Polenul darul de preț al naturii

Acest articol este disponibil și în: English

Polenul fortifică organismul

Polenul conține tot ceea ce trebuie organismului pentru o viață sănătoasă. Polenul este unul dintre cele mai de preț daruri pe care ni le oferă natura, întrucât fără el înmulțirea plantelor cu flori nu ar fi posibilă. Polenul reprezintă principala hrană, pentru puietul din stup și materia primă pentru lăptișorul de matcă, fermenți și ceară.

Polenul conține apă, zaharuri reducătoare, zaharuri nereducătoare, lipide, proteine, aminoacizi, cenușă, vitamine, toate grupele antibiotice (cele mai multe se găsesc în polenul de porumb), factor de creștere. Are proprietăți antibacteriene, tonifiante, stimulante, antiacneice, accelerează creșterea, echilibrează sistemul nervos și reglează funcțiile intestinelor.

Polenul darul de preț al naturii
Image from Pixabay

Aminoacizii din polen conțin arginină, histidină, izoleucină, lezină, meționină, femilalanină, treonină, valină. Conținutul de vitamine și hormoni precum: tiamină, riboflavină, piridoxină, acid pantotenic, biotină, acid folic, lactovlavine, vitamina A. Conține carotenoide din provitamina A fără pigment, vitamina B2, vitamina C, vitamina D, vitamina E, inozitol, vitamina B12 și factori de creștere.

Conține minerale și oligoelemente precum: potasiu, magneziu, calciu, cupru, fier, siliciu, fosfor, sulf, clor, mangan. Cercetările au arătat că polenul conține elemente precum: sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, bor, zinc, plumb, argint, arsenic, staniu, galiu, stronțiu, bariu, uraniu, siliciu, aluminiu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu și fier.

De ce să consumăm polenul?

În cazul persoanelor sănătoase, este recomandat consumul de polen, pentru creșterea randamentului fizic și intelectual, pentru fortificarea organismului, suplinirea unor eventuale lipsuri de vitamine, de acizi aminați sau de săruri minerale.

Este indicat consumul de polen și în următoarele suferințe: astenie, anorexie, rahitism, întârzieri de creștere la copii, senescență, constipație, colite, diaree cronică, anemie, alcoolism, arteioscleroză, fragilitate vasculară, eolibaciloză, adenom de prostată, hepatită cronică, ciroză hepatică, nevroze, artroză, boli de piele, căderea părului, migrenă, tumori maligne.

În funcție de proveniență, polenul de salcâm este benefic pentru insomnie și nevroze, cel de castan, pentru varice și boli de inimă, cel de rozmarin pentru astenie, cel de tei pentru nevroze și insomnie, cel de rapiță pentru ulcer varicos, cel de cimbrișor pentru impotență sexuală, frigiditate, iar cel de măr pentru bolile de inimă.

Mod de folosire

Grapefruit și miere, pentru durerile de gât
Image from Pixabay

Selectarea polenului este destul de anevoioasă. Polenul poliflor este mai ușor de procurat, se găsește în comerț sub formă naturală sau în diverse preparate. Se poate consuma alături de miere. Vă recomand să achiziționați produsele de la I.C.D. Apicultură București, cu toată încrederea.

Secretul polenului este acela că este asemănător cu plantele de la care provin. În cazul copiilor între 3 și 5 ani se pot administra 5-10 g, pe zi. Copiii între 6 și 12 ani, pot primi între 10-15 g, pe zi, iar adulții pot lua o doză de atac.

La persoanele cu indicații majore pentru un astfel de tratament, doza este de 30-40 g, pe zi. Atât pentru persoanele sănătoase cât și pentru cele în suferință, se poate lua o doză de întreținere de 16-20 g, pe zi (o linguriță de cafea rasă cu polen=5 g, o lingură de desert rasă=10 g, o lingură de supă rasă=15 g). Se pot face cure cu polen. Cea mai eficientă cură este cea de 45 de zile la începutul fiecărui anotimp, sau putem continua cu 2-3 g, pe zi în funcție de suferință și toleranță.

Păstura – valoare terapeutică

Propolisul antibiotic natural
Image from Pixabay

Păstura este polenul conservat de către albine, după ce suferă o anumită transformare, care începe imediat după depunerea sa în celule. În primele săptămâni, după depozitare, polenul este supus unor procese biochimice fermentative, sub acțiunea unor substanțe secretate de albine, a unor microorganisme, a temperaturii ridicate (+35 grade C) și a umidității crescute în stup.

În concluzie păstura este un produs natural extrem de valoros din punct de vedere terapeutic. Păstura are în compoziție proteine, lipide, glucide, vitamine, substanțe minerale, K, având și o aciditate mai crescută. Are aceleași proprietăți și indicații terapeutice cu cele ale polenului. Se administrează 10-15 g, pe zi, după mese. Va recomand să citiți și articolul „Mierea 20 indicații terapeutice„.

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...