Praful poate lua forme diverse
Praful este prezent aproape peste tot și poate lua forme diverse. Poate fi format din particule minuscule de carbon de la gazele de eșapament, de la fumul de țigară și din alte arderi. Praful poate fi alcătuit din firișoare de material, din pielea moartă și descuamată de la oameni, animale sau insecte, din particule de mâncare, din pudră sau sprayuri.
Una dintre cauzele principale o reprezintă chiar respingătorii acarieni microscopici și deșeurile și mai microscopice ale acestora. Știu că nu este foarte plăcut să discutăm despre acarieni, dar trecem peste asta dacă suntem mai sensibili. Acarienii nu se văd cu ochiul liber, totuși există cu milioanele în saltele, lenjeria de pat, covoare, mobilă și perdele.

Acești acarieni se înmulțesc în mediile calde și umede, din locuințele supraîncălzite în care se află covoare groase. Deși durata lor de viață este de numai zece săptămâni, fiecare femelă poate produce în tot acest timp până la optzeci de ouă. Acarienii sunt greu de aspirat, chiar și cu cele mai puternice aspiratoare. Există însă aspiratoare dotate cu un filtru foarte fin.
Dacă tot ce v-am spus până acuma vă îngrijorează, vă sugerez să vă turnați un ceai și să luați loc pentru că ce e mai rău abia acum urmează. Praful conține particule care provoacă o gamă largă de alergii, conține bacterii și viruși care împrăștie răceala și gripa. Dacă simțim că avem dureri de gât în mod frecvent, aproape în toate anotimpurile, dacă ne curge nasul, strănutăm, avem iritații ciudate și stări de confuzie, este foarte posibil să fim sensibili la praful din atmosferă.
Praful – măsuri de precauție
Sănătatea noastră este foarte importantă, așa că este bine să luăm câteva măsuri de precauție în ceea ce privește praful din locuință.
Dacă avem ușile sau ferestrele îndreptate spre străzi aglomerate, atunci praful și poluarea fonică pot aduce disconfort maxim. Este bine să le ținem închise la orele de vârf, când poluarea este maximă.

Să facem curățenie generală frecvent pentru a îndepărta particulele de praf de pe suprafețele plane, de pe pervazul geamurilor, de pe rafturi, rama ferestrelor și a ușilor, de pe scaune etc., dar și din covoare și din tapiserie.
Este bine să nu folosim cârpe de praf sau mături uscate. Acestea nu fac decât să împrăștie praful în aer, care apoi se așază la loc pe parchet sau intră în plămânii noștrii. Aspiratorul și cârpele umede sunt cele mai indicate în procesul de curățare al casei noastre. Este bine să deschidem ferestrele în timp ce facem curat pentru a ventila praful care se ridică în aer.
Este bine să spălăm săptămânal lenjeria de pat la temperaturi ridicate, iar păturile și pernele cel puțin o dată pe lună. Schimbăm pernele și pernuțele o dată sau de două ori pe an. Curățăm cu aburi tapiseria moale și perdelele. Folosim, acolo unde e posibil, storuri în locul draperiilor, iar mocheta este bine să evităm să o folosim.
Închidem rafturile cu geam pentru a evita adunarea prafului pe suprafețe. Să evităm pe cât posibil să mâncăm în timp ce ne plimbăm prin cameră. Este bine să reducem folosirea sobelor cu gaz sau cu păcură sau a șemineurilor cu lemn sau cărbuni. Nu cred că este o noutate ceea ce spun în ce privește fumatul, care va fi evitat total în interior.

Este bine să folosim sprayuri netoxice împotriva acarienilor și a factorilor alergeni pe materiale și covoare rezistente la apă (dar nu pe lenjeria de pat).
Așa cum știm pentru mulți dintre noi polenul reprezintă o problemă, la fel și ambrozia sau alte buruieni. În cazul acesta este bine să ținem ferestrele închise în perioadele de înflorire, când acesta se formează din abundență. Cei care sunt alergici trebuie să ia măsuri speciale de precauție în legătură cu produsele chimice și materialele pe care le introduc în locuință. Să avem un mediu de locuit armonios înseamnă să trăim sănătos. Feng Shui ne învață cel mai bine cum să trăim în armonie cu natura.