Oțet din cidru de mere -8 beneficii

Acest articol este disponibil și în: English

Oțet din cidru de mere

Este bine să folosim oțet din cidru de mere datorită calităților incontestabile pentru sănătate. Oțetul din cidru de mere, conține acid malic (C4H6O5). Când acesta reacționează cu bazele și mineralele, produce glicogen, care ajută la reglarea ciclului menstrual, îmbunătățește condiția vaselor de sânge și ajută la producerea de eritrocite.

Una dintre cele mai valoroase calități ale oțetului de mere este conținutul ridicat de potasiu, necesar pentru calmarea sistemului nervos, reglarea funcțiilor hormonale și reținerea calciului, fierului, magneziului și siliconului în organism. Oțetul de mere poate fi cumpărat din magazine sau preparat în casă.

Cum se prepară oțet din cidru de mere

Oțet din cidru de mere
Image from Pixabay

În funcție de cantitatea de ingrediente putem prepara și cantitatea de oțet de mere de care avem nevoie. Tăiem merele și dăm deoparte părțile stricate. Zdrobim merele, inclusiv coaja și semințele. Punem pulpa într-un recipient emailat sau de sticlă cu gura largă și adăugăm apă fiartă, călduță.

La 1 litru de apă, adăugăm 800 g de pulpă de mere, 100 g de miere, 10 g de drojdie și 20 g de pâine neagră uscată (repet, cantitatea pentru 1 litru de apă). Acoperim recipientul cu un capac și îl lăsăm să stea la temperatura de 20-30 grade Celsius, să fermenteze. Temperatura constantă și deschizătura largă a recipientului ajută fermentația.

Amestecăm cu o lingură de lemn în fiecare zi. După zece zile, punem într-un tifon și stoarcem sucul. Filtrăm sucul într-un recipient cu gura largă. Adăugăm 60 g de miere la 1 litru de suc și amestecăm până când este dizolvată mierea. Acoperim recipientul, cu o bucată de tifon și lăsăm să stea la temperatura de  25-30 grade Celsius.

Oțetul de mere este gata când culoarea se deschide. De obicei durează 40-60 de zile, în funcție de soiul de mere, miere, cantitatea de apă și alți câțiva factori. Atunci când lichidul se deschide la culoare, folosim o pâlnie și turnăm în sticle de jumătate de litru, pe care le închidem bine cu dopuri și le depozităm într-un loc răcoros. Putem să turnăm puțină ceară deasupra dopului pentru a se închide mai bine. Oțetul de mere, este singura aromă ce conține acid care trebuie folosită la mâncăruri, salate, precum și ca remediu în diverse afecțiuni.

Terapia cu oțet din cidru de mere

Oțet din cidru de mere
Image from Pixabay

Tensiune arterială ridicată. Unele persoane au tensiunea arterială ridicată cauzată de o deficiență de acid clorhidric în tractul digestiv. Aceștia trebuie să micșoreze consumul de carne pentru a trata eficient această tulburare. Putem reduce tensiunea arterială, prin administrarea de 1-3 lingurițe de oțet de mere înainte de fiecare masă. Pentru efecte mai bune, putem lua ocazional oțet de mere cu o linguriță de miere (preferabil miere de salcâm).

Varice. Spălăm pielea în zona vaselor dilatate cu un tampon înmuiat în oțet de mere, dimineața și seara. În plus, beți o soluție de două lingurițe de oțet de mere, într-o cană de apă fiartă, călduță, de două ori pe zi. Venele dilatate încep să se strângă după o lună de terapie regulată.

Șchiopătarea cauzată de inflamarea articulațiilor. Luăm zece lingurițe de oțet de mere înainte de fiecare masă. Această terapie ar trebui să reducă durerea cu 20% după două zile, 50% după cinci zile și să înlăture complet durerea după 30 de zile.

Secreție excesivă de lacrimi. Pregătim o soluție dintr-o linguriță de oțet de mere și o picătură de iod într-o cană cu apă. Bem în fiecare zi timp de două săptămâni, apoi bem de două ori pe săptămână (de exemplu marți și joi), timp de două luni.

Terapie pentru slăbire. Pregătim o cană de apă fiartă în care adăugăm două lingurițe de oțet de mere, pe care o bem înainte de fiecare masă.

Oțet din cidru de mere
Image from Pixabay

Arsuri. Folosim o bucată de tifon înmuiată în oțet de mere pentru a spăla zonele afectate. Oțetul de mere, ușurează durerea și previne cicatricele.

Transpirația nocturnă. Ne frecăm cu oțet de mere pe piele înainte de culcare.

Șchiopătarea cauzată de o leziune sau rană. Amestecăm un gălbenuș cu o linguriță de miere și o linguriță de oțet de mere. Aplicăm amestecul pe zona afectată cu fricțiuni ușoare.

Zona Zoster. Aplicăm pe o bucată de tifon înmuiată în oțet de mere nediluat, pe zonele afectate, de patru ori în timpul zilei și de trei ori noaptea (dacă nu se poate dormi din cauza mâncărimii). Acest remediu înlătură durerea în 5-10 minute și vindecă zona zoster în 3-7 zile.

Dureri de cap. Turnăm o jumătate de cană de oțet de mere și jumătate de cană de apă fiartă într-o oală. Amestecăm soluția, încălzim ușor până la punctul de fierbere și închidem focul. Se fac inhalații ușoare cu vaporii, de 74 de ori. Durerea de cap va dispărea sau va fi redusă semnificativ.

Atenție la oțetul din vin și oțetul alb distilat

Foarte mulți dintre noi folosim cantități mari de oțet pentru asezonări sau la prepararea mâncărurilor. Oțetul din vin și oțetul alb distilat conțin ingrediente ce dăunează sănătății, de exemplu acidul acetic (C2H4O2).

Acidul acetic distruge eritrocitele, cauzează anemie, împiedică procesele digestive și împiedică absorbția alimentelor. Poate cauza ciroză, o boală cronică a ficatului, precum și inflamații ulceroase ale intestinului gros.

Multora dintre noi ne plac castraveții în oțet sau cipercile, sau diferite salate de murături. Este bine să nu folosim oțet din alcool, pentru că în felul acesta putem evita problemele sistemului digestiv. Multă sănătate!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...