Cum se obțin Stelele Michelin – Restaurante care unesc lumea

Acest articol este disponibil și în: English

Restaurantele cu stele Michelin unesc lumea

Restaurantele care primesc stelele Michelin sunt considerate a fi de o calitate excepțională. Acest lucru înseamnă că au ajuns deja la apogeul realizării culinare. Una, două sau trei stele sunt acordate restaurantelor cu renume, distincție căutată de gurmanzi din întreaga lume. Pentru prima dată în lume, s-a acordat o stea unui restaurant foarte rafinat, în anul 1926. Două și trei stele au fost acordate în acest sistem în anul 1933 indicând o „brutărie demnă de un ocol”. În 1900, Ghidul Michelin a fost produs anual cu scopul de a ajuta șoferii în căutarea unor mecanici, hoteluri și bineînțeles, restaurante decente.

Popularitatea acestei scheme a crescut în anii ce au urmat și s-au creat ghiduri care au fost distribuite în marile orașe din întreaga lume. În plus, compania a angajat inspectori renumiți Michelin pentru a face expertiza riguroasă de testare care au făcut Ghidul Michelin să devină biblia rafinată din momentul prezent.

Este o cerință obligatorie pentru restaurantele care doresc să obțină mult râvnitele Stele Michelin
Image from Pixabay

Pentru deschiderea unui restaurant care aspriră la Stelele Michelin este necesară o evaluare completă a locului și serviciului oferit. Inspectorii nu se uită neapărat la decorul interior, la decorul mesei sau la calitatea serviciului atunci când acordă stelele. Acestea sunt în schimb indicate prin numărul de „coperte” pe care le primește, reprezentat de simbolul furculița și lingura încrucișate.

Evaluarea restaurantelor cu stele Michelin se face printr-un sistem unic, însă cât de mult cunoaștem cu adevărat ce înseamnă râvnitele stele? Ghidul Michelin transmite recenziile restaurantelor sale prin rezumate scurte de două, trei rânduri și un sistem extins de simboluri. Stelele Michelin pot fi obținute pentru calitatea mâncărurilor pe baza a cinci criterii: calitatea ingredientelor folosite, stăpânirea aromei și a tehnicilor de gătit, personalitatea bucătarului în bucătăria sa, raportul calitate-preț și consistența între vizite.

Cum se acordă stelele Michelin?

Spre deosebire de alte sisteme de rating, stelele Michelin nu se bazează pe recenziile clienților, ci pe inspecțiile sub acoperire efectuate de experți anonimi în alimentație, cunoscuți sub numele de Inspectorii Michelin. Inspectorii rămân anonimi pentru a evita să li se acorde un tratament preferențial. Aceștia urmează cursuri oficiale ale Ghidului Michelin, după ce au acumulat experiență în domeniul restaurantelor. Inspectorul de stele Michelin trebuie să fie pasionat și să cunoască hrana, să aibă atenție deosebită la detalii și să aibă capacitatea de a se integra cu clienții obișnuiți.
Criteriile de jurizare sunt aceleași pentru fiecare restaurant, se pune accent pe calitatea ingredientelor, pe tehnicile de gătit și mai ales pe gust. Stelele Michelin sunt acordate numai în funcție de standardul bucătăriei, așa că inspectorii nu vor lua în considerare lucruri precum decorul restaurantului sau ambianța atunci când se face evaluarea. Confortul și calitatea sunt evaluate de la 1 la 5 prin simbolul furculița și lingura încrucișate.
Evenimentul mult așteptat a sosit
Image from Pixabay
Proprietarii de restaurante nu sunt informați când va avea loc inspecția. De cele mai multe ori inspectorii revin de aproximativ trei până la șase ori înainte de a raporta colegilor lor inspectori, pentru a lua o decizie comună cu privire la acordarea sau neacordarea de stele. Un restaurant poate fi evaluat de la 0 la 3 stele, însă există și un premiu „Bib Gourmand”, locațiilor care oferă o mâncare de calitate la un preț rezonabil.
Stelele Michelin sunt acordate restaurantelor mai degrabă decât bucătarilor individuali, astfel încât bucătarii care conduc mai multe unități pot deține mai mult de trei stele. Recordul pentru cele mai multe stele Michelin i-a aparținut lui Joel Robuchon, care a deținut cândva 32 de stele Michelin în total. Cele mai multe restaurante nu respectă standardele Michelin și prin urmare inspectorii vor acorda distincția de zero stele.
discipolii lui Escoffier
Image from Pixabay
Cei care fac nota sunt reinspectați, însă își pot pierde stelele dacă standardele au scăzut. Chiar și cei mai renumiți bucătari precum Gordon Ramsay, a fost lipsit de stele pentru că a încălcat standardele stricte ale inspectorilor Michelin. Se spune că Ramsay ar fi izbucnit în lacrimi când restaurantul său din New York a fost deposedat de stelele Michelin, spunând că a fost ca și cum „am pierdut cea mai bună prietenă”. Desigur restaurantele pot încerca să recâștige în următorii ani stelele pierdute în Ghid. Criteriile exacte de jurizare nu sunt cunoscute și asta poate fi uneori o sarcină dificilă pentru aspiranți.

Stele Michelin

Unde se va deschide primul restaurant cu stele Michelin în România?

O Stea Michelin înseamnă „gătit de înaltă calitate și merită o oprire. Acesta poate fi cel mai mic premiu, însă este totuși o distincție mare care denotă un nou talent de gătit care ar putea fi unul de urmărit în viitor. Doar o mică parte din restaurantele din întreaga lume dețin chiar și o Stea Michelin. În prezent orașul cu cele mai multe Stele Michelin, mai precis cu 161 de restaurante cu o stea, este Tokyo. Dacă ajungeți in Tokio, vă recomand să rezervați o masă la Tateru Yosino.

Două Stele Michelin înseamnă „gătit excelent care merită un ocol”, conform Ghidului. Restaurantele cu două Stele Michelin sunt și mai rare, doar 414 în întreaga lume după o statistică făcută la începutul anului 2020. Aceste restaurante oferă în mod constant mâncare de înaltă calitate și sunt deținute de unii dintre cei mai buni bucătari din afacere. Există o mulțime de asemenea locații de fine dining unde rezervările se fac cu foarte mult timp înainte. Cu toții dorim calitate!

Trei Stele Michelin înseamnă „o bucătărie excepțională care merită o călătorie specială”, conform Ghidului Michelin. Trei stele sunt acordate doar celor mai bune restaurante. În prezent există doar 137 de restaurante în întreaga lume care au această onorabilă distincție. Restaurantele de trei stele oferă cea mai rafinată bucătărie și sunt conduse de bucătari celebrii, recunoscuți în întreaga lume pentru contribuția lor în arta culinară. Este bine să îți dorești să iei masa într-un astfel de loc măcar o dată în viață. Este o experiență fantastică!

Trebuie să citești și ...

Îți recomandăm să citești și ...