Parfum de flori de tei

Acest articol este disponibil și în: English

Flori de tei

Cine nu iubește parfumul îmbietor al florilor de tei. Ne plimbăm pe alei, în păduri și oriunde, se simte parfumul inconfundabil al florilor de tei. Teiul înflorește la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. Teiul (Tilia tomentosa Mnch), este un arbore înalt, cu coroana deasă, tulpina dreaptă, scoarța cenușie, netedă, până la 20-30 de ani, apoi cu ritidom crăpat.

Parfum de flori de tei
Image from Pixabay

Frunzele sunt codiforme cu vârful brusc ascuțit și de culoare cenușiu-argintiu pe fața inferioară (de unde vine și denumirea de tei alb, argintiu). Florile de tei cu miros pronunțat de tipul 5 cu sepale caduce, au petale galben-aurii și 5-11 staminodii. Florile sunt grupate câte 5-10 în cime pedente. Fructul este o achenă netedă care înflorește în iulie.

Alte specii medicinale

Tilia cordata Mill (teiul pucios), are florile mai mici, galbene și sunt dispuse câte 3-16 cime orizontale. Înflorește în iunie-iulie și este răspândit în toată țara.

Tilia platyphylos (teiul cu frunza mare), înflorește înaintea celorlalte specii, la începutul lunii iulie. Aceste flori de tei sunt mai mari, galbene, mai puține într-o inflorescență cimoasă, pedentă, lipsite de staminodii.

Ceai din flori de tei

Parfum de flori de tei
Image from Pixabay

Florile de tei, se recoltează când o parte din ele sunt în starea de boboc. Conțin principii active precum: substanțe mucilaginoase, farnesol, flavonoizi, taninuri,  substanțe triferpenice și chiar zaharoze.

Ceaiul din flori de tei, conține principii active, care fluidifică secrețiile din căile respiratorii, înmoaie țesuturile, diminuează stările de inflamație și calmează tusea, intensifică transpirația și are acțiune antivirală. Farnesolul prezent în florile de tei are proprietăți ușor sedative iar flavonoizii produc efecte spasmolitice și diuretice.

Ceaiul din flori de tei este indicat în diverse terapii: în răceală, stări gripale, bronșite, insomnii, în stări de tensiune psihică și în tulburările cardiace de pe fond nervos. Mierea de tei, este foarte valoroasă din punct de vedere nutrițional, fiind de asemenea recomandată în terapiile prezentate.

Rețetă de îngrijire cu flori de tei

Cearcănele se estompează dacă se aplică pe ele mici comprese cu infuzie de flori de tei (pot fi chiar pliculețe) de 2 ori pe zi, dimineața și seara. Se mențin 15 minute. Contra ridurilor se recomandă băi de aburi de la infuzia de flori de tei. Într-o jumătate de litru de apă clocotită se pun două linguri de flori și se ține fața deasupra vasului timp de 10 minute.

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...