pentru coloana vertebrală
Setul de exerciții numărul 1
- Când te trezești întinde-te de câteva ori, apoi, stând culcat pe spate, împinge cu putere perna cu ceafa timp de cinci secunde, după care, odihnește-te cinci secunde. Repetă exercițiul de șase ori.
- Pune-ți perna pe piept și „îmbrățișeaz-o” cinci secunde – odihnește-te cinci secunde. Repetă de șase ori.
- Pune-ți perna între genunchi și strânge-o tare cinci secunde, odihnește-te și repetă de șase ori.
- Ridică-ți genunchii în unghi de 45 de grade – menține timp de cinci secunde – odihnește-te și repetă.
- Trage degetele de la un picior cu degetele celuilalt picior, către tine, alternativ, de șase ori pentru fiecare picior.
- Exercițiile făcute în pat solicită foarte puțin inima, astfel că pot fi efectuate de oricine, copii, adulți, și oameni in vârstă.
Setul de exerciții numărul 2
Acest set de exerciții corectează acțiunea mușchilor, nervilor, organelor interne și vaselor sanguine, reglează funcționarea sistemului nervos și digestiv și influențează pozitiv capacitățile mentale. Îl recomand oamenilor care au un mod de viață activ și celor care muncesc foarte mult.
- Stând pe un scaun, cu picioarele ușor înainte și mâinile pe genunchi, ridica și odihnește umerii de zece ori, apoi rotește umerii înainte și înapoi de câte zece ori.
- În aceeași poziție, întoarce capul, alternativ, la stânga și la dreapta de zece ori în fiecare sens.
- Mișcă-ți capul înainte și înapoi, după care lateral, cu mișcări încete, de zece ori pe fiecare sens.
- Cu brațele întinse înainte în plan orizontal, întoarce capul alternativ, de cinci ori în fiecare sens.
- Ridică brațele în unghi de 90 de grade, împinge-le în spate, în același timp deplasează bărbia înainte și în sus, repetând de zece ori.
Concluzia este că sănătatea se află în mâinile noastre, apelând la terapii non-invazive, care pot fi făcute acasă, fără costuri foarte mari. Ne „câștigăm” buna condiție a coloanei vertebrale pe parcursul întregii vieți prin mișcare și un stil de viață echilibrat. Dacă obișnuim să ne neglijăm coloana vertebrală, ne putem aștepta ca, mai devreme sau mai târziu să ne confruntăm cu dureri greu de suportat. Atunci vom găsi timp, chiar foarte mult timp, pentru terapie. Ar fi bine să petrecem ceva timp și efort pentru a preveni problema!
Fericirea este sănătatea sufletului.
HANS LOHBERGER