Urzicile apar primăvara devreme!
Este bine să profităm de urzici primăvara devreme. Tulpinile tinere de urzici apar în această perioadă și este benefic pentru noi toți să facem o cură cu aceste minunate plante medicinale. Urzicile sunt cunoscute încă din Antichitate, ca plante textile, alimentare, dar mai ales medicinale.
Urzicile sunt materie primă în industria farmaceutică sub denumirea de „Herba et Radix Urticae majoris” (urzica mare) și „Herba et Semen Urticae minoris” (urzica mică). Ele conțin proteine, hormoni vegetali, enzime, cetone, ulei volatil, substanțe grase, acid formic și acetic, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, K, acid pantotenic, acid folic, clorofilă, protoporfirină și coprotoporfirină, betacaroten, taninuri, săruri de potasiu, calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfați.
Urzicile proaspete conțin o substanță verzicantă pentru piele, formată dintr-o enzimă, o toxalbumină și acid formic. Prin opărire sau uscare, aceste substanțe își pierd proprietățile verzicante.
Urzicile, recomandări terapeutice
Datorită prezenței vitaminei K și taninurilor au acțiune hemostatică, astringentă, hematopoetică, ușor hipoglicemiantă, diuretică, antiseptică și stimulatoare a epitalizării tegumentelor lezate.
Au acțiune diuretic-depurativă, prin eliminarea acidului uric, a clorurilor și ureei. Se utilizează în edeme, gută, reumatism și ca depurativ al țesutului conjunctiv. Urzica este un bun aliment și medicament.
Stimulează pofta de mâncare, iar conținutul de secretină o situează pe același plan cu spanacul. Stimulează secrețiile gastrice, intestinale și pancreatice. Prin conținutul ridicat de clorofile, xantofile, fier și vitamina C, accelerează hematopoeza, fiind recomandată în anemie cu deficit de hemoglobină și eritrocite.
În cosmetică intră în compoziția șamponului, pastei de dinți, precum și în dermatologie. Tinctura de rădăcină de urzică se utilizează în amestec cu alte tincturi din plante, contra căderii părului.
Modul de întrebuințare al urzicilor
Asociate cu păpădie și salată (lăptucă), cu puțin ulei de floarea soarelui și lămâie, sau sub formă de suc celular obținut prin presare puternică sau la mixer. Se adaugă apă până la de 5 ori greutatea plantei. Se beau zilnic 80-100 ml.
Se pregătește sub formă de mâncare, la fel ca spanacul, cu usturoi după gust sau sub formă de supă. Se poate prepara și o infuzie din frunze uscate (1-2 linguri), la o cană. Se beau 2-3 căni pe zi.
Extern, se folosește contra căderii părului, un decoct din 250 g rădăcină sau frunze mărunțite la 1 litru apă. Le lăsăm să fiarbă la foc mic într-un vas bine închis, timp de 1/2 oră. Putem adăuga (opțional) câteva linguri de oțet. Cu această loțiune se spală părul o dată pe săptămână.
Infuzia din frunzele de urzică este recomandată în ulcerul varicos și în tratamentul paleativ al reumatismului. Se fac băi locale sau se aplică sub formă de cataplasme. Se pot trata stomatitele, se pot trata rănile, grăbind cicatrizarea. În medicina populară, infuzia de urzici este utilizată pentru tratarea bolilor digestive, respiratorii și renale.