Rețetă piept de rață cu smochine
Această rețetă de piept de rață cu smochine este ideală pentru o masă festivă. Pieptul de rață se pregătește în general cu fructe (portocale, coacăze etc). Dintre toate rețetele însă, aceasta se remarcă drept cea mai aromată și mai apetisantă datorită felului în care se combină gustul portocalei cu cel al smochinelor.
Ingrediente pentru piept de rață cu smochine: 4 piepți de rață ( cam 200 g fiecare ), 3 portocale curățate de coajă și tăiate rondele, 6 smochine fără codițe, 1 lingură ulei de măsline.
Pentru sirop: 2 linguri zahăr brun, 3 linguri miere, sucul și coaja rasă de la o lămâie, 1 lingură oțet de vin roșu, 1 ardei iute, fără semințe, tocat, 1 lingură coriandru uscat, 1 bețișor de scorțișoară, 4 frunze de dafin, sare, piper.
Mod de preparare: punem toate ingredientele pentru sirop într-o cratiță mare. Adăugăm 6 linguri de apă, presărăm sare și piper și lăsăm cratița la foc mic 8-10 minute, până ce siropul a scăzut la jumătate și a căpătat o consistență lipicioasă. Dăm cratița deoparte de pe foc.
Punem o tigaie de teflon pe foc fără ulei ( pieptul de rață are foarte multă grăsime ). Adăugăm bucățile de piept cu pielea în jos în tigaie și le prăjim cam 15 minute la foc mic ( pieptul de rață va lăsa în tigaie cam 100 ml grăsime). Grăsimea rezultată o putem păstra la frigider, într-un borcan cu capac, este excelentă la cartofi copți, în loc de ulei.
Încingem cuptorul la treapta a V-a (200 grade Celsius). Punem bucățile de carne în tavă. Adăugăm 1/2 din cantitatea de sirop și dăm tava la cuptor 10 minute. Scoatem tava, adăugăm și restul de sirop împreună cu rondelele de portocală, apoi introducem tava din nou în cuptor pentru încă 10-12 minute.
Între timp, tăiem smochinele în jumătăți sau sferturi ( depinde de dimensiunea lor ) și le amestecăm într-un castron cu uleiul de măsline, sare și piper. Încingem grătarul și frigem smochinele 2 minute pe fiecare parte, la foc iute. Tăiem pieptul de rață felii și servim cu rondele de portocală și smochine la grătar.