Propolisul remediul natural
Propolisul provine din substanțele rășinoase pe care albinele le culeg de pe frunze, muguri și coaja coniferelor, plopilor și prunilor. Aceste substanțe sunt amestecate cu enzime, ceară și resturi de polen și depuse în stup, pentru a fi folosite la astuparea crăpăturilor.
Propolisul se prezintă sub forma unei mase solide, de culoare brun cafenie, cu nuanțe verzui, cu structură neomogenă, aspect marmorat, consistență dură și cu urme de impurități.
Beneficiile propolisului

Propolisul conține rășină, ceară, uleiuri eterice, polen, impurități diverse și alte substanțe precum: flavonoizi, taninuri, fitoncide, antibiotice, minerale (fier, magneziu, zinc). Are proprietăți anestezice (de 3,6 ori mai puternic decât cocaina și de 5,2 ori decât novocaina), bactericide, antivirale, antifungice, laringite, traheite, sinuzite, rinite, gripă, bronșite, pneumonii. Se administrează 1-3 grame/zi, foarte bine mestecat în gură.
Este un remediu bun și în cazul ulcerului gastric și duodenal, gastrite, colite precum și în perturbarea florei intestinale. Se administrează 1-3 grame/zi de granule puse în puțină apă. După obținerea vindecării se va lua zilnic, timp de o săptămână, o linguriță din următorul preparat dizolvat în ceai: 125 g miere și 3 g propolis.
Mai poate fi folosit în astm bronșic, rinită alergică, hepatită cronică, anemii, cancer (provoacă creșterea rezistenței organismului), ulcer varicos, eczeme cronice, arsuri, degerături (pentru uz extern).