Povestea Bușteanului de Crăciun

Acest articol este disponibil și în: English

O poveste gustoasă

Bușteanul de Crăciun are o poveste frumoasă! În urmă cu multi, mulți ani, vreo două mii la număr, pe aproape întregul cuprins al Europei de astăzi, în preajma solstițiului de iarnă, se celebra trecerea spre un an nou. Oamenii timpului obișnuiau să pună în sobă un buștean, care să ardă mocnit timp de 12 zile, simbolizând cele 12 luni ale anului. De obicei, se alegea un trunchi de pom fructifer pentru a garanta o recoltă bogată în anul ce urmează.

După apariția creștinismului acest obicei a fost preluat în mai toate țările, mai ales că sărbătoarea Crăciunului s-a suprapus peste sărbătoarea mai veche a solstițiului de iarnă. În epoca creștinismului, în seara de ajun se aprindea bușteanul care era binecuvântat cu o rămurică de dafin, salcie sau o crenguță de pom fructifer înflorit. Acest obicei era păstrat în casă de la Bunavestire. În alte țări, bușteanul de Crăciun se stropește cu vin, ca familia respectivă să se bucure de recolte îmbelșugate în anul care vine.

Povestea Bușteanului de Crăciun
Image from Pixabay

O reminiscență a unor credințe mai vechi, perpetuează obiceiul de a arunca o mână de sare peste bușteanul de Crăciun care arde în șemineu, pentru ca toți ai casei să fie apărați de vrăjitorii. Pornind de la aceste tradiții cu rădăcină precreștină, perpetuate în creștinism încă de la începutul secolului XX, a devenit un obicei ca la mesele festive de Crăciun și Revelion să se servească un desert special. Acest desert este „buturuga” sau „bușteanul de Crăciun”.

Nu se cunoaște exact data apariției desertului. După unele scrieri rețeta ar fi a unui  maestru patiser care lucra la Paris înainte de Război. Alții spun că rețeta ar fi mult mai veche descoperind-o însuși Maestrul Auguste Escoffier în anul 1912. Rețeta bușteanului de Crăciun se realizează pe bază de unt, cu arome de vanilie, pralină, cafea și lichior de portocale. Glasat sau nu, bușteanul de Crăciun se decorează obligatoriu cu simboluri făcute din zahăr sau ciocolată cum ar fi: Moș Crăciun, spiriduși, ciupercuțe, topoare, fierăstraie etc.

Rețeta bușteanului de Crăciun

Povestea Bușteanului de Crăciun
Image from Flickr

Ingrediente pentru blat: 100 g zahăr, 100 g făină, 5 ouă, un pachet de zahăr vanilat,

Ingrediente pentru cremă: 100 g zahăr cubic, o jumătate de ceașcă de cafea lichidă, 3 gălbenușuri, 250 g unt, 100 g ciocolată neagră (70% cacao), 2 ml extract de cafea.

Mod de preparare: fiind un desert mai dificil de realizat, avem nevoie de aproximativ două ore pentru realizarea lui. Pentru blat, amestecăm 4 gălbenușuri cu zahărul și vanilia. Omogenizăm bine și adăugăm puțin câte puțin, făina, apoi albușurile bătute spumă. Punem hârtie de copt într-o tavă pătrată, o ungem cu unt și întindem aluatul, nivelându-l. Dăm aluatul la cuptor pentru 6-7 minute la temperatura de 200 grade Celsius. Scoatem apoi blatul, îl întoarcem pe o suprafață rece, cu tot cu hârtie și îl acoperim cu un prosop.

Pentru cremă, topim zahărul la foc mic, până când obținem un sirop subțire. Vărsăm siropul cald peste gălbenușuri, amestecând în continuu, până când compoziția se răcește. Adăugăm untul întărit și amestecăm până când obținem o cremă omogenă. Împărțim preparatul în două: o parte o aromatizăm cu cafea, iar cealaltă, cu ciocolată topită la care adăugăm puțină apă. Acum putem monta „bușteanul de Crăciun”.

Scoatem hârtia de deasupra blatului, tartinăm cu cremă de cafea și rulăm blatul în lungul său. Învelim blatul cu cremă de ciocolată, după care cu ajutorul unei furculițe trasăm linii care să imite scoarța unui copac. Decorăm apoi „bușteanul de Crăciun” fiecare după inspirație cu: ciupercuțe, oameni de zăpadă, frunze, etc. Putem să confecționăm aceste figurine singuri din pastă de zahăr sau pastă de migdale pe care le pictăm cu coloranți alimentari. Punem preparatul la rece pentru masa festivă de Crăciun. Copiii vor fi încântați!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...