Respirația corectă ajută la redecerea greutății

Acest articol este disponibil și în: English

Respirația corectă și digestia

Respirația corectă ajută la redecerea greutății
Image from Pixabay

Respirația și digestia sunt în strânsă legătură. Respirația corectă încetinește procesul de îmbătrânire. Oamenii care trăiesc mult timp în diferite părți ale lumii își explică longevitatea printr-o bună condiție fizică și respirație adâncă, purificatoare. Nu sunt mulți oameni conștienți de acest lucru.

Adevărul este că putem supraviețui mai multe săptămâni fără mâncare, câteva zile fără apă și doar câteva minute fără aer. Viața înseamnă procesarea constantă a energiei. Cu cât folosim mai puțină energie în timpul proceselor necesare vieții, cu atât mai mult trăim. Majoritatea oamenilor cred că hrana este principala sursă de energie. Natura, însă, a aranjat lucrurile în alt mod.

Aceia dintre noi care sunt supraponderali pot scăpa de greutatea în exces fără să își schimbe dieta, respirând corect. Aceia care vor să scape de câteva kilograme o pot face ținându-și respirația timp de 30 de secunde, de mai multe ori pe zi. În acest fel, pot pierde 1,8-4,1 Kg în aproximativ două luni. Și bineînțeles, reducem și cantitatea de mâncare.

Respirația corectă ajută la redecerea greutății
Image from Pixabay

Respirația corectă aprovizionează organismul cu oxigen. Cu cât celulele noastre primesc mai mult oxigen, cu atât mai puțină energie se pierde în procesele fiziologice. Oxigenul adus doar prin căile respiratorii nu asigură o rezervă adecvată. De aceea trebuie să folosim din plin un alt organ important în respirație – pielea.

Suprafața totală a pielii are aproximativ 25 de metri pătrați. Între organismul nostru și mediul înconjurător există un schimb constant de gaze, prin porii pielii noastre. De aceea de câte ori este posibil, ar trebui să lăsăm pielea să vină în contact cu aerul:

  • În casă să stăm îmbrăcați cât mai lejer.
  • Să aerisim casa de mai multe ori pe zi.
  • Să ne plimbăm înainte să mergem la culcare.
  • Să petrecem mai mult din timpul nostru liber, afară.
  • Să petrecem cât mai mult timp posibil lângă lacuri sau la malul mării.

Respirația pentru sănătate

Respirația corectă ajută la redecerea greutății
Image from Pixabay

Marii maeștri yoghini, de la care am învățat știința respirației, au evidențiat faptul că exercițiile regulate de respirație elimină complet pericolul bolilor sistemului respirator, ne apără de răceli și rinoree și îmbunătățesc funcționarea sistemelor digestiv și nervos.

Chiar și atunci când boala ne imobilizează, încă putem respira. Respirând corect putem lupta cu boala. Poate ați observat că respirăm diferit în situații diferite. De exemplu, atunci când suntem agitați, respirația este slabă și mai rapidă. Atunci când cântăm, inspirăm și apoi expirăm foarte încet. Aceasta conferă sentimentul de liniște interioară și relaxare.

Râsul este foarte asemănător. Râdem întotdeauna atunci când expirăm. Diafragma opune rezistență acțiunii de expirație a mușchilor abdominali pentru a permite ca aerul să iasă în porții mici. De aceea râsul este sănătos. Cântatul și râsul sunt cele mai simple și totuși cele mai eficiente exerciții de respirație și pot deveni o parte a modului de viață sănătos.

Cu siguranță se pare că nimeni nu are nevoie să fie învățat cum să respire, facem acest lucru involuntar, din instinct. Totuși, lipsa efortului fizic, faptul că petrecem majoritatea timpului în interior, obezitatea și pozițiile greșite ale coloanei au cauzat schimbarea tiparelor noastre respiratorii.

Respirația corectă ajută la redecerea greutății
Image from Pixabay

Respirăm cum putem, nu cum ar trebui! Doar copiii până la vârsta de cinci ani respiră corect, așa cum este dat de natură. Felul lor de a respira poate fi numit „complet”. Ar trebui să exersăm respirația completă înainte de a începe orice alte exerciții de respirație.

Exercițiile de respirație sunt vitale, pentru că permit absorbția și reținerea unor cantități uriașe de energie din aer. De aceea maeștrii yoga pun tehnicile de respirație în vârful scării sănătății. Dacă ne plimbăm mult timp în pădure (între trei și cinci ore) și respirăm aer bogat în oxigen, în special când respirăm adânc, ne vom simți obosiți, grei și vom suferi de dureri de cap.

Acest lucru se întâmplă deoarece concentrația de dioxid de carbon din organism devine foarte scăzută. Atunci când ne ținem respirația pentru o vreme, schimbul de gaze din sânge este mai bun și există mai mult dioxid de carbon necesar metabolismului celular. Respirația este un alt secret al longevității. Există 6 tehnici de respirație, pe care vi le voi prezenta în articolul următor – stay tuned 🙂

Trebuie să citești și ...

Articolul precedent
Articolul următor

Îți recomandăm să citești și ...